Søg i 1200 opslag:

28/01/2020

Sjovt brus og god rød fra Rhône

Rhône er et vidunderligt område, som jeg helst skal besøge mindst én gang om året, På sådan en våd vinterdag længes jeg mod den blå himmel og den intense duft af provencalske urter. Men sandelig også de stærke, frugtige rødvine. 


Men Ugens Vin er sød og brusende og kommer fra den bjergrige, smukke del af Rhône, der ligger op mod Alperne (foto):

Clairette de Die "tradition", sød... 69,-

Mousserende Rhône***** (5/5)Lidl (partivare,7,5%). 
Clairette er en ret neutral drue, som fylder op på vinmarkerne, indtil ejeren bliver træt af den og hiver den op. Men til alt held er den sødmefulde Die IKKE lavet på denne drue, men på muscat -dvs. vi her har en fransk udgave af Asti. Men for mig noget bedre! Meget fint brus, rig, indbydende aroma med masser af drue, sød, men ganske frisk og pænt lang. 
      Bestemt ikke en vin, du skal tage for alvorligt, men jeg har allerede anbefalet den til en konfirmation som velkomstdrik. Selv konfirmanden kan lide den! 
      Vinen gror i de utroligt smukke nedre Alper lidt øst for nougat byen Montélimar. Hugh Johnson kalder vinen en sorbet mellem de stærke røde i nord og de krydrede røde i syd... Lige i øjet, synes jeg! Her i blide bjerge trives druen muscat (den gode med små bær). 
      Vinen bliver lavet på "Méthode Ancienne Dioise". Vinen gærer til ca. 7,5% og tappes, mens der stadig er en masse restsødme -for en ny gæring i flasken. Herfra tappes den over på anden flaske for at befri vinen for bundfaldet. Meget bedre end Asti -lille område, lavere udbytte og en dyrere metode med mere håndværk. Derfor et superkøb. Men igen: en sjov vin, ikke for seriøs! 

Vacqueyras "les Gabets"... 89,-

2016, ***** (5/5), Lidl (partivare, 14,5%). Rigtig god uden at imponere, fyldig og rund, meget behagelig efter 3-4 år, og bliver næppe meget bedre. Sølvpris i Berlin.  
      Vacqueyras er et "Cru", dvs. del af Rhône med egen appellation. Den ligner naboen Gigondas lidt, selvom vinen i reglen er lidt blødere, men ikke helt så kompleks. 
      Vinen er tappet for Lidl af Auguste Bessac, et mærke under Ogier (som skal være grundlagt af efterkommer efter dansker, som kæmpede med Karl den Store for 1200 år siden). Firmaet er i dag bedre kendt som Caves des Papes og er dermed en af de rigtig store købmænd i Rhône, som køber vin fra kooperativer osv og tapper den i egne kældre. Bessac leverer også Vacqueyras til Bilka, Føtex osv, og jeg vil undre mig, hvis det ikke er samme vin. Så betal ikke over 90 i Føtex!  


LIDT HVIDT til hvid Januar 

Sauvignon "l'Oiseau Rare", Loire... 40,- 

2018, ***** (5/5)Lidl (partivare, 12%)
Tør lys, aromatisk, lidt citrus, stikkelsbær, let, frisk -men absolut behagelig for mange til mad

      Kald ud bare vinen en "Fattigmands-Sancerre" -for den giver en snert af den ægte vare på samme drue til anderledes lav pris. 
Foretrækker denne for en økologisk Pecorino fra Italien (55 kr, 4*), som er nydelig, men ikke så meget andet end en indbydende frugt. 


