Søg i 1200 opslag:

01/07/2024

Ugens 20 bedste vinkøb: ikke alt er blevet dyrere!


Jeg hører mange klager over stigende priser i supermarkederne. Alt er blevet dyrere, flåede tomater, olivenolie -og god vin. 
Men det ser du næsten ikke i ugens 20 bedste vinkøb, udvalgt fra over 120 tilbud i danske supermarkeder. 

Du kan få god rødvin til 29 og himmelsk vin til 100 kr.

Der er god fransk med celebrity navn (Mouton) foruden en masse gode bobler og rosé (hvor Frankrig som altid er nr 1). Italien røg ud af EM i fodbold, men triumferer til gengæld med herlig Fontanafredda barbera og chardonnay foruden topvinen Grigio fra Chianti. Frankrig dominerer med 8 vine fulgt af 5 "oversøiske" tilbud, mens resten er fra Italien og Spanien. I denne uge dominerer Coop (Superbrugsen, Kvickly, 365discount) med hele 11 tilbud, mens Salling (Føtex, Bilka, Netto) har 5 tilbud, Meny 2 og Rema1000 én flot rosé (50). Der er i denne uge ikke set gode tilbud fra Lidl.



 

    Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt. 

10 vinkøb under 50,-

Savanha "Mariella's" rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 3/7

Stærke, men letbenede vine fra Savanha (Spier), Coop's mangeårige leverandør i Sydafrika. Tappet i Danmark.  
Alle er blends, den røde bl.a. pinotage og shiraz. En ret blød, middelfyldig vin uden større ambitioner, men helt og. Den hvide er især chenin blanc og chardonnay og var for 2-3 år siden bedste køb + 5* fra Skovenberg i Vinavisen: "Vinen er let cremet, med god druefrugt og med noter af modne æbler og pærer. Lang og blød eftersmag."  (prisen var da 35). 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Dette er en af de billigere dansk-tappede vine, og du får ganske meget for pengene. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet.
      Etiketten er flot, vinene er gode (især til prisen) for det billigere Western Cape, ikke fra Stellenbosch, hvor vingården ligger.

Kingpin rød/hvid... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 4/7

Sikkert identisk med Mucho Más i Netto (45), så Bilka ka' godt! 
    Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). En flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde

       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Emiliana "Adobe" rød/hvid/rosé... 35,-

økologisk, bl.a. rød cabernet, carmenère, chardonnay, viognier + rosé cabernet-syrah, Chile

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Det er 3-4 år siden jeg smagte denne lillesøster til Novas, men kan se, at de generelt får gode ratings af anerkendte kritikere. Personligt vil jeg vælge cabernet frem for carmenère (som er svær at modne, selvom 2019 fik 5* i Politiken). Men hvor meget økovin får du til 35? 

    Gå efter cabernet og de hvide (også viognier), mens den let sødlige rosé er en god terrassevin. 

Rhone "Reserve Palais", kr/fl v6: 37,50

6 fl: 225, *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 4/7
2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon eller Olivier & Lafont, men til 37,50 svær at slå! 

    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. 

Sangre de Toro rød/hvid/rosé... 39,-

*** (3/5),  Rema1000, søndag-lørdag 30/6-6/7

Rød på 60% garnacha/40% cariñena med middel fylde, let krydret næse, tør og blid i smagen. Hvid er tør, enkel med pæn frugt. Rosé er tør, men ikke smagt. 
    Den røde kaldes "Original", fordi Sangre de Toro var den første vin, Torres solgte på flaske i 1940erne. I dag bruges navnet Torres slet ikke til Sangre de Toro, som sælges som spansk vin, ikke katalonsk. Hidtil solgt til 55, temmelig høj pris for vinen i butik, der kalder sig discount. 

