Søg i 1200 opslag:

17/07/2024

Pinotage, fra tyndt sjask til supervin!

Pinotage gror stort set kun i Sydafrika, hvor den giver rødvin, som kan have masser af karakter. Druen kan dog levere stort set alt fra en trist dagligvin til majestætisk rødvin med lang smag med toner af røg, læder og bær samt stor krydret bærfrugt. 

Druen blev skabt i 1924-25 af Abraham Izak Perold, den første professor i vinkultur ved universitetet i Stellenbosch øst for Cape Town. Han plantede 4 stiklinge i sin have og glemte alt om dem, da han 4 år efter fik andet job. 

De 4 vinplanter var skjult i et grønt vildnis, så folk blev sendt ind for at rydde det hele. En ung lektor fik i sidste øjeblik reddet de 4 stiklinge, som blev podet på en ny rodstok af  CJ Théron i 1935. Den første vin blev lavet på universitetet i 1941. 

Pinotage blev navnet, en forening af druenavnene Pinot og Hermitage, Druen var netop en krydsning af Bourgognes Pinot noir og Hermitage, et lokalt navn for den franske cinsaut drue.  

Målet for Perold var en drue, som havde karakter fra pinot, men bevarede det høje udbytte fra cinsaut.

Den nye druesort blev hurtigt populær med sine store klaser med masser af druer. Men i duft og smag minder den dog hverken om den ene eller den anden, men er udpræget sydafrikansk!  

Det meste pinotage var konsumvin, men bl.a. Kanonkop og Bellevue viste dog allerede i 60erne, at druen kunne levere vine med masser af karakter og langt liv. Men ikke alle var glade for vinen... 

Kritik: En "hot and horrible" duft og en smag af "rustne negle", mente en gruppe britiske Masters of Wine (MW), der i 1976 besøgte Sydafrika. Pinotage kan få en duft af maling, isoamyl acetate og brændt gummi, når druerne høstes i meget varmt vejr eller gæring bliver for varm. 

Efter apartheid's fald i 90erne koncentrerede Sydafrikas vinmagere sig om europæiske druetyper som cabernet og chardonnay, som de mente ville sælge bedre. 

Men efter nogle år opdagede de, at deres kunder også gerne ville smage denne drue, som var anderledes og sydafrikansk -og i nogle år fik pinotage højere priser end de klassiske druesorter. 

Areal: 7000 hektar er plantet med pinotage (99% i Sydafrika, resten i bl.a. New Zealand, Zimbabwe og Tyskland). 

En god pinotage serveres ved ca. 14-16 grader f.eks. til: 

  • krydret pizza f.eks. med pepperoni, 
  • stegt pasta med hvidløg
  • sydafrikansk oksehale stuvning
  • boeuf bourguignon 
  • se også her!