Søg i 1200 opslag:

25/09/2020

Irmas mix: En fed Bastard, et helligt Hjerte og en lille Madonna

Irma er på banen igen med mange tilbud, dog som helhed bedre køb end vin. Et navn som "Fede Bastard" undgår jeg normalt, men i selskab med så hellige vine som Sacré Coeur og den lille Madonna samt en ærefuld Rioja, trænger jeg til en mere proletarisk vin! At den så er god, hjælper også lidt... 

Fredag og lørdag er der 25% på spiritus i Føtex (på normalpris), og jeg skal da have en brandy -og måske et par flasker Trapiche (35, 5*). 


Fat Bastard, rød, hvid, rosé... 3 fl: 129,- 

= 43 kr/fl, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 30. september (også på coop.dk) 
BEDSTE købFrankrig, rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache
Er du lige så mistroisk som mig, går du i en lang bue uden om en vin med navnet "en fed bastard", der oser langt væk af mere design end kvalitet. Men jeg er forkert på den...      
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 

      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!  
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv 

 

Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"...  79,-  

Alsace***** (5/5), Irma, indtil onsdag 30. september (også på coop.dk)norm. 99,95
BEDSTE KØB og VIN. En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer. En god madvin
      Vinen kommer fra skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com). 

Glorioso "Selección Especial", Rioja, 2 fl... 149,- 


Bedste VIN, Bedste KØB***** (5/5), Irma, indtil onsdag 30. september (også på coop.dk), norm/fl: 119,95
Anderledes stil, kølig, frisk -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft- dog køligere end Faustino. Umiddelbart sært, da Glorioso laves af Palacio, der -som Faustino- ligger i det generelt kølige Alavesa, det nok bedste område i Rioja. Men Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, som er selve hjertet i Alavesa, mens Faustino ligger i det lunere Oyón. 
    Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

    Madonnina, Chianti Classico Riserva... 2 fl: 149,- 

    **** (4/5), Irma, indtil onsdag 30. september (også på coop.dk)

    Denne smagt sidste efterår, og den er god, fast, kraftig, med god duft og en vis stil, en del syre tyder på, at den er bedre om 1-3 år -god til prisen. Vingården er den største i Greve i Chianti og ejes af familien Triacca

    , som købte et forsømt jagtslot i 1969. Husets hovedsæde er i Valtellina, som Irma også sælger (Sassella). 

    Gavi dei Gavi, Bric Sassi...  6 fl: 349,-

    Bedste KØB, ***** (5/5)Irma, gælder indtil onsdag 30. september 
    Irmas italienere har aldrig haft min store interesse, men Sarotto er ikke ringe. Huset er specialist i Barolo & Co. Gavi var oprindelig den eneste hvidvin fra samme egn og derfor ret dyr (i dag kan du også få de finere arneis og favorita). Gavi dei Gavi -fra Gavi fra Gavi er en tak bedre. En ret neutral vin uden stor aroma, men frisk, sprød og pænt lang smag. 
         Til samme pris også Falasco Ripasso Superiore 2017 (4-5*). Ej smagt, men sikkert en udmærket ripasso fra kooperativ i Verona. 

    J. LOHR, California, frit valg:.. 99,-

    Bedste VIN, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 30. september, normalt 159

    Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

          Hvorfor pokker betale 100 kr for en californier, når du kan få den til 50 kr i det lokale? Fordi en billig "California" logisk set kommer fra de varme, mindre gode områder, som leverer 80% af statens vin. 
          Modsat er Lohr fra de gode (kystnære) områder, Paso Robles (tæt på danske Solvang) og Arrayo Seco i Monterey, to af de rigtig gode områder i Central Coast.     Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og Sacramento og resten af Central Valley, som snobber mener, kun bør gro rosiner! 

          Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre. Sauvignon og riesling ej smagt, men jeg tror, vi kan gøre det bedre i Europa!        
          Cabernet fik 90p/100 af WineEnthusiast i 2016 og 17, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2018 fik 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, men en sauvignon bør normalt drikkes ung i Californien.   
          Jerry Lohr grundlagde sit firma først i 1970erne, dengang jorden i Monterey og Paso Robles stadig var billig. I dag har han et vinhus med salg på 1 million kasser, og det er stadig baseret på eget domæne. Imponerende. Det ledes i dag af sønnen Steve (foto). 