Wild Life rød/hvid... 40,-

rød Syrah eller hvid riesling, Washington, USA (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 4/7

Der er vådt og blæsende i Seattle, men næsten ørkenagtigt tørt og varmt i det indre af staten Washington, ofte med ganske kølige nætter. Perfekt til den hvide riesling, topkøb til 40, åben frugt, middel fylde, god syre skjult af lille sødme

    Den røde Syrah har ren smag, lidt blomme og frugt, ganske fyldig, men med en snert af restsødme, som trækker lidt ned for mig. 


Exhib' rosé Cap d'Agde... 49,-

**** (4/5), Coop365, indtil onsdag 3/7

Der er nok både smart designer og smart marketing bagved! Kvinder køber vinen, så vi laver vin, der appellerer til dem! 
    Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salat eller en grillet laks. 
    Et attraktivt navn, etiket og flaske + glasprop -passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som nok har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 


Silvano Piacentini rød/hvid, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, rød Ripasso eller hvid Soave Classico, Italien 
*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 4/7

Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, (næsten) tørre, frugtige ripasso end Silvano's svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god til en aften foran grill'en -server kælderkold. Årgang er 2021, som jeg ikke har smagt, men mon ikke den ligner en god 2019?  

    Den hvide Soave er også god, tør, ren og neutral, pæn syre, ganske frisk og slank -typisk Classico. Denne serie vine er storebror til le Arche fra samme hus. 

Why Not? rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød og organic negroamaro zinfandel, roséhvid pinot grigioItalien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Som en vinøs burger contra tournedos Rossini. Burgeren er alt andet forfinet og perfekt -men en god burger smager sgu godt! Uforskammet kommerciellle rødeudadvendte, ret simple vine med stor frugt og velsmagRød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Jeg foretrækker den økologiske med "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale). Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. Hvid og rosé er uden interesse. 

7 vinkøb 50-70,-

l'Ostal Cazes rosé, pays d'Oc.... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5),  Rema1000, søndag-lørdag 30/6-6/7

Lys, let og tør rosé med pæn syre og diskret, men fin aroma med flere lag, mere madegnet end mange af de mondæne (læs: dyre) rosé vine. Perfekt til en nicoise eller endog dansk frokostbord. 

    Set til op mod 100 kr på websider. Både 2022 og 2021 fik 89p/JancisRobinson. Cazes har i over 20 år ejet l'Ostal i Livinière i hjertet af Minervois. Han har 60 hektar vin, men denne rosé laves af druer fra domænet + druer fra andre kølige områder i Sydfrankrig.
      Familien Cazes har boet i Médoc siden 1875. Jean-Charles Cazes var byens bager, før han i 1939 overtog Lynch-Bages, 5.Cru. Hele familien er med i ledelsen af slottene, der foruden Lynch-Bages omfatter bl.a. Haut-Batailley, 5.Cru Pauillac, Ormes de Pez (St.Estèphe), l'Ostal samt Sénéchaux i Chateauneuf du Pape.

 

Cremant Alexis Lichine ... 55,- 

Brut hvid/rosé Bordeaux, Frankrig

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 5.juli 

En nydelig duft, enkel, men ren og sprød, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
    Alexis Lichine (1913-1989) var en vinøs dynamo og pioner for vin tappet på vingården, hvad der ikke gjorde ham populær i en tid, hvor Chambertin og Léoville blev tappet meget langt fra grosted (og ikke altid smagte som originalen). 
    Han var også en af de første til i USA at sælge cabernet og chardonnay i stedet for navne som Chablis, Champagne og Burgundy -som alle kom fra samme grosted, California! Han er for længst væk, og hans firma er et (af mange) navne ejet af GCF. 

Mouton-Cadet Bordeaux... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

En solid, men poleret Bordeaux med blød tannin og solid fylde. 2020 har lidt mineralitet, der giver vinen kant. Flot nu, bedre om 3-4 år. 

Set i 2020, måske bedste nye årgang med 95p/Decanter. Måske lidt overdrevet, men også 90p/100 fra kræsne Falstaff. 
Årgang 2020 er 90.årgang af denne bestseller (20-25 mill. fl/år). Første år var 1930. I min ungdom i 70erne købte ældre kunder Mouton-Cadet i den tro, at de fik den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild. Den kostede endda 6-7 gange mere end Cadet'en. Men i dag får du  50-60 flasker Cadet for én Mouton. Forrykt. 


