Søg i 1200 opslag:

10/02/2020

Flotte vine fra Argentina -og en historie om høj og lav pris!

Argentina er IN lige nu. Den lokale valuta er i bund, og importører kan ofte forhandle sig til rigtig gode priser på selv meget flotte vine. Personligt synes jeg, at Trapiche "oak cask" lige så god som den næsten dobbelt så dyre californier, Morgan Bay Cellar (på tilbud 79 kr). 

Men også Spanien og Frankrig hører hjemme i denne blog. Bordón er en nydelig Rioja, hvor historien måske er det bedste ved vinen, mens Jamelles' luksusvine er gode køb. Men ugens køb er begge fra Argentina:  
Salentein malbec, ugens bedste vin eller Trapiche "Pure" malbec er bedste køb.   

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-


Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****, Bilka, indtil torsdag 13. februar, normalt 89 
Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Deres almindelige vin til eksport er også god, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. Samme Bilka sæger Morgan Bay Cellars til 79, som bestemt ikke er bedre! 

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Pinot Noir (3*) kun smagt én gang (i ældre år) er lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 
Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Syrah (5*) er mere krydret, men også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, selvom den er præget af unge vinstokke. 
Trapiche Brut sparkling (****, 4/5), får 4* pga meget lav pris for eksotisk brus, ikke selve smagen! Den er lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec, men er ret ligegyldig. Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men ok til reception ved en budget-konfirmation! 

Trapiche "Pure", frit valg... 49,- 

***** (5/5), ArgentinaFøtex, indtil torsdag 13. februar, normalt 99
Rød malbec, hvid sauvignon, rosé, norm: 109


Samme firma, blot en vin uden eg, men den smager bedre. 
Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 49 kr!

Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

rød malbeccabernet-sauvignon *****, 5/5), pinot noir (4*), hvid chardonnay (4*), Føtex, indtil torsdag 13. februar, normalt 99

Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har hele 800 hektar af de højest liggende vinmarker. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 
     Men har smagt vinene -bedst er de røde:
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er en af de bedste jeg har smagt. Lidt syltetøjsagtig, men med gode toner i næsen, fyldig og blød. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 

Historien om vinpriser og hvorfor vin uden eg er dyrest 

1. del: 
Hvorfor er en Trapiche uden eg dyrere end en Trapiche MED eg? Sært!  
Ja, et egefad koster 3000-4000 kr og rummer ikke mere end 300 flasker. Det kan holde 15-20 år og er dyrt at holde ved lige, tungt at fylde op og tømme igen. Og så kan vinen blive ødelagt undervejs! Så meget nemmere med 20.000 liter tank! Når vinen uden eg er dyrere, er årsagen enkel... Kvalitet! 
2. del: 
På tilbud er Salentein 20 kr dyrere (og nok bedre) end Pure, men i "normalpris" (et flydende begreb, kære forbrugerombudsmand!) er Salentein 10 kr billigere end Pure. Forvirret? Salentein's pris er korrekt -synes jeg- mens Pure's normalpris er kunstigt høj. 
      Alle vinene herunder kommer fra Bilka og Føtex -dvs. Salling-gruppen i Århus, som også omfatter Netto. 

Rioja Bordón, rød Reserva, hvid, rosé ... 50,-

Rød ***** (5/5), hvid *** (3/5),, rosé, Bilka, indtil torsdag 13. februar, normalt 89 
Den røde er godt køb: Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja. Har kun smagt hvid én gang, lidt neutral frugt, tør, frisk, ok uden at brillere, rosé ikke smagt.      
      Husets historie er spændende: i 1870erne tvang vinlusen phylloxera vinfolk i Frankrig til at flygte sydpå. Der var ingen vin i Frankrig, så de begyndte at lave vin i Rioja, som de kunne lide -og "Franco-Españolas" er en af flere fra den tid, grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med 2 lokale vinfolk. Navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"!
Foto:  Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Jamelles "Sélection Speciale", flere typer ...  59,-

rød cabernet-merlot eller grenache-syrah-mourvèdre, hvid chardonnay-viognier, Bilka, indtil torsdag 13. februar, normalt 139

Normalprisen er hen i vejret, men vinene er gode til 69. Netto sælger den billige Petites Jamelles (rigtig god GSM) og ok hvid. Denne vin er storebror med en smule eg i sit blend. 
Cabernet-merlot er afrundet og fyldig, positiv duft -som en Bordeaux gerne skulle være, men sjældent er. GSM-blendet ligner god Rhône eller spanier, men måske en smule mere "civiliseret" -mange vil elske den. Den hvide er god, men måske knap så overbevisende. 
Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er rigtig god vin, som er en lise oven på et par glas tunge, sødladne Puglia vine, som jeg ikke vil trætte læseren med! 
     Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som har hovedsæde i bakkerne bag Nuits St.Georges i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Sært! Laurent's far var en respekteret vinmager, som en tid var leder af Domaine Damoy i Gevrey-Chambertin.