Søg i 1200 opslag:

08/02/2020

Når Irma er billigere end Bilka

Jeg holder meget af en ung, saftig Ribera del Duero, og når du kan få den billigere i Irma end i Bilka, så sparer du (også) lidt tid på vejen! Og så får du i Irma også en god Alsace til særdeles rimelig pris! 

Ugens vin er Sacré Coeur fra Alsace, med Ribera del Duero som bedste køb. Jeg kan også godt lide Irmas vine fra Chile på pinot noir og en noget stærkere argentiner. Måske er Irma dyr med meget, men i denne uge er der faktisk gode køb... 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... 2 fl: 79,50 

2018, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm. 99/fl. 

Bedste køb. Jeg gav den røde -samme vin med etiket Altos de Tamaron- 5* i Bilka. I Bilka kostede den 45, ikke 39,75, så her er  Irma ikke dyrest, og at Bilkas "pris politi" er effektivt! Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er verden indrettet! 
Ribera del Duero er ofte en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i denne basiskvalitet er sjældent. Denne vin har også en flot frugt og rund kraft
     Felix Solis er et af Spaniens 2 største vinhuse,  grundlagt 1952 i Valdepeñas. Det mest kendte mærke er Viña Albali. Pagos del Rey grundlagde huset i 2002 for at levere især vine fra berømte, mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et spektakulært vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

Les Anges Sauvignon Loire... 2 fl: 79,50 

2018, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm. 99/fl. En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Chile eller endnu værre California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternaiv til New Zealand. Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsed for Sancerre. En god Sancerre er langt bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er bedre end denne, der kommer fra kooperativ. 

Ricorico rød eller Vermentino hvid... 6 fl: 295,- 

Italien**** (4/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm. 99/fl. 
Jeg kender ikke den røde, men kender firmaet, Giordano, (endnu) et firma i omegnen af Barolo, som sælger vin fra Puglia. Men de har dog kælder dernede, så vinen er sikkert god og har fået pæn ros af folk, jeg stoler på. 
Den hvide kommer fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma) og er på druen, vermentino, en af de bedste i Italien. Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... 2 fl: 119,- 

Chile, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm. 99/fl. 
Tæt på 5*, for jeg kan lide vinene -i små doser! Indomita er et sindssygt flot vinhus (se foto!), som liggeer på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca, et af Chiles fremmeste områder for "Cool Climate", dvs. Bourgogne-kopier på chardonnay og pinot. Og vinene er for mig bedre end rigtig meget Bourgogne til 100+ kr. Men når du nu i Fakta kan købe en vin, der ligner den på en prik (Indomita Gran Reserva) til 50-60 kr (på tilbud endda set til 45), så nøjes jeg med 4 store *! Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. 
Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. 


Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"...  79,50 

Alsace***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm.99,15
BEDSTE VIN. En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer. Har du besøgt kirken på Montmartre, så køb den til asparges (tidligt endnu, jeg ved det, men vinen kan holde). 
      Vinen kommer fra skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com), som igen leverer druerne til Turckheim, hvor vinen laves. Men det fungerer!  

1884, rød eller hvid, frit valg 2 fl: 129,-

***** (5/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier. Mendoza, Argentina, 

Irma, indtil onsdag 19. februar, normalt 109,-


To flotte røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.
      Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -vinene er formentlig gæret med egestænger for at give et let præg af eg -det er billigee end at lagre vinen i eg). 
Måske er vinene fra Chile bedre kendt i Danmark, men på mange måder er vinene fra Argentina ofte bedre. Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne, Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza. 
Vinene gror højt oppe, 1000 meter over havet, med udsigt til sne. Dagene er meget varme (op mod 40 grader) , men nætterne er kølige, dvs. 25 graders forskel på dag og nat! Og det er godt for vinen.
  

Coyam, syrah-blend, øko...  129,- 

2016 Chile***** (5/5), Irma, indtil onsdag 19. februar, norm.178,65 
Et rigtigt roderi af et blend, ca. 60/40 Bordeaux/Rhône -med 38% syrah + 1% mourvèdre + 61% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot! Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot nu og de kommende par år. Rydberg synes det grønne dominerer (carmenère), det synes jeg ikke. Men 5 små *, da du sidste uge kunne købe Antu (der ikke eer langt bagefter) i Bilka til 59! 
      Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro, og alle druerne er fra det samme lune, men gode Colchagua nær Santiago (som Antu!).  
Til samme pris tilbyder Irma Dow's 10 år tawny Port 129 (4*). God, men ikke stor tawny. 

VIL DU FØLGE  VINKENDEREN? 

Hvis du har læst så langt, så har du måske lyst til at få advis, når næste indlæg kommer. 


      Så opretter jeg dig. Du får mail, som skal besvares -og du får næste blogindlæg i din box. 

      Hermed bliver du medlem af en lille eksklusiv kreds (de fleste måneder er der under 2500 læsere) af vinelskere!