    Novas, frit valg 6 fl... 289,-

    økologisk, **** (5/5), Irma, indtil onsdag 30. september 

    Måske er de ikke helt så gode som for 5-6 år siden, men til gengæld er prisen rimelig! 
          Novas er en serie vine fra Emiliana, del af Concha y Toro, der også ses i Coop, men som kører selvstændigt. 
          Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det  (og slet ikke alder, da flere af vinene er fra 2019).  Økologiske druer -det er seriøst, det her -Emiliana har 1200 hektar vin! Og for mig er disse vine et par klasse over serien Adobe fra samme hus, som sælges i Coop's andre kæder. 
          De røde får begge kold maceration før gæring og en vis lagring i eg inden tapning, som sker uden klaring og med kun én filtrering. Alt dette er nødvendigt for rigtig god vin! Endelig er produktionen ikke så stor, som navnet Concha y Toro antyder -typisk "blot" 100-200.000 flasker af hver type! 

          Til samme pris også Il Conte, Montepulciano d'Abruzzo (2 fl. 89). Den er ikke tappet hverken i Abruzzo, Italien eller Danmark. Men af alle steder i... Sverige! EJ smagt og vil ikke købe.
          De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
          De to hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. 

    Prosecco "Carlo V", hvid spumante.... 2 fl. 89,-

    = 44,50/fl, ***** (5/5) Irma, norm: 198,40, indtil onsdag 30. september. 
    Jeg var engang stor fan af prosecco, som er en ukompliceret ligefrem spumante. Friskhed og duft af æbler, ingen dybde eller længde, som drikkes ung. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne mangler aroma og er lidt for sød, men prisen gør den til en foræring. 

    Burmester 2005 Colheita Port... 149,-

    ***** (5 af 5), Irma , indtil onsdag 30. september. Den spanske ejer Sogevinus har investeret meget i kvaliteten. Denne 15 år gamle årgangs-tawny er blød og ligetil, ungdommelig for sin alder, med positiv frugt og lige tilpas antydning af nød og alder. 
          Burmester startede i London 1750, men blev først rigtig kendt, da Johann Wilhelm Burmester overtog det i 1834. Personligt solgte jeg rigtig meget Burmester i 1980erne. Siden gik det lidt ned ad bakke, men for 15 år siden blev huset overtaget af den spanske bank NGC's Sogevinus, som har øget salget drastisk. Men i det seneste par år er kvaliteten også steget lidt. Vinene ligner meget Calem og et par andre mærker, der har samme ejer.  

    Føtex - 25% på spiritus, fredag-lørdag 25-26/9 


    Og her er der enkelte gode køb -selvom mange allerede på tilbud. Jeg har samlet nogle af de bedste tilbud herunder. 
    Bemærk: tilbud i forhold til normalprisen, gælder kun varer, der også kan fås i varehus.

    Talisker 10 år, 45,8% Single Malt Whisky ... 261,75

    ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 2. maj, før rabat 349,95. Denne 10-årige fra Isle of Skye er med 45,8% noget stærkere end normalt og er faktisk den mest roste single Malt under 12 år. Meget rig, let Islay'agtig, men dog blidere og ganske fyldig smag. 
          Føtex har også den unge Talisker Isle of Skye (199) og Cardhu 12 år. Men Talisker er noget bedre, synes jeg. 

    Sandeman Brandy Jerez Reserva... 97,46


    Capa Negra, ***** (5/5), 36%, Føtex, indtil 2.maj .Jeg har en stor svaghed for spansk brandy, men det skal MINDST være reserva, som skal lagres mindst et år i små egefade. Men de smager ældre, fordi de lagrer i brugte fade og blandes med ældre brandy, der giver karakter. Denne har navn efter Sandeman's klassiske logo -manden med den sorte kappe. Udmærker brandy med let sødme, god bouquet,. Kan nydes ren -ellers drik den med soda eller i sauce.