Søg i 1200 opslag:

26/02/2020

Spændende alpevin, Bourgogne og andet -Lidl overrasker

Ja, Lidl overrasker. Modsat Fakta, Rema og Netto. Og Aldi kan såmænd også overraske med en flot Rhône til lav pris. 

Det er lidt trist, at vi skal til udenlandske kæder (rent vinøst regner jeg Rema1000 som dansk, for Norge er vel gammelt dansk, ik? Og Gammel Dansk og Rød Aalborg bliver jo lavet i Norge). 

Men årsagen er nok, at discount kæderne har 80+ millioner forbrugere, og det kræver et lidt større udvalg. Men jeg håber da, at Netto, Fakta og Rema vågner op! 
Bedste køb: er Rhône's Domaine Géorand 2016 fra Chusclan (5*, 59) i konkurrence med Domaine St. Germain Bourgogne 2018 (5*, Lidl). 

Bedste vin er samme  Domaine Géorand 2016 fra Chusclan (5*, 59) med Rosso Conero 2016 (5*, 59, Lidl) og Rioja Faustino V fra Netto. 
      Men den vin, du SKAL købe er Gamay de Savoie (5*, Lidl, 55). 

Vin de Savoie 2018, Gamay... 55,-

Cellier Savoyard***** (5/5), Lidl (partivare) 
"Er det en dansk vin?", spurgte datteren, da hun så etiketten. Så måtte far hente skolemesteren frem. Nej den er fra Savoie, som ligger i de franske Alper -men som engang var del af kongerige Savoyen, der også omfattede Alperne i dele af Italien (Torino) og Schweiz -og deres flag ligner Dannebrog!  
      En herlig rødvin fuld af frugt og charme, rød frugt, hindbær, let til middel
fylde, masser af frugt i smagen, som sluttes med fin syre. Typisk gamay -og vel egentlig ikke bedre end vinen herunder på samme drue, men lidt anderledes. Egentlig ikke 5* værd, men som en specialitet SKAL den have 5!  
     Savoie dækker et stort område i Alperne syd for Genève, men store områder er for kolde til vin, som ofte gror på skråninger omkring Rhône-floden. Denne kommer fra kælder lidt nord for Aix-les-Bains nær Annecy. 

2018 Beaujolais-Villages... 40,-

***** (5/5), Lidl, indtil 29. februar, normalpris 50
For mig som etikette-fanatiker er dette en kedelig etiket, men jeg må indrømme, at vinen faktisk er typisk Beaujolais med åben gamay-aroma, frisk fyrighed og gode bær i eftersmagen. 
Jeg kender ikke leverandøren, men med tappested midt i Beaujolais er det slet ikke ringe. Det passer med vinen! 

      Lidl tilbyder også Riesling Alsace (59, indtil 29.2.). Vinen er tappet af Jean Cornelius i Ammerschwihr, som jeg ikke kender. Kan være ok, men ville ikke løbe risikoen. 

Bourgogne, Domain Saint Germain... 59,-

2018 Pinot Noir, Cave d'Aze***** (5/5), Lidl (partivare). Jeg har ikke smagt denne unge pinot, som er tappet af kooperativ i Mâcon. Forvent en middel farve, duft af kirsebær, ret let, en del syre giver friskhed. Gem et par år eller nyd nu kælderkold. 
      Og prisen er endog særdeles rimelig (100 er ingen urimelig pris for en ok Bourgogne), og med tapning i god kælder kan det ikke være helt galt -hvad det ellers ofte er med Bourgogne!!! Her sammenligner jeg med Føtex, Irma, Netto og andre, hvis Bourgogne stort set alle er tappet af kælder (den samme, tror jeg), som jeg ikke vil investere penge i. Trist. 

Rosso Conero "Laurana"... 59,-

2016 Italien**** (4/5), Lidl (partivare). En vin, jeg holder meget af -jeg har endnu ikke smagt denne, som laves nær Adriaterhavskysten i det smukke Montecarotto i bjergene bag Ancona. I øvrigt ved siden af Jesi, der giver den velkendte Verdicchio med efternavnet "Castelli di Jesi". Druen er montepulciano, men Conero er i reglen lidt "finere". Denne har godt ry og burde være excellent køb, nok nærmere 5* end 4*. 

Domaine Géorand, Chusclan Rhône... 59,-

2016 Villages, ***** (5/5), Aldi (partivare). guldmedalje
En meget flot vin til en særdeles rimelig pris. Dyb farve, intens aroma med krydderi, confit, god dybde; ganske stærk, men ret blid og lang, tør smag fuld af karakter. 
      Chusclan er en af de historiske "Villages" i Rhône-dalen (1947) sammen med Cairanne og Gigondas, begge i dag "Crus". Den lille by ligger smukt nær Rhône floden ikke langt fra Orange og Châteauneuf du Pape. Over byen ligger lille bjerg kronet af borgen Gicon (foto). Herfra er der flot udsigt over by, vinmarker og floden -samt et kæmpestort atomkraftværk, Phénix. Ak ja, man kan ikke få det hele! 
      Géorand er et af byens større godser med 90 hektar, hvoraf 9 bruges til denne vin. Grenache og syrah, lavt udbytte -og vinen laves i det lokale kooperativ, som er glimrende (Løgismose får andre af deres vine). 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,- 

2014, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 28. februar
Faustino V er som Reserva ikke så fin som Gran Reserva, men dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII. 
Og denne unge Faustino VII -uden eg- koster  69,95 (dog 6 fl: 270) hos Nemlig.com. Derfor er Netto's Faustino V reserva et lidt sjovere tilbud til 50! 
      Faustino er et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker i Oyón og Laguardia, to af de rigtig gode byer i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 
2014 ikke smagt, men 2013 var for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne. Men stadig en god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre.