Søg i 1200 opslag:

10/07/2024

Føtex: Riesling og andet hvidt

Der er velsignet stilhed i Føtex' vinafdeling i disse uger, hvor de store biler og fly er på vej sydpå med feriehungrende danskere. 

Det bedste bud i Føtex er Wild Life riesling (40), en let sødlig riesling med god aroma og syre. Til omtrent samme pris kan du få Noble House riesling -både let sødlig og tør (39)- men alle er tilbud, som du har mødt før i disse spalter! Lige så med Montgras' De Vine (39) fra Chile, som er anstændig uden at inspirere. 

    Lidt bedre er Traber Alsace (59), men mon ikke Laugel Alsace (49 i Brugsen) er lige så god?  

    Der er ikke meget nyt i de danske kæder i juli, så den gamle VINKENDER går også på (fransk) ferie de næste 2 uger. Igen er månedens bedste køb i Brugsen, så de næste par uger kommer der lidt generel info i disse spalter om bl.a. Sydafrikas pinotage og den vidunderlige drue pinot gris.  

Bedste KØB: Wild Life rød/hvid
Godt KØB: De Vine rød/hvid/rosé - Noble House riesling - Mateus rosé - Traber Alsace varietals 

uge  28/2024


Wild Life rød/hvid... 40,-

rød Syrah eller hvid riesling, Washington, USA (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil onsdag 31/7

Føtex reklamerer med både 40 og 50 kr i samme tilbudsavis, men gå efter de 40. Der er vådt og blæsende i Seattle, men næsten ørkenagtigt tørt og varmt i det indre af staten Washington, ofte med ganske kølige nætter. Perfekt til den hvide riesling, topkøb til 40, åben indbydende frugt, middel fylde, god syre skjult af lille sødme
    Den røde Syrah har ren smag, lidt blomme og frugt, ganske fyldig, men med en snert af restsødme, som trækker lidt ned for mig. 

MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 11/7 

"De Vine" er rigtig god til prisen, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt, og på tilbud er den ofte kun lidt dyrere. 

      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra især det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en mest fra det kølige San Antonio. 

Til samme pris Noble House riesling (39, 3-4* + godt køb), tør eller sødlig riesling fra Rheinhessen, samt Mateus rosé (39, 3* + godt køb), let sødlig rosé med lille perlen. 

Alsace "E. Traber"... 59,-

Hvid Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc eller Rosé Pinot Noir
Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 11/7

Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot grig kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt. Men stadig er alle rigtig gode køb og langt bedre end de Laugel og andre mærker, hvor etiketten er flottere for at skjule en ofte kedsommelig vin. 

Traber er et af flere mærker fra  det store kooperativ i Ribeauvillé, der lidt ufortjent står i skyggen af sin nabo Riqueqihr.  Der kommer færre turister her, hvad vi er nogle, der er glade for. 
      Vinene er lige så gode, selvom byens bedste ikke er fra kooperativet, men fra private vingårde som Zind-Humbrecht, Fuchs og Trimbach. Men stadig leverer kooperativet meget god vin, som dog ofte sælges til andre på tank. 

Foto: Traber er søn (eller sønnesøn) af Emile Traber, som ledede kooperativet i de svære år efter 2. verdenskrig. 

Til samme pris le Arche Ripasso (59, 3*), nydelig, lille restsødme, men pæn duft. 
Samt Perelada cava (59, 3*), letbenet, ok brus med ren aroma.