Søg i 1200 opslag:

02/07/2024

Meny: Klassiske franske vine!

Meny har flere gode tilbud i denne uge, ikke mindst den fine Fleurie "Madone", som viser hvad Beaujolais' gamay drue kan. 

Meny har masser af fransk vin på tilbud -også den gode Sabon Rhone (70 v3) og Palais (37,50 v6) fra det store Dauphins kooperativ. 

    Der er også god hvid chardonnay fra Mâcon Lugny (79,95) og god sauvignon fumé fra Pouilly (99,95) samt en god crémant (79,95, en gammel Irma vin, som Irma desværre solgte billigere, suk). Husk også Peter & Peter riesling (55 v2) -lidt dyrt, da den sidste år kunne fås til 45 og april til 49,95. 

Bedste KØB: Fleurie "Madone" Beaujolais - Cotes du Rhone "Reserve Palais" 
Godt KØB: Rhone by Roger Sabon - Macon Villages "Lugny" - Pouilly-Fumé "Petit Marin" - Sensi pinot grigio - Preare Ripasso - Peter & Peter rød/hvid - Maison du Crémant Bourgogne - Canadian Club whisky

uge 27/2024

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4/7

2021. Vinen er steget med en Putin 10 kr (men andre er steget mere, så de er ok) -og vinen er stadig godt køb. 
    Fleurie er den mest mondæne (og ofte kostbare) af Beaujolais' 10 Crus, og ofte den bedste. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Vinen gror op ad skråningen helt op til 450 meters højde.  
     Du skal forvente en meget frugtig aroma  (hindbær osv) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Netop 2021 var testvinder med 5* i Vinbladet. Nydes nu for frugten, eller gem 2 år på flaske for en mere fløjlsagtig vin med mere bouquet. Serveres kælderkold.  
    Vinen er tappet for det store hus Boutinot, som henter vinen hos mindre lokale huse og engang var specialiseret i at levere (god, ikke stor) vin til engelske kæder. Samme vin tilbydes af forskellige websider til med "prismatch" til 99-149. 

Rhone "Reserve Palais", kr/fl v6: 37,50

6 fl: 225, bedste KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 4/7
2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon eller Olivier & Lafont, men til 37,50 svær at slå! 

    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. 

Rhone by Roger Sabon, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 14.september

2021. Vinen har lige fået (endnu) et prishop, så Meny er desværre ikke med til at begrænse inflationen. Roger Sabon er en god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og Rhone (6 hektar) og bordvin. Så denne vin er nok baseret på druer hentet hos naboer. 
       Ikke  smagt det sidste par år, men en ekstremt vinkyndig ven i Hørsholm anbefaler den varmt. Og ham stoler jeg på! Vinen har i ældre år fået 14,5-15p/20 af Revue du Vin, 2021 er nok ung, så vent mere ribs end kirsebær, medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag.

Macon Villages "Lugny"...  79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4/7

Har også fået 10 kr op i pris, desværre. Set i 2022. Klassisk ligefrem chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -en simpel, men god hvid, perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. 
    Bourgogne er bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men langt det meste vin laves helt i syd -Mâcon- eller i Chablis 150 km nord for Côte d'Or. 
      Den største leverandør af Macon er Cave de Lugny med 1250 hektar plantet og 6 millioner fl/år + salg på tank til huse i Beaune og omegn. Vinene er enkle og simple på den gode måde. Meny sælger også god crémant fra dette kooperativ.

Pouilly-Fumé "Petit Marin"... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 4/7

Jeg kender ikke denne Fumé, men vil tro, den måler sig med Bailly, som Meny har solgt hidtil. Vinen sælges iøvrigt af anden importør til 150, så 100 er en god pris. 
    Vinen kommer fra lille domæne (13 hektar i Pouilly), som ledes af familien Petit, bl.a. med kvinder i 3 generationer! Domænet tappede sin første vin i 70erne. Vent en sprød, tør aromatisk vin med god syre og pæn længde. Herlig ung til en sprød salat eller til østers. 

Cremant ”Maison du Crémant”... 79,95
Bourgogne Brut eller Brut rosé

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4/7

Ikke smagt siden jeg købte den i 2022 (i Irma til 69). I det lille hus på etiketten smagte jeg i 00erne crémant ledsaget af små retter. I dag er huset et crémant mærke fra giganten GCF. Så vinen ligner Moillard (69,95 i Brugsen), Moingeon og Francois Martenot (100+ kr i Føtex/Bilka), andre mærker fra giganten GCF Helfrich. 
    Husker den som tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen.  

Jas des Vignes, Alpes de Provence... 69,95

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 4/7

2022/232. Vi er i det øvre Provence omkring Manosque (Pierrevert), og det giver vinen (grenache og carignan) mere nerve og friskhed. Ikke smagt, men har generelt tillid til vinene fra Ravoire, som i al diskretion leverer god, snarere end stor vin. Pris lidt høj for dagens marked. 

Sensi pinot grigio "colezione", kr/fl v3: 49,67

3 fl: 149, godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 4/7

Den hvide "Grigio feber" løber stadig, hvor karaktersvage hvide på den fine druer sælges til ofte alt for høj pris, ikke mindst fra "De 3 Venetier", det store område mellem Trento og Trieste. 


le Preare Ripasso Classico, kr/fl v3: 70,-

3 fl: 210, godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 4/7

Vinen laves af det fine kooperativ i Negrar i hjertet af Valpolicella (som også leverer til Lidl).  230 medlemmer ejer 700 hektar Classico med årligt 11 mill. liter vin, hvoraf dog kun en del tappes. 
    Le Preare er den almindelige ripasso, en fyldig, afrundet vin med god dybde, åben bærfrugt og pæn karakter uden at imponere. 

Peter & Peter rød/hvid, kr/fl v2: 55,-

2 fl. 110. Riesling Trocken eller Feinherb, Weissburgunder, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 4/7

Hvid riesling fra Mosel,"feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og fin syre, Trocken er tør uden at overdrive, med lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig mere end drikbar og et superkøb.  

    Hvid Burgunder er mere neutral, tør, frisk med god syre. Kun smagt én gang.
    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, med typisk hindbæraroma og tør, blød, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* + godt køb i Ekstrabladet. 
      Vinene laves af huset ZGM (Zimmermann-Graeff- Müller) i Zell, en malerisk og hyggelig by ved Mosel floden, i fjerne tider kendt for sin sorte kat (dengang vinkenderen var en moden mand).  

Canadian Club "1858" whisky... 99,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 4/7

N.B: Rating givet for 70 cl. Er flasken kun 50cl, er den ikke så godt køb.
    En ret let, blød whisky med indbydende, frugtig aroma -egentlig ganske behagelig solo, men "CC" (kælenavn) bruges også i klassikere som Old Fashioned. 
    Hiram Walker var kornkøbmand i Ontario, da han i 1858 begyndte at destillere. Hans "Club" whisky blev så populær, at den store nabo mod syd krævede, at Club skulle have Canadian foran!
    I Forbudstiden 1919-34 blev CC den mest smuglede whisky, som blev sejlet over De store Søer til bl.a. Al Capone i Chicago. 
    I dag ejes mærket af Beam-Suntory, som også står bl.a. japansk og Bourbon whiskey foruden en masse vin.   
    Til samme pris også Stoli vodka og Sierra hvid tequila (99,95).