Søg i 1200 opslag:

02/02/2020

Montgras fra Chile og Traber fra Alsace er bedste køb

vin

Rigtig mange af mine venner drikker mere hvid end rød, så de kan være glade for vinene i denne blog, som domineres af hvidvin! Alle er gode, men jeg kører i Bilka for at få Montgras' topvine, Amaral og Antu, som laves i mindre mængder. Og her har de også et godt tilbud på crémant og hvid fra Ribeauvillé i Alsace.  

Foruden andre gode køb som Dr Pauly's tørre riesling vine og lidt Rioja! 

Skal du kalde en vin "Reserve" i Spanien eller Italien, skal den være mindst 2-3 år gammel, og ofte skal den også lagres en tid i egefade, store som små. Men i de fleste andre lande er det helt op til den, der sælger vinen -og ofte er hun eller han under pres fra køberen til at sætte nogle vidtløftige ord på etiketten! 
      Men derfor er vinene fra Montgras udmærkede -og det generer bestemt ikke mig, at de hvide ikke er mere end ét år gamle. Tværtimod!  

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 39,- 

Chile, ***** (5/5), Føtex og Bilka, gælder hele februar
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3-4*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 
Jeg må indrømme, at jeg finder de hvide Montgras lige så gode -måske endda bedre- end Selaks vinene fra New Zealand (4*, 65, normalt 75,-). Endnu bedre vine  er: 


MontGras "Amaral"... 59,- 

Chile, ***** (5/5), Bilka, norm: 99, indtil torsdag 6. februar.
Hvid Amaral: chardonnay og sauvignon fra Leyda. Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 

MontGras "Antu" rød... 59,- 

Chile, ***** (5/5), Bilka, norm: 99, indtil torsdag 6. februar.
rød Carmenère Rapel, Syrah  Colchagua (5*),  Grenache-Syrah-Carignan Colchagua. 
Vinene kommer fra de bedste marker med ældre vinstokke. Vinene har generelt 2. gæring i små egefade, hvor de typisk lagrer 12 måneder. 
Imponerende vine, især til prisen. For mig er syrah måske bedst, men alle er meget flotte. 
Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viseer, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris. 

Crémant "Giersberger", Alsace, brut... 59,-

Norm. 99,67, ***** (5/5)Bilka, norm: 99, indtil torsdag 6. februar.
Fra kooperativet i Ribeauvillé. Ikke så flot etiket som GCF-mærkerne ( Laugel, Helfrich, Arthur
Metz, Calvet, Brucker osv -se indlæg i januar 2020), men for mig bedre kvalitet! Ribeauvillé laver sin egen vin, mens GCF må købe næsten al sin vin fra andre -som f.eks. kooperativet i Ribeauvillé. Derfor vil kælderens egen etiket ofte være bedre. 

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af -meget egnet til sensommer komsammen!

Alsace "E. Traber"... 59,-

Hvid Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc eller Rosé Pinot Noir***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 6. februar.

Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot grig kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt. Men stadig er alle rigtig gode køb og langt bedre end de Laugel og andre mærker, hvor etiketten er flottere for at skjule en ofte kedsommelig vin. 

Traber er et af flere mærker fra  det store kooperativ i Ribeauvillé (foto herover) der lidt ufortjent står i skyggen af sin nabo Riqueqihr.  Der kommer færre turister her, hvad vi er nogle, der er glade for. 
      Vinene er lige så gode, selvom byens bedste ikke er fra kooperativet, men fra uafhængige vingårde som Zind-Humbrecht og Trimbach. Men stadig leverer kooperativet meget god vin, som dog ofte sælges til andre på tank. 

Foto: Traber er søn (eller sønnesøn?) af Emile Traber, som ledede kooperativet i de svære år efter 2. verdenskrig. 



Bilka tilbyder indtil 6.2. (igen-igen) Rioja Faustino I Gran Reserva (109, 5*), Argentinas Salentein "Barrel Selection" (69, 5*, flere typer og værd at smage) og Rioja Marqués de Murrieta Reserva (149, 5*, rigtig flot Rioja, god til denne pris). De andre tilbud finder jeg ikke så spændende, desværre! Bortset fra endnu en genganger: 

Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken... 39,- 

***** (5/5), 2018 Tyskland, Bilka, norm: 69, indtil torsdag 6. februar.
En god tør hvidvin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris.      Riesling er nok den fineste hvide drue fra Tyskland.  Druen er noget dyrere fra Mosel end fra Rheinhessen (som med Pfalz er billigst). Så denne vin er fra Rheinhessen, hvad prisen også antyder! 
      Derfor mener jeg, at vinen smykker sig med lånte fjer. Den er godt nok tappet på den klassiske høje, slanke flaske, men flasken er i grønt glas -normalt forbeholdt Mosel- mens denne vin af druer fra Rhinen bormalt burde tappes på flasker af brunt glas. Dr Pauly-Bergweiler bor i Bernkastel ved Mosel og er en glimrende vingård. Denne vin er købt i Rheinhessen, hvor druerne er anderledes billige -men vinen også knap så sprød og frisk. 
Men vinen er slet ikke dårlig -og bedste køb til 40! 

Dr Pauly Bergweiler "Noble House", Riesling  39,-

***** (5/5), 2018 Tyskland, Bilka, norm: 69, indtil torsdag 6. februar.

En herlig vin med ren aroma og let til middel fylde og fin syre afbalanceret af diskret sødme -en herlig vin til nytårskuren, måske ledsaget af en salat. Jeg foretrækker den tørre riesling, men denne er også glimrende, og sødmen passer godt til syren.