Søg i 1200 opslag:

14/02/2020

Australsk chardonnay som bedste køb -aldrig, sagde jeg!

En blandet buket til Valentinsdag. Du slipper for et chok som en græsk agiorghitiko -i dag er vinene mest solide, behagelige vine, som vil tiltale alle -typisk Valentinsdag!  

Bedste køb er Wolf Blass Eaglehawk chardonnay (6 fl: 199) -og det er kun den sløje konkurrence, der får mig til at vælge en chardonnay til dén titel! Min hadedrue! Men  til pris på 33 kr... 
Bedste vin er Morete Ripasso fra Bilka (69, Bilka) i konkurrence med Baron de Ley Gran Reserva Rioja (89, Føtex). 


Cava Codorniu Clásico, flere typer ... 49,- 

**** (4/5), Bilka , indtil torsdag 20.2.  Fås som Brut (4*, Seco og Semi-Seco (3*). 
Ja, det skulle være Champagne, men trods alt blev vinen indtil for 50-60 år siden solgt som Champagne. Og så var det jo en forfader til ejeren, som i 1870erne rejste med diligence og tog til Champagne for at lære, hvordan man laver Champagne. Brut kan sagtens drikkes, men det er ikke en vin, jeg har lyst til at drikke flere glas af! Nydelig duft, pænt brus, tør, men med svag sødme bagved. 

Wolf Blass "Eaglehawk", frit valg... 6 fl: 199,-

rød shiraz, hvid chardonnay***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20. februar, spar 155,-
Dette er måske den mest ydmyge vin fra Wolf Blass, så du får en udadvendt, ekstremt kommerciel vin uden store dikkedarer, men slet ikke ringe. Så hvad vil du vente til godt 33 kr flasken? Shiraz er jordbunden, fyldig og rund -sådan i stil med en lille spanier, men blødere (og kedeligere!), mens chardonnay er lidt mere indbydende. 

Wolf Blass -af tysk oprindelse- grundlagde huset i Barossa i 1966. Han var kendt for sin butterfly, som skjulte, at vinene -om end altid uforskammet kommercielle- faktisk var af god kvalitet. Han gik siden på pension, og huset er i dag del af Treasury gruppen, som også omfatter bl.a. Penfolds, Lindemans og et utal af andre navne i det meste af verden. Beringer, St.Jean og Beaulieu i Californien, for blot at nævne nogle. I dag er Wolf Blass ikke så spændende, men de bedste er stadig glimrende. Red Label er blandt basisvinene. 

Bilka sælger Banrock Station vin (39, 4*) -og her foretrækker jeg Blass! 
Føtex tilbyder også Stellenhof Sydafrika, rød, hvid, rosé  (39, 4*), spar 46. Det lyder voldsomt med under halv pris, men så godt er tilbuddet ikke! Det drejer sig om en dansk-tappet massevin, som under forskellige navne sælges i de fleste supermarkedskæder. Jeg har kun smagt dem én gang -rød og hvid- og de var ikke ringe, men ret intetsigende. 

      Føtex tilbyder også Capolavaro, Italien, rød/hvid, 49 (3*), så hellere den sydafrikanske, som ovenikøbet er billigere! 

Wolf Blass "Silver Label", frit valg... 69,-

rød shiraz-cabernet-malbec, hvid chardonnay**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 20. februar, spar 30,-.  Wolf Blass er i dag mest kendt for jævnt hen kedelige vine, så jeg helt har glemt, at han faktisk også laveer flot vin -denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. Et par takker over Eaglehawk -herover- og Red Label, men mindre flot end den kostbare Platinum. Men kald den bare et barnebarn af den store Black Label! 

Le Arche, Bardolino eller garganega-pinot grigio... 39,-

Hvid eller rød**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 20. februar, normalt 59. 
Der er langt mellem lette vine i danske supeermarkeder. Måske derfor roser jeg Bardolino, når den dukker op -denne har ikke så frugt som mange, men er meget behagelig og godt køb. Den hvide er også på den diskrete side, men ren og ganske ok. Begge er gode til glas i utide. 
      Le Arche er et mærke fra PWS, som leverer en stor del af Sallings vine, bl.a. Gemma Barolo & Co. Det er typisk italiensk for begyndere, som ikke kan gøre nogen fortræd. 


Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 69,-

Classico**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 20. februar. Det er mere end 3 år siden, jeg anbefalede denne vin sidst (til 75 kr), og det er en skam. Et par klasser over Sallings normale ripasso/amarone vine. Glimrende vingård. Ikke smagt i 2017, men en vin, der ofte vil koste over 100 kr. Formentlig blød og kraftig i Allegrini stil.

Føtex tilbyder også Amarone "Lamberti" (109, 3*) -som sjovt nok var den første Amaroen, jeg smagte og solgte i en grøn grøn ungdom i 1968! Husker ikke vinen, men ved, at den i dag slet ikke er så god som dengang -og mindre god end Ripasso heerover!  


Barbera d'Asti "Sorí dei Mori"... 39,- 

***** (5/5), Bilka , indtil torsdag 20.2, set i 2017. 
Barbera er lillebror i Barolo, hvor nebbiolo er kongen takket være aroma og eftersmag (men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag), men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i  Vinchio (foto). Coop i et par landsbyer i de nedre Alper har  godt ry, og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 
     Ganske fyldig med god frugt og afrundede tanniner også med lidt frugt. Herlig vin til en gullasch, osso buco o.l. Nydes kælderkold. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 89,-

***** (5/5) 2014, , Bilka, indtil torsdag 20. februar 
Gran Reserva, dvs. mindst 5 år gamle, hvoraf mindst 2-3 år skal være i eg og 2-3 år på flaske. Jeg kan godt lide Baron de Ley generelt -jeg kan let nævne rigtig mange bedre Riojas, men denne er flot, pålidelig -og meget velsmagende. Gran Reserva har lidt mere dybde og længde end den ellers gode Reserva. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 

Hvor gammel er denne rom? 

Rum Zacapa "Solera 23", Guatemala... 299 

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 20. februar 
Engang blev Zacapa "Solera 23" markedsført som verdens bedste rom -og tilmed ofte også som "23 år gammel". Det har den nu ALDRIG været, uanset at f.eks. Føtex i denne uge skriver "23 y.o." (years old/år). 
      På emballagen står der, at den er lagret mellem 6 og 23 år -efter solera systemet- dvs. en lille smule er 23 år, lidt mere 22 år osv -mens det meste er 6 eller 7 år. Og så er 299 (nedsat fra 449!!!!) ikke spor billigt. Hvordan den smager -jeg er ikke HELT uenig med en skribent på RumRatings.com:
"Its cheap coloured alcohol with plenty sugar added. Nada mas. I would not serve it except with ice cream. The age statements are a joke, the "rum" is a joke - it is more sherry than rum - and basically it is soo overpriced that it is shameful.". Lidt hårdt måske! 
Men brug heller pengene på: 

Jameson Irish Whiskey... 109,-

Triple Distilled***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20. februar. Så hellere denne klassiker, som faktisk smager rigtigt godt for en billig whiskey. 
Det er en rigtig god whisky til begyndere - Den er rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Så kom ikke og sig, at al billig whisky smager af det samme! 
Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin? Synes den er en klasse eller to over Tullamore Dew.