Søg i 1200 opslag:

14/01/2020

God økologisk vin i Irma

Da Vinkenderen var ung, Irma det store navn inden for vin. Irma kunne i 1960-70erne levere vin så god som fra vinhandel, men til helt anden pris. Men så forsvandt Børge Olsen, og Irma blev del af Coop -og vi kunne slappe af. Der er stadig en masse kedelig vin i Irma, ikke mindst crémant'erne. Men udvalget i Irma er blevet langt mere spændende, og jeg synes faktisk, at de har fået gode vine -mange af dem økologiske- og til absolut rimelige priser. 

Det bedste køb denne uge er nok Morel's Signargues Rhône -ikke certificeret øko- men med skarp konkurrence fra Novas vinene fra Chile og ikke mindst de tyske Thörle vine. Tilbud fra torsdag. 

Finca la Solana, Monastréll Jumilla... 2 fl. 79,50

økoogisk, ***** (5/5), Irma, gælder torsdag 16. indtil onsdag 22.1. 
Vinen kommer fra samme Luzón, kendt fra Madax i coop og Luzón i Aldi -og alle vinene ligner hinanden med deres fuldfede kraft og blide krydrede smag. Excellent køb til 40 kr for en flaske. 
Synes dog, at Solana er bedre, måske fordi den er økologisk, men det er måske den pæne etiket? Men Luzón leverer god vin, og 40 kr er rimelig pris!

Novas, frit valg 6 fl... 298,50

økologisk, Flere typer, normalt pr fl: 99

***** (5/5), Irma, gælder torsdag 16.1. indtil onsdag 22.1. 
Disse vine er blandt de rigtig gode fra Chile., og nu fås de til en rigtig god pris. Måske er de ikke helt så gode som for 5-6 år siden, men til gengæld er prisen endog særdeles rimelig! 
      Novas er en serie vine fra Emiliana, del af Concha y Toro, der også ses i Coop, men som kører selvstændigt. 
      Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det  (og slet ikke alder, da flere af vinene er fra 2018).  Økologiske drueer -det er seriøst, det her -Emiliana har 1200 hektar vin! Og for mig er disse vine et par klasse over serien Adobe fra samme hus, som sælges i Coop's andre kæder. 
      De røde får begge kold maceration før gæring og en vis lagring i eg inden tapning, som sker uden klaring og med kun én filtrering. Alt dette er nødvendigt for rigtig god vin! Endelig er produktionen ikke så stor, som navnet Concha y Toro antyder -typisk "blot" 100-200.000 flasker af hver type! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De to hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed.  

Côtes du Rhône "Signargues", Pierre Henri Morel... 2 fl: 129,-

***** (5/5), Irma, gælder torsdag 16. indtil onsdag 22.1. 
En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang med lidt peber og blomme. Tæt på Vacqueyras og Châteauneuf  fra samme vinhus. 
      Bag den lidt neutrale etiket (så langt fra en overbroderet pavevin, man kan komme!) står Pierre Henri Morel, som i små 10 år var leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men i 2008 begyndte at sælge vin under eget navn -men med kapital fra Chapoutier bagved. 
      De ejer god bid af firmaet, og Morel har hovedsæde på Chapoutier's store vingård Estubiers i Tricastin det sydlige Rhône. Så der er meget tætte forbindelser mellem de to huse!  

Thörle, Rheinhessen, flere typer, ftit valg... 2 fl: 139,- 

Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder Gutswein, Noir, Rosé (75cl)
***** (5/5), Irma, gælder torsdag 16. indtil onsdag 22.1. 
Jeg har flere gange drukket den frugtige riesling, som er rigtig god og godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner -som en god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 48 kr for 75cl. Rosé vil jeg ikke spilde penge på (måske uretfærdigt!), men den røde Spätburgunder (pinot noir) kunne være rigtig god. "Noir" er blend på flere røde kan også være godt bekendtskab. Begge røde er lagret i store fade. 
      Vingården har tilhørt familien Thôrle siden 1600-tallet. men det er først underbrødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. 
      Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, iøvrigt som nabo til Landgraf, der også ses i Irma. 

Mendocino, økologisk, rød zinfandel, pinot noir, Equinot Red Blend, hvid viognier, chardonnay

**** (4/5), Irma, gælder torsdag 16. indtil onsdag 22.1. 
Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark eller ofte i Tyskland eller England -og det betyder mere filter og mere svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er faktisk tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men tæt på!), og så er de økologiske. Foretrækker zinfandel, som passer til det ret lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). 
Bonterra (del af Fetzer, ejet af Concha y Toro i Chile) laver faktisk rigtig god vin, selvom der er store penge bag. Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. 
      Men jeg foretrækker faktisk Emiliana fra Chile herover!