Fontanafredda rød/hvid... 59,- 

rød Barbera d'Alba, hvid Chardonnay Langhe, Moscato d'Asti bobler, Italien

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Meget typisk og altid pålidelig rød barbera med rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde med tanniner skjult af frugten. 
    Et perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2021 fik 91p/100 af canadiske Nathalie MacLean, mens 2020 fik 90p/Spectator.   
    Hvid chardonnay er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, ren aroma, sprød syre og god stil. Den boblende Moscato er ofte en af de bedste, sød, men med nuanceret frugt med god intensitet. 
    Fontanafredda var ejet af kongen af Savoyen, der i 1861 blev konge af det nye land Italien. Et historisk og stort hus (7 mill. fl/år), som trods stort domæne henter det meste vin udefra. Både rød og hvid viser et moderne Piemonte til en særdeles rimelig pris. Du kan også få den superbe Barolo 2019 (169, 94p/Spectator). 

Yealands sauvignon blanc... 59,-

Awatere Marlborough, New Zealand

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

En aromatisk hvid med åben rig aroma og en sprød, tør smag med lidt frugtsødme til at give en ret slank vin fylde. Herlig alene eller til en sommersalat.  

Vinmager er Nathalie Christensen, hvis forfader fulgte efter grundlovsfader Monrad og grundlagde Dannevirke i New Zealand. Hun er lidt af en stjerne, valgt som årets hvidvinsmager i London. 

Rhone Pierre-Henri Morel... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's afdeling i det sydlige Rhone. Mørk, meget fyldig, sød frugt, fyldig, lang -en klassisk Rhone til meget lav pris.
    Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den giver Guigal  (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Personligt foretrækker jeg denne fuldblodsvin frem for den mere polerede Guigal. 

Crémant Moillard, Bourgogne... 69,- 

Vintage hvid brut (tør), rosé brut (tør), Frankrig  

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

For mig tæt på Champagne, mere "ægte" i stilen end Lichine crémant fra samme GCF

    Den hvide brut har fint brus og en ganske indbydende aroma af lemon og blomst fulgt af en tør, ret præcis smag. Smagt i årgang 2020, i dag er vintage nok 2021 eller 22. 
    Rosé skal være endog bedre, men ikke smagt. Den søde undgås.

    Vinene laves i Bourgogne af de klassiske druer, især pinot og chardonnay. Vinene lagrer efter gæring mindst 12 måneder på flaske før degorgering. 

3 vinkøb over 70,-

Il Grigio Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 4/7 

Set i 2020.Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Bedre med 2-4 år på flaske. Vinen har kostet 89 i Føtex hele juni, men nåede du det ikke, kan du nå få den i Bilka! 
    Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. Den unge 2020 vil have godt af et par år, men imponerer allerede. Bl.a. 93p/Spectator og 92p/Parker.. Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 
    San Felice er en af de større, men også rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin. Vingården har i menneskealder været ejet af forsikringsgiganten Allianz (som EM-fanatikere ved, er navnet på det store stadion i München).

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 4/7

2021. Vinen har fået en Putin 10 kr op i pris, men er stadig godt køb. Fleurie er den mest mondæne (og ofte kostbare) af Beaujolais' 10 Crus, og ofte den bedste. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Vinen gror op ad skråningen helt op til 450 meters højde.  
     Du skal forvente en meget frugtig aroma  (hindbær osv) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Netop 2021 var testvinder med 5* i Vinbladet. Nydes nu for frugten, eller gem 2 år på fl.

Coyam Bordeaux-blend, øko...  99,-

***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4/7

Chile, set i 2020 med 96p/TimAtkin, 94p/Descorchados og 92p/Parker.

 En diskret etiket for blend fra Roblos vingården i det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah. Et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem