Søg i 1200 opslag:

11/02/2020

Valentinsdag med Herkules' rødvin

Ja, jeg burde have valgt Champagne eller i det mindste en god crémant, men sådan skulle det ikke være! Men måske kan en græsk aften få din kæreste til at se på dig med mildere øjne? Lidl har alt, hvad du skal bruge til den aften inkl. retsina (men jeg er ikke sikker på lige den hjælper!). 


Nemea er Bedste køb i denne blog. NB: Champagne kan du også få i LIDL, men mon ikke du har en Champagne i overskud fra nytåret? 

Nemea, Agiorgitiko ... 39,-

2017 Grækenland, ***** (5/5), Lidl partivare)

Det er trist, at grækerne ikke er bedre til at sælge deres vine til os. God farve, intens, ret krydret duft, middel fylde, tør, pæn struktur, men blød med nuancer af blomme. En god vin til f.eks. vildt samt krydrede gryderetter. Nydes kælderkold. 
      Man skulle tro, de havde brug for eksport og ville sørge for, at vi drak mere vin fra Grækenland end fra f.eks. Chile! Men nej, så måske her har vi én af årsagerne til, at økonomien ikke er i top? Faktisk har jeg besøgt færre vingårde i Grækenland end i Chile eller andre fjerne lande, trist. 
      Nemea var den første vin, jeg drak fra Grækenland. Den laves i Peloponnes (sådan stik syd for Athen) på druen agiorghitiko (ok, her har vi en anden årsag til, at græsk vin har det svært (men det betyder "St. Jørgens drue"). Druen er den mest udbredte drue i Grækenland -den bruges stort set til alle vine! 
      Druen har kælenavnet "Herkules' blod". Det siges, at han drak vinen før han gik ud og sloges med en løve! Andre mener, at Agamemnon drak vinen, da han belejrede Troja. 
      Mindre kan også gøre det, du skal ikke slås med banken om at få lov at købe én flaske -og så støtter du den græske økonomi lidt. Vinen er iøvrigt aftappet i Grækenland og i nærheden af vingården. 
      Lidl har andre græske specialiteter, hvis du vil hjælpe lidt mere. Bl.a. retsina til 20 (50cl, dvs. 30 for 75 cl) og Ouzo (den lokale Pernod) til 89. Desuden jomfruolie af særlige oliven fra Kreta (49). Ret fair priser, må man sige. 


Vigneti del Sole, Bardolino... 30,-

2018, ***** (5/5), Netto (fast sortiment)
Middel farve, ren frugt i duft og smag, let og tør -en af de bedre vine i Netto's faste sortiment, som kommer fra byen af samme navn ved bredden af Garda-søen (for mig en af de smukkeste søer i Verden!).
Foto: Byen er ekstremt turistet, men der er naturligvis en årsag til, at folk flokkes her -byen er meget malerisk. At sidde på restaurant nær søen og se solen gå ned er alle turisterne værd.
Vigneti del Sole er en serie vine fra GIV's afdeling i Lazise ved Garda-søen. som også ejer bl.a. Lamberti, Santi og Bolla. GIV ejer vinhuse i hele Italien, bl.a. Melini Chianti og Bigi i Orvieto.
Til samme pris også hvid Soave (4*) , tør, frisk, ingen dikkedarer, men god til prisen og Rosato Puglia (4*) mere på det jævne.
Netto sælger også Løgismose rød/hvid/rosé fra Sydfrankrig (55). Kun smagt én af dem, og den var ok. Men ikke mindeværdig og slet ikke til prisen. 


Paul Mas, flere typer ... 50,-

Frit valg, som helhed; ***** (5/5),  
Rema1000.
Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin emd åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!
Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men faktisk bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr.
Hvid Viognier, frugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. stenbiderrogn. Alle er årgang 2017.

FotoPaul Mas -her med familie- er en dynamisk, begavet vinmager, der boede en del år i England (og taler flydende engelsk med charmerende fransk accent!). For en del år siden vendte han tilbage til familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.
      Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet.
      "Estate" er gode vine fra særlige vingårde, typisk Forges (cabernet) og Nicole (viognier). Vinen skal være lagret kort i eg, men det kan ikke smages (en del er nok egechips, som Mas som mange andre bruger en del af!). Men det er svært at nægte, at vinene, der før blev importeret af Sigurd Müller, er af god kvalitet.



El Coto Rioja Crianza... 50,- 

***** (5/5), Rema1000 (fast pris) 
En meget indbydende og lækker vin, men en vellavet, afrundet og fyldig Rioja, som simpelthen smager godt.
   
Huset Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med en anden genganger, Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer rigtig meget vin til pengene.
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.
      Rema1000 sælger en ny Chile fra Carolina, "Assemblage" (50 kr). Vinen ses ikke i andre lande, men med 15% alkohol bliver jeg betænkelig, især når det nævnes, at den har et "sødmefyldt" indtryk i duften. JP mente, dej KUNNE bruges til julemaden, men var ikke sikker. Men du er velkommen til at forsøge. Så hellere en rar Rioja!