Søg i 1200 opslag:

07/07/2024

Meny: god rosé, fumé og rød i toppen!

Frankrig er "den ukronede konge af rosé", skriver Meny, og det har de ganske ret i. Og Meny har god rosé, men du skal lige huske at checke årgang. Kun de bedste bør nydes ældre end et par år. 

Meny har så meget og spændende (ofte god) rosé, at et par vine måske er past their prime.

Husk også den superflotte Biscarrats Lalande Pomerol og Pouilly Fumé "Griottes" (begge 110). 

Og så en solid, kraftig Piteira fra Portugal og en god Ramón Bilbao verdejo (begge 55). 

Endelig har kæden et par gode køb i stærk alkohol, som kan matche DutyFree, bl.a. Beefeater og Ballantine (99,95) og Glenlivet Single Malt (199,95). 

Bedste KØB: Gris "Question d'Equibre" - Biscarrats Lalande de Pomerol
Godt KØB: Pouilly Fumé "Griottes" - José Piteira Alentejo - Cono Sur Bicicleta rød/hvid/rosé - Ramón Bilbao verdejo - Beefeater gin - Ballantine whisky - Glenlivet "Founders" malt whisky

uge  28/2024

Gris "Question d'Equibre"... 45,-

Bedste KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 11/7

Frankrig er "den ukronede konge af rosé", skriver shop.Meny. Her startede rosé bølgen, og her laves mest og bedst. Denne er ny for mig, en meget lys "gris" fra Rhone-deltaet, Camargue. Her kan du beundre flamingoerne og undre dig over, hvordan de kan holde balancen på deres høje stylter af ben! Fine noter af blomst og frugt, let, mere frugt og ret blød smag. Godt køb med 5 hjerter fra KvindeVin

Pouilly-Fumé "Griottes"... 110,-

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 11/7
Årgang er 2021, så vinen har mistet lidt nerve og primær aroma. Men stadig en hvid sauvignon med mineralsk fylde -alt det, som du savner i alt for meget sauvignon! Som får mig til at huske, at Mondavi i 1980erne kaldte sauvignon for Fumé Blanc! 
      2021 har 14%, det er meget for druen sauvignon. Klimaforandringer, suk).  
      Hidtil har Føtex/Bilka været en favorit med Fournier (på tilbud 100), men denne er måske bedre, da hr Bailly er vigneron. Ejer Jean-Pierre Bailly er 6. generation på vingården, som ejer 17 hektar midt i det lille område, der sammen med nabo Sancerre på vestbredden af Loire er essensen af druen sauvignon efter mange kenderes mening. 

José Piteira, Alentejo, kr/fl v2: 55,-

2 fl: 110. Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 11/7
2022. Ikke smagt, men der er masser af ros til denne vin fra det lovende Alentejo område sydøst for Lisboa -meget tæt på grænsen til Spanien (med Guadiana området). Vent en mørk, afrundet kraftig vin med god frugt (kirsebær og krydderi), som kan nydes ung. Vinen ligner faktisk sin spanske nabo, Ribera del Guadiana. 

    Piteira er en ung vinmager. Vinen domineres af den meget produktive moreto, som får karakter fra den sarte alfrocheiro samt den sorte Alicante Bouschet og aragonez (tempranillo). 

2019 økobedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 17.november

Har sjældent smagt vinen, siden den for 10 år siden blev certificeret økologisk. 

2019 er lækkert år, så du kan vente en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Vinen er nok lukket lige nu, men ved lidt hjælp dukker interesant sekundær bouquet op i glas. Ellers gem 3-4 år. 89p/Rydberg + godt køb.     
    Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord!
    I dag ledes vingården af Benjamin Hessel, søn af ægteparret Hessel. Vingården er i topform og leverer god vin efter økologiske principper. Selve slottet er smukt, men Annereaux har også et andet slot -Chateau des Insectes, hvor der opdrættes insekter, som bruges til at bekæmpe skadelige insekter som led i den økologiske drift (foto). 
      Vingården går i arv gennem kvinderne, så ejerne har gennem årene båret mange efternavne, bl.a. Malescot, som i dag pryder navnet på en 3.Cru i Margaux!

Minuty "M" rosé, Provence...  110,-

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 11/7
Minuty er et af de mest kendte slotte i Provence nær St Tropez, selvom denne ikke nødvendigvis laves fra Cru Classé markerne. Skal være restparti, så check årgang -undgå 2022, men den ældre 2021 kan have fået en nydelig bouquet, som ses i god rosé. Men selv da kan du få bedre rosé til lidt færre penge. 

2 fl: 110. ***? (3?/5), Meny, indtil torsdag 11/7

Frankrig er verdensmester i pink, og det smages i denne smukke flaske fra stort kooperativ nær Carcassonne. 2021 var herlig sidste år, selvom vinen har mest af sin frugtaroma helt ung. Men shop.Meny reklamerer stadig med 21. Burde det ikke være 2023? Men gr skruelåg nok stadig god vin til en salat -og måske moules frites, selv i den skrappe udgave med blå ost. 

Cono Sur Bicicleta rød/hvid/rosé... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 31/7
Cabernet har nydelig frugt og noget syre på grænsen til det grønne, men stadig en god madvin. Pinot er husets specialitet, som cykler derudaf -let, frugtig, blød. Kun smagt 2 gange, men finder den lidt banal. Rosé har pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. Bedst er måske en aromatisk, sprød sauvignon. 
    God dagligvin til en god pris -faktisk billigere ned i grænsehandlen! Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er basisvinen. Pinot er specialitet fra huset (de er Chiles største pinot-producent), som har fået 90p af guide. En let, frugtig vin med stor charme. 

Ramón Bilbao Rueda verdejo, kr/fl v2: 55,-

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 11/7

Jeg har rost husets røde Rioja rigtig meget, men ikke denne hvidvin (ikke smagt de sidste par år). Til trods for, at jeg elsker druen verdejo. Vent en stor aroma, god fylde, ret bred, men med god syre under. Vinen skal være uden årgang. 
    Ramon Bilbao arbejdede mange år med vin, før han i 1924 -for 100 år siden- grundlagde et lille vinhus i Haro tæt på banegården. Huset fik et godt ry, men nok mere for pris end kvalitet. I 1999 blev huset overtaget af Zamora gruppen, der herhjemme nok er bedst kendt for 43 Licór (populær, ikke min smag), limoncello samt Mar de Prades i Galicien.

Beefeater 40% Dry Gin... 99,95

Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 11/7

Holder 40%, modsat Gordon's 37,5%, dvs. den vil ikke ødelægge en dry Martini eller andre cocktails (gør ikke så meget med tonic.  

      Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). På en tur i London kan du besøge destilleriet i Kennington.

Ballantine's Whisky Blend... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 11/7
Et nydeligt blend med lille sødme, som ikke gør fortræd. Er med pga den hyggelige etiket. 

Glenlivet Single Malt Whisky... 199,95

Founders Reserve 40%

Godt KØB + **** (3/5)Meny, indtil torsdag 11/7

Prisen er steget på Malt whisky, og jeg er ved at sige farvel til de 10-12-årige vi med mellemrum kunne købe til 200 sidste år. Glenmorangie 10 år er på "tilbud" til 299 i Bilka. Måske stadig ok pris, når du skal betale 300 for en rom som Zacapa "23" (som nok kun er lagret 5-7 år!). 
    Et blend af ung og gammel malt lagret i amerikansk eg, nok lagret i snit 6-7 år. Men en nydelig blid malt med god frugt og afrundt, let sødlig smag. "Founder" er fra det ældste (1824) legale destilleri og ses oftest til 240-300 kr.