Søg i 1200 opslag:

12/09/2020

Italienske topkøb + en lookalike og lidt brus

I kvalitet er Føtex og Bilka ikke oppe ved siden af Coop med Irma og Brugsen, men de har oppet sig i denne uge. Men som ofte med tilbud på de vine, vi har set mange gange før. Men vinene er også gode -og italiensk vin er en spidskompetence for Salling-gruppen. Masi er ikke værst, og San Felice og brunello'er er svære at slå. 


Gemma har for mig mest været jævn kedelig Barolo. Men for nylig smagte jeg den hvide arneis, som ofte kaldes den hvide Barolo, og må indrømme, at deres enkeltmarks-barbera også er god. 
      Og så har de jo en god og billig barbera fra Vinchio + også den ret nye Vanitá fra Sicilien. Og så også lidt Champagne fra Montaudon... 

BEDSTE KØB,  Vanitá, Nero d'Avola, Barbera d'Asti "Vinchio"Gemma, Barbera "Bricco Angelini", Trapiche "oak cask" (rød), MontGras, Reserva, Cava Perelada, Brut 
BEDSTE VIN, Arneis Langhe, Gemma, Barbera "Bricco Angelini", Champagne Montaudon, Brut

Vanitá, Nero d'Avola, Sicilien ... 49,-

BEDSTE KØB, 2019 øko***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17. september
Italien er mest kendt for vinene fra nord, dvs. Barolo, Amarone, Brunello og Chianti. Måske derfor glemmer vi ofte, at de største områder i Støvlelandet ligger helt nede ved hælen og tåen -Puglia, Sicilien og Sardinien. I den rækkefølge. Først derefter følger Veneto, som leverer bl.a. Amarone, som igen følges af Piemonte, Toscana osv. 
      Sicilien er andet end mafia (men de ejer nok mange af de vingårde, jeg anbefaler vin fra!). Denne vin er typisk for Sicilien, med indbydende aroma af bær og krydderi. En middelkraftig vin med poleret smag -måske mangler den lidt vildskab, men godt smager den! 

      Vinen laves af Farnese, som startede med at sælge montepulciano fra Abruzzo, men siden har kastet sig over andre vine fra Syditalien. Farnese's vine er alle kommercielle -men så længe de smager godt og er gode køb, skal jeg ikke klage. Faktisk er Farnese's Pipoli Aglianico di Vulture (2 fl. 109, 5* i Føtex og Bilka) en af de mere behagelige vine, jeg har smagt fra dette kultområde!  

Barbera d'Asti "Vinchio".... 35,-

BEDSTE KØB, ***** (5/5), Bilka, kræver Bilka+ , indtil torsdag 17. september, normalt 79
Sådan en ærlig barbera er dagligvinen i Piemonte omkring Torino. Udbyttet er temmelig højt ved Asti, men vinen skal være billig og god.  
Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin ,der er tappet af kooperativet selv (foto). Kooperativet Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter del af sin barbera herHuset har 10 (!) forskellige barbera'er. 
N.B: Jeg kan ikke tage denne Bilka+ pris alvorligt. Bilka skriver, at køber du mere end 6 fl, er prisen 79. Men køber du på web, kan du købe alle de kasser (210 for 6 = 35/fl), du har lyst til.  Men uanset hvad får du meget vin for pengene! 

Gemma -gode køb i Barbera & Co. 



Gemma er en stor, moderne vingård, grundlagt 1982 af Silvano Piacentini, som er storleverandør til Salling-gruppen (bl.a. le Arche og mange andre vine).

Gemma leverer ikke klassisk Barolo, men hører til den moderne stil, hvor man er opmærksom på ikke at få for meget syre i vinene. 
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto). Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Domæne er med 26 hektar et af de store i Barolo, men huset har stort salg og må som andre købe det meste fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  Angelini og dolcetto -samt den charmerende hvide arneis. 

Arneis Langhe, Gemma... 65,-

Bedste VIN, ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil torsdag 17. september
Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er ikke i top, men også rimelig i pris, mens deres andre vine ofte er rigtig gode -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 65,-

Bedste VIN, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. september
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.  

Barbaresco "Gemma"... 89,-

***** (5/5),Bilka, , indtil torsdag 17. september. Ej smagt, men set i 2015, som får ros af andre. Huset ejer ikke selv vinstokke i Barbaresco, så de køber denne vin fra andre. Ret typisk nebbiolo, dvs. med noter af rose og markante tanniner, som formodes at modne til lang eftersmag. 
Bilka tilbyder også andre vine fra Gemma, bl.a. Barolo "Giblin", husets bedste. En god Barolo, men ikke slet ikke godt køb, selvom ikke når prisen er langt under 350! 

Barbera "Gelso", Alba, superiore... 89,-

Italien**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. september.  Dyb farve. En tør og fyldig vin med mere struktur end charme, men nydelige noter af tobak og svesker. Pænt lang smag. Vinen er lagret i 12 måneder, 50 % på 5 hl fransk eg og 50 % på 30 hl slavonsk eg. Egentlig finder jeg den billigere Angelini lige så god -og vil nok egentlig hellere købe Barbaresco end denne vin.

