Søg i 1200 opslag:

14/09/2020

Flot Rhône og sjov hvidvin fra Alperne

For et par år siden prøvede Lidl virkelig at lære kunderne at drikke dyrere vin, men dette forsøg synes at være opgivet. Men i denne uge er der "Inspiration fra Frankrig" -og her er der 4 vine, som virkelig er værd at smage... 

Bedste KØB, Syrah Viognier, Val de Salis, Séguret Rhône Villages

Bedste VIN:  Vacqueyras øko

Syrah Viognier, Val de Salis..50,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Lidl, partivare
Druen syrah har sejret overalt. Den stammer fra det nordlige Rhône, selvom et par forstokkede vinfolk stadig mener, at den kommer fra Det hellige Land -eller endog byen shiraz i Iran- og kom hjem med et par korsfarere. Den leverer stor vin i Hermitage og Côte Rôtie, hvor man traditionelt har gæret den med den hvide viognier drue, som skal give aroma og elegance til vinen. 
      Denne praksis har også fundet vej til Languedoc, hvor denne kælder (som måske er ejet af den gamle familie Calvet) nær Limoux. 
      Vinen dufter herligt med god bærfrugt i en kølig stil, fulgt op af rund fylde og pæn lang smag. Glimrende køb. 

Séguret "Aumôniers", Côtes du Rhône Villages... 50,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Lidl, partivare
Efter at naboer som Cairanne, Sablet og Rasteau blevet selvstændige "Crus", er vinen fra den underskønne by Séguret blevet en af de bedste "Villages" i Rhône. Vinene har altid haft potentiale, men ofte skuffet, indtil en skotte kom til topejendommen Mourchon. Han viste, at Séguret kunne levere vin fuldt så god som Gigondas og Châteauneuf. Nu er det op til naboerne at vise, at der er noget om snakken... 
      Helt så god er denne vin ikke -den kommer formentlig fra kooperativet og er tappet af stort firma i Beaujolais. Men fyldig, rund og indbydende. Måske bedre om et år. 

Vacqueyras, Cru du Rhône, øko... 90,-

Bedste VIN, ***** (5/5), Lidl, partivare
Denne vin er LIDT bedre end Séguret herover. Lidt længere smag, lidt mere åben frugt, noget blødere (gr lunere klima). Men som helhed kun LIDT bedre. Og så er den af økologiske druer. Den er 80% dyrere, men vel egentlig kun 10-15% bedre. Men et mere kendt navn koster! Vacqueyras har en bedre kendt nabo -Gigondas- der er lidt dyrere igen. Og Châteauneuf er endnu dyrere, men ofte ikke bedre! Denne vin er ikke smagt, men den er økologisk, og så er 90 kr også fair pris for Vacqueyras.  

Apremont, Savoie... 60,-

***** (5/5), Lidl, partivare, Cellier Savoyard

Selvom jeg kun skriver om vine i supermarkeder, er jeg lidt ked af så sjældent at møde spændende og anderledes vin -som denne Apremont. "Er det en dansk vin?", spurgte datteren, da hun så etiketten. Så måtte far hente skolemesteren frem. Nej den er fra Savoie, som ligger i de franske Alper -men som engang var del af kongerige Savoyen, der også omfattede Alperne i dele af Italien (Torino) og Schweiz -og deres flag ligner Dannebrog!  
     Apremont er et ganske lille Cru lidt syd for Chambéry i den smukkeste del af Alperne syd for Aix-les-Bains. Her bruges den lokale drue Jacquet, som leverer en frisk sprød tør vin, der er bedst inden for 2-4 år. 
      
Ej smagt i 2018, men Decanter smagte 2015 og gav den 89p med ordene: "Snert af brus fulgt af blomst og sprøde æbler, Let og elegant med blomster og grønne mandler også på ganen. Behagelig og drikbar..." 
     Vinen koster 5-6 € i tyske Lidl, så 60 kr er lidt for meget, men sådan en specialitet BØR have 5*, selvom den egentlig ikke er det værd. 

Lidl's franske inspiration omfatter også Lidanis Pastis 40%, 100 cl 119 (5*9 samt Ignis vodka 40% 70cl 109 (4*) samt Riesling Alsace 40 (5*).