Søg i 1200 opslag:

28/09/2020

Superkøb fra Bordeaux, Italien og andre...

Igen er det Coop, der (med Superbrugsen og Kvickly) kommer med ugens bedste tilbud. Salling's Føtex og Bilka er nok eneste mulige rival, og de er pænt nede i feltet bag Irma. Bordeaux er i top i denne uge. 

I sidste uge var det de dyrere vine, i dag mere tilgængelige vine. For mig er l'Hriondelle de Faugères en vanvittig flot, elegant vin -i år bedre end Marcadis og Ségur, en vin fra et lille slot med navn efter markis Ségur, en af legenderne i Bordeaux. 


      Men Italien skinner også med de flotte Fontanafredda vine. Deres chardonnay er en af de få på druen, jeg frivilligt betaler penge for, som også barbera'en. Og der er også flotte køb fra Spanien og Chile -fa, faktisk hele vejen rundt! Torres' Coronas, et sikkert køb i disse tider. Det kunne opfattes som en joke, men køb den bare (på glasflaske, ikke box). 

l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

BEDSTE VIN, St. Émilion***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-5 år. 
Slottet er Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt -også denne 2.vin fra slottet! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto).

Ségur 2015, Haut-Médoc, Cru Bourgeois ... 2 fl: 129,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 1. oktober 
Fås nu i topåret 2015, som trods 5 år formentlig vil have godt af endnu 2-4 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. WineFront giver den 90p/100 i 2015.   
    Familien Segur var fra ca. 1700 måske den mest berømte vinfamilie i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede dog andre vingårde, bl.a. denne, som de ejede fra ca. 1600 og indtil den franske revolution, hvor den blev solgt på auktion.    
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg har altid fundet etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!
      Superbrugsen og Kvickly sælger til samme pris også Rasteau "Léon Perdigal" (2 fl. 129, 5*), en god klassisk Rhône Village med krydret frugt og pæn eftersmag. Perdigal er endnu et dæknavn for Gabriel Meffre. 

Ch. Marcadis 2016, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober 
2016 er stor årgang, så 4 år er ingen alder for sådan en vin. 5* i SmagpåVin af Jesper Bo bendtsen med ordene: "Rig og intens aroma af brombær, blommeskind, kirsebær, tør pottemuld og lidt laurbærblade. I smagen er den fyldig og tør med en god rank struktur understøttet af en fin syre og veludviklet tannin. Igen noter af mørke bær men også spor af noget mineralitet i bagkanten. Dejlig fast vin, der vil elske en rød culottesteg." 
      Ved at lukke sig. Giv den 2-4 år. Slottet er andenvin  fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og den får du ikke under 200.70% merlot, 30% cabernet.  

Coronas, Torres tempranillo... 39,- 

Bedste KØB****(5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober 
Til samme pris også Esmeralda hvid og rosé*** (3/5), 
Denne vin må næsten være medicinen i disse dage -både Corona og virusfri! Coronas laves i snesevis af millioner af liter. Men trods det smager den røde Coronas overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. Når det gælder hvid og rosé (men ikke rød), foretrækker jeg: 

Palo Alto, reserva, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste KØBrød cabernet-carmenère-shiraz, rosé shiraz, hvid sauvignon
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober, normalt 69,95. 

En tør, frugtig rosé, ren og skær, mineralsk god rød, med middel fylde og ren eftersmag. En meget frugtig ren hvid, alle fra Maule i den køligere del af Central Valley. 
      Etiketterne er ganske simple, det er vinene også, men ok kvalitet -især da til denne lave pris. Palo Alto er træet på etiketten. Når vinbønder ser dette træ, ved man, at der her er god mulighed for at dyrke vin. Hm! 
      Til samme pris tilbydes J.P. Chenet (diverse vine, 0*?). Det bedste jeg kan sige, er at den i flere år har været den mest eksporterede franske vin. En veninde fortalte mig, at hun havde købt den én gang for den søde flaske. Men ikke gjorde det igen.  

Casillero del Diablo "Reserva Privada"... 69,- 

Bedste KØB, 2017 cabernet-sauvignon, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 1. oktober 
  "Diablo" var vinen, der gjorde giganten Concha y Toro stor i Danmark. I dag er det mest god dagligvin, men huset har bedre vine, bl.a. denne "Privada" fra særlige marker i det fine Maipo. Denne 2017 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet. Mindre charme, men noget bedre end vinen herunder. 


