Søg i 1200 opslag:

04/01/2020

Mytisk vin fra Sydfrankrig

Sydfrankrig kan levere vine så gode som nogen fra Californien eller Australien. I 1970erne viste Mas de Daumas-Gassac vejen, men for rigtig mange var den "mytiske" Cuvée Mytique deres første møde med god vin fra Sydfrankrig. 

     Cuvée Mythique -herligt navn- fylder 30 år i år, og den var et af de første forsøg på at vise, hvad Languedoc formår, når den stoler på egne druer. Den hyggelige etiket viser en ugle, som symboliserer guden Minerva, der har lagt navn til et tempel i området, der bærer hendes navn, Minervois. Vinen skilte sig ud dengang. I dag er mængderne langt større, og prisen er kommet ned. Normalprisen 99 er alt for høj, men til 49 er vinene et "must".

Cuvée Mythique, rød eller hvid... 49,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 9. januar, normalt 99. 
Jeg har altid holdt meget af den røde,  et klassisk eksempel på GSM (Rhône-blend), dv. grenache og syrah baseret, men med andre druer som carignan -rund, varm, fyldig, men i den blide ende. med rig krydret frugt -som det passer sig for vin fra Frankrigs største vinproducent, VinadeisVinen sælges blot under navnet IGP -simpel landvin- og druerne bag vinen nævnes ikke. Normalprisen 99 er alt for høj, men t
      Den hvide har jeg ikke smagt, så her hvad en respekteret dansk smager (SmagpåVinskrev om vinen: "Fyldig og tør hvidvin med masser af sydfransk stemning i duft og smag. Aromaer af gule, modne æbler, honning og hasselnødder – og smagenoter af gul moden frugt med honningmelon samt en fin syre-bitter profil som gul grape. Vil være veloplagt til grøntsager fra grill eller en kartoffelpizza med tørrede krydderurter som rosmarin." Smagt i 2015, men 2018 er næppe ringere! Kender ikke druerne, men her er nok både viognier, hvid grenache og nok marsanne. 
      Vinadeis blev dannet i 2015 oven på Val d'Orbieu og har haft en omtumlet tilværelse. Firmaet er et andengradskooperativ,dvs. et kooperativ for andre kooperativer (og en del private vingårde). En
del af huset er importør, som importerer billig spansk vin, som typisk sælges som EU-vin i Paris-området. Det er faldet militante vinbønder for brystet, som mener, den billige spanske vin underminerer deres levevej. En række tankvogne blev blokeret ved grænsen og senere blev tanke med spansk vin tømt i firmaets hovedsæde nær Narbonne.
      Nu lukker Vinadeis' kæmpeanlæg lidt uden for Narbonne, hvad der betyder fyring af 80 medarbejdere. Huset har dog andre anlæg -og en del af firmaet er Bordeaux-huset Cordier, som også sælges af Salling-gruppen. 

Trapiche, Malbec, Syrah eller Viognier... 35,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 9. januar, normalt 69.Du får rigtig meget vin til prisen her -malbec er måske bedst med sin runde fylde og gode frugt, men den hvide på den (endnu ret ukendte) drue viognier er ikke ueffen. Syrah er ikke smagt, men vil tro, at den er blødere, men med mindre karakter.
Foto: Trapiche har en god del af æren for Argentinas succes. Huset er et af de ældste huse grundlagt 1883. Da Pulenta familien ledede huset, steg både kvalitet og salg -ja vi solgte vinen i Danmark i 1970erne. Huset er i dag det største firma i Argentina, bl.a. pga gode basisvine som disse.

      Bilka tilbyder også Lindeman Bin vine, diverse typer, 6 fl. 199 (3*). Ikke dårlig vin, men synes, de eer lidt "præfabrikeret", neutrale i stilen.  

Baron de Ley, Rioja Reserva... 69,- 

2015, **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 9. januar, normalt 99. 
En rigtig god moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duftLey er stor bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. Egentlig en rigtig god vin til 69, men den må "nøjes" med 4*, da du kune købe den for 59 i søsterkæden Føtex op til jul. 
      Bilka sælger også Rioja Faustino I Gran Reserva (99, 5*) -en vin, der jævnligt ses til denne pris i både Coop og Salling gruppens kæder. Den er superb til 99, men mere bør du heller ike betale, når du ved, den kommer på tilbud igen om en måned eller to!