Jeg elsker Bordeaux, hvad du som læser næppe er helt uvidende om. Men jeg må indrømme, at jeg ofte kan foretrække de samme druer fra lidt lunere himmelstrøg, hvor vinen har en blødere smag!
Netop nu er der 2 gode Bordeaux-vine -og cabernet fra Chile og Spanien, som alt andet lige smager bedre her og nu! En skam.
For hvornår skal Bordeaux'en drikkes? Drikker du den for tidligt, får du en kølig, ofte lidt stilket oplevelse, som vil forskrække -og du risikerer også at gemme den for længe. Derfor dette lille tip: Drik den enten helt ung, mens den har sin unge frugt - eller også efter 4-5+ år på flaske. Formentlig smager 2016 ok stadig -men om 1-2 år er den helt lukket. Marcadis, Lalande de Pomerol... 109,-
2016, ***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 6. februar (v.6 fl. på Coop.dk)Mørk, kraftig, masser af karakter, positiv frugt, men ved at lukke sig. Egentlig flot endnu- men giv den 4-5 år. Slottet er andenvin fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og du får ikke Pomerol af denne klasse til under 200. 70% merlot, 30% cabernet.
Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-
Fleur er 4 år gammel. Så glem alt om solmoden styrke, men nyd til gengæld en mineralsk elegance, god fylde og længde -men vent egentlig 2-3. år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig rigtig god og lidt blødere i stil.
Foto: Saint Émilion er en vidunderlig lille købstad, som er det neturlige midtpunkt i et af de smukkeste områder i Bordeaux. De bedste vine -som Cheval-Blanc, Ausone og Angélus- koster et par tusinde kr (og langt op). Du kan ikke vente det samme fra denne vin -især ikke nu- men til gengæld har du et bedre køb!
Diablo "Dark", red blend "666"... 2 fl: 129,-
2018, ***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 6. februar (v.6 fl. på Coop.dk)
En "Dark Red" til Mørkets Fyrste, Djævelen! Cabernet er glmrende, ret typisk for lidt lunere område -rund kraft, lidt bastant solbombe, men krydret og positiv i stilen. Alt andet foretrækker jeg "Red Blend 666" -malbec og syrah som er lagret i små egefade 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal!
Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? Vinen kommer fra Concha y Toro i Chile.