Cava Perelada, Brut Reserva... 49,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17. september, normalt 79. 
Brut har god frugt og ren, tør smag med lille syre, for mig klart bedre end Trapiche (herover). Men jeg vil vælge den tørre brut, ikke seco eller semiseco, som er for søde for mig. 
Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses ved den katalanske Costa Brava. Men druerne kommer nok fra hele Spanien og er iøvrigt lavet i Penedès syd for Barcelona. Men godt køb! . 
      
Føtex tilbyder til samme pris også Helfrich Alsace (flere udgaver, 3-4*, 49, samme pris i Bilka, dog ved 6 flasker). Desuden Masi Modello (3*, 49), som du kunne købe til 35 i Netto for 2 uger siden). 

Champagne Montaudon, Brut... 139,- 

***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 17. september -kunne være et godt bud på et glas nu, hvor vi forsigtigt holder de små, ikke for vilde selskaber, mens vi prøver at glemme covid-19! 
Jeg har ikke smagt den i år, men har en fornemmelse af, at den (pga amerikansk særtold, corona og andet) i kvalitet er tættere på storebror Jacquart, end de vil indrømme! 
      Jeg har altid holdt af etiketten med det karakteristiske og iøjnefaldende "M", men ikke været vild med Champagnen, selvom den vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, noget ung og kort, men en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den søde Demi er ikke smagt. Den får pæn ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard, mens en englænder synes, den er godt køb i Tesco til £ 25 (200+ kr). 
      Firmaet blev grundlagt i 1891 og var ejet af familien Montaudon, som i 00erne solgte til Jacquart, et 2.grads kooperativ i Reims, som samler en række kooperativer med ialt 2400 ha vin. 

Bijou Rosé eller hvid, Cabrières... 59,-

2019, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. september.
En god rosé på en smuk flaske. Laksefarvet, ret lys, indbydende aroma (smagt i 2018), ganske fyldig, men også frisk -god vin til en frokost eller grillet laks o.l. 
Hvidvinen er heller ikke tosset, men måske knap så overbevisende, lidt citrus, tør, pæn længde. 
Bijou = smykke, og vinen er også en lille perle, som kommer fra Cabrières, et godt område i Languedoc i bjergene over Montpellier -"Pic de Vissou", en uddød vulkan som sørger for at vores vinmarker får meget gammel jord, et højt niveau af skiffer og havfossiler", skriver kælderen. Hvidvinen er fra samme skråninger, men er kun m Languedoc, ikke Cabrières (som kun bruges til rød og rosé). 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 6 fl: 199,-

BEDSTE KØB, Argentina, 5 varianter, rød/hvid/brus, ***/*****Føtex og Bilka, indtil torsdag 17. september.   
Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Deres almindelige vin til eksport er også god, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. 
Malbec  (5*), en kødfuld, kraftig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Cabernet-sauvignon (5*) er også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, men måske lidt mere urtet i duften. 
Pinot Noir (3*) kun smagt én gang (i ældre år), lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men en blød, fyldig vin med krydret duft. 
Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed.
Brut Sparkling (4*/5) burde ha' 5* pga prisen, som er ekstrem lav for fizz -tilmed hentet i Argentina! Men jeg kan ikke gå så højt op, da vinen er trættende. Nydelig duft, nydeligt brus -store bobler- men smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men ok til reception ved en budget-konfirmation! 

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 40,- 

BEDSTE KØB,  Chile, ***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 17. september 

Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon (5*),  chardonnay (3-4*), Sauvignon blanc Leyda (5*)
      MontGras er middelstort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's broder Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke spændende, synes jeg. 
      Jeg må indrømme, at jeg finder de hvide Montgras lige så gode -måske endda bedre- end Selaks vinene fra New Zealand (4*, 65, normalt 75,-). 

Masi "Passo Doble", rød/hvid... 6 fl. 299,-

= 49,83 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 17. september (fås også i Føtex, en smule dyrere, 2 fl: 109 = 54,50 kr/fl).  
Ikke "Paso Doble", men "Passo" Doble -en lille finte for at vise, at vinen er lavet på ripasso-metoden. Masi's opfindelse.  Begge er fra 2019 og dejligt nemme at drikke. Den røde er lavet på malbec med lille tilskud af bonarda, en drue, en af mange druer, som italienske indvandrere har haft med til Argentina, Med lidt tørring giver det en fyldig, frugtig og behagelig vin uden de store dikkedarer, men godt nok dejlig at drikke! 
      Den hvide er lavet på den rigt aromatiske torrontès + den mere neutrale pinot gris. Ret blød, men med indbydende aroma. Den har fået 5* i Politiken, men i anden årgang. 

Rioja Bordón, Reserva... 49,-

= 49,83 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 17. september, norm: 99. 
Fås også som rosé og hvid (3*/5), som eer forglemmelige. Rød ikke i top, men flot til prisen. Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pæn -en kommerciel, men god Rioja.
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956.