Spier "P.S" grand reserve red, 6 fl: 299,-

BEDSTE KØB, ***** (5/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 1. oktober
Blend fra 2019 på  shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage, angiveligt med 12 måneder i eg. En klasse over "Vintage Collection". Den begavede Rydberg giver den 4* i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning."  Rigtig god til 50, den laveste pris endnu på vinen


Spier i Stellenbosch -mest tappet i Danmark

Foto: Spier er en stor, gammel (1692) vingård i Stellenbosch, et af de førende vinområder i Sydafrika (og en meget smuk, gammel by med flot universitet). 
      Firmaet har siden 1993 været ejet af familien Enthoven, som har mangedoblet firmaets salg.       Vingården ledes med stort talent af Frans G. Smit (som lægger navn til de flotte topvine) og har et stort gods (170 hektar), som leverer rigtig god vin. 
    Disse er næsten alle "Wine of Origin Stellenbosch". Resten -og det er stort set alt over 100! med ordet Stellenbosch på etiketten. 
      På de andre -90%!- står ordet Stellenbosch prominent foran, mens der diskret på bagetiketten står oprindelsen "Western Cape". Western Cape leverer godt 90% af al vin fra Sydafrika og går hele vejen fra Cape Town op til den varme Olifants River dal. Lidt misvisende, synes jeg! 
      Firmaets suverænt største kunde er Coop. Husets web fås også på dansk!De fleste vine er tappet på box og flaske i Danmark og starter med den ok, men kedelige SavanhaSalget i kælderbutikken på Spier (som også har hotel og restaurant mv) starter med Signature vinene (en tand over Vintage Selection). Priserne dernede er ret høje, så faktisk kan du få flere fine vin til samme pris i Danmark, f.eks. et par af topvinene, som faktisk kommer fra Stellenbosch. 

      N.B: Samme kæder sælger også Intocables malbec eller cabernet (2 fl. 109, 4*). Mange vil sætte vinene højere end jeg -for mig er de for overvældende, næsten sødlige i duften. De er lagret på Bourbon-fade. 

Fontanafredda, barbera, chardonnay eller moscato.... 50,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober

Jeg holder meget af den røde barbera (Alba), som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator, '18 er formentlige lige så god. En god vin til mad fra grill'en inkl vildt samt f.eks. gullasch eller pasta. Perfekt kælderkold. 

Hvid chardonnay er  meget "Kold Klima" -her fra Barolo-regionen (Langhe). Jeg er ingen fan af de overmodne oversøiske chard'er fra varmt klima, men denne er næsten Bourgogne'agtig i sin friskhed. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende vin, som er mere Frankrig end Californien. 
Den søde Moscato d'Asti har pæn frugt og fint lille brus, en favorit til datterens forsinkede corona-fest! 

Barolo 2015 Fontanafredda... 139,-  

***** (5/5). Noget dyrere (på tilbud) end ældre årgange, men 2015 er en stor årgang for Barolo, så derfor beholder den de 5*. Kenderne er delt, men generelt positiv, bl.a. 94p/WineEnthusiast og 6* fra Thomas Rydberg i Ekstrabladet bl.a. "en yderst imødekommende Barolo". Dvs. middel fylde, røde bær og tobak og urter samt blødere tanniner end mange. 


Grundlagt af Italiens første konge 

Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev i 1858 købt af  kongen af Sardinien, som få år senere blev konge af den nye stat, Italien. Der var dog ingen vin dengang på de 54 hektar, som fulgte med ejendommen. 
      Som skikken var, blev kongen gift med en fjern kusine (datter af kongen af Østrig, områdets stormagt dengang) , som skænkede ham en masse børn, men ikke så meget mere. Hans sande kærlighed var "la Rosa", som han blev gift med efter hustruens død. Hun mindes i dag i vingårdens Barolo "la Rosa".
      Dengang va der ingen vinstokke -de kom først 2o år efter. Fontanafredda var længe amerikansk ejet. 

Samme ejer som Borgogno 

I 2008 blev det solgt videre til en forretningsmænd (64%), som i forvejen ejer Giacomo Borgogno, det andet historiske hus i Barolo (og nok det bedste af de to). Oscar Farinetti tjente sin formue på en app, som han solgt for formue og i dag bruger på bl.a. restaurantkæden Eataly, en supermarkedskæde -og ikke mindst sine  vingårde. 
      Fontanadredda sælger 6-7 millioner fl/år, og da huset kun ejer 65 hektar vin, er det intet større regnestykke, at 90% af vinen købes ind fra mindre bønder, mens 10% er fra egne marker. Vinene er pæne, men ikke exceptionelle, et par klasser over de sære vine, der sælges til omtrent samme pris og hævnes at indeholde Barolo. OK, vi er i Italien, men alligevel! Huset er et besøg værd... 

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 2 fl. 129,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1. oktober 
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's pinot gris, ikke tappet på vingård. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 
        Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar, og denne by kommer fra byens kooperativ, som har 60 år bag sig. Kælderen laver vin fra 200 hektar, som også dækker dele af Gueberschwihr, kendt som fødeby for den legendariske Zind-Humbrecht familie. Kælderen laver god, ikke stor vin, men bedre end de fleste. Godt køb.
      Fra samme Pfaff tilbydes også Pinot Gris "Jupiter" (2 fl: 149, 4*, mere fylde, men mindre frugt).