Hans Lang, Riesling Classic Rheingau...69,- 

2017, ***** (5/5), Lidl (partivare, 12%).
Rheingau mellem Rüdesheim og Wiesbaden er én lang sydvendt skråning. "Tysk vins åndelige centrum", som Jancis Robinson skriver i "Den store Vinbog". Hans Lang er en rigtig god vingård med vin fra 20 hektar i Hattenheim, en af de bedste vinbyer. Vingården er ved at skifte navn til Kaufmann efter den nye ejer, Urban Kaufmann (ex-ostemager fra Schweiz), som leder vingården sammen med dne begavede Eva Raps, ex-direktør i VDP, foreningen af de mest ansete vingårde i Tyskland.
     Vinen er "classic", dvs på den tørre side. "En flot klassisk riesling til den tørre side, med intens, kompleks aroma med lidt røg, lidt ung endnu, middel fyldig, god syre i balance med lille frugtsødme". Ingen charmør, men en rigtig madvin, f.eks.  til salat eller fisk med mildt krydret sauce!
Foto: Bilen kan køre til Rheingau på en dag. Her kan du følge den smukke Riesling vinvej gennem maleriske landsbyer med gode kroer, hvor den forårsfriske asparges er god ledsager til riesling! 

Lidl er stadig god til de spanske vine... 

Graciano, Rioja "Edicion Especial".... 50,- 

2015 Cepa Lebrel, ***** (5 /5),Lidl (partivare, 14% alk). 

Graciano er en af de sjældneste druer i Rioja, som domineres af den fine tempranillo, i reglen suppleret med lidt garnacha. Graciano var druen, få havde hørt om og endnu færre smagt som led i en klassisk Rioja. Men her er den -solo. 
Masser af jordbær og andre bær, lidt krydderi, middel fylde, diskret tsyre. Graciano giver ikke stærk vin, så denne eer ikke sværvægter, men ganske elegant og brugbar til de fleste rette.
Og en ekstremt god vin til prisen, derfor 5 store stjerner. Cepa Lebrel er et mærke, der sælges af Lidl i mange lande. Laves for Lidl af Isidro Milagro, et ret nyt, meget dynamisk firma, startet i Rioja i 2002, men med længere erfaring især i la Mancha. Den moderne etiket vil gøre sig godt på bordet.

Patacona, Petit-Verdot, Valencia.... 59,- 

Valencia, **** (4/5), Lidl (partivare, 13% alk). 

En vin med fylde og varme, bløde tanniner og pæn frugt -men skuffende for petit-verdot, som er en af de fineste druer fra Bordeaux, hvor den ses som en slags "super-cabernet".
Den ses ikke meget, for den kræver lidt mere sol, end den ofte får i Bordeaux. Derfor leverer den god vin i Alicante og omegn (hvis vine legalt også må sælges som Valencia, hvor druen stort set ikke gror). Jeg kender ikke vinhuset, som leverer vinen -Patacona er en strand lige nord for centrum, men ikke et vinhus! 4 små stjerner, for vinen er trods alt bedre end det meste verdot, jeg har smagt i Australien.

Albret, Garnacha, Navarra.... 65,- 

2018 la Loma, **** (4/5), Lidl (partivare, 13,5% alk). 


Denne vingård er til gengæld velkendt og har et excellent ry for små mængder Navarra af høj kvalitet. Albret ligger i den sydlige del af Navarra, hvor klimaet er meget lunt. En meget attraktiv vin med masser af bær (jord/hind), blødhed med fine syrer bagved, slet ikke præget af de 4 måneder, som vinen skal have lagret i eg. Nogle vil savne den kraft, de finder i Priorat (eller en god Châteauneuf!), men herlig og let at drikke. Og perfekt til fuglevildt. Server kælderkold.

Vinya Carles, Priorat crianza.... 79,- 

2016, ***** (5 af 5), Lidl (partivare, 14% alk). 

Også baseret på druen garnacha (her kaldet garnatxa) i det tørre, barske klima ved Tarragona syd for Barcelona. Som regel koster en Priorat 150+ kr (og kan koste mange tusinde kr, hvis den har det rette Parker'agtige navn!), så til denne pris er vinen et excellent køb. Vinen er også god, lidt Rhône'agtig i sin fylde og duft, men mere solbrændt i aromaen. Men god balance. Nydes ret ung og let afkølet, mens den har sin friskhed. 
       Vinen skal komme fra gamle (50 år) vinstokke og lagrer 11 måneder i små fade af fransk eg. Carles sælges af Lidl i mange landet og kommer fra et kooperativ.