Søg i 1200 opslag:

08/09/2020

Superb pris på Vintage Port + gode vine fra Spanien, Frankrig og Østrig

Atter en gang sætter Coop effektivt rivalen Salling på plads med en flot Vintage Port til (næsten) ingen penge, som følges op af 3 gode Rhône vine + en østriger, der viser, hvorfor det kølige nord leverer de bedste hvidvine. 

For blot 3-4 år siden måtte du betale 300+ kr for en god Vintage Port. Jeg forstår godt, hvis du rystede på hovedet over prisen, for hvorfor betale så meget for en 2 år gammel Port, når du kunne få en 10 årig til den halve pris! At lagre en vin i 10 år koster mange penge. Nu er prisen ofte sat ned, formentlig fordi amerikanerne har for travlt med covid-19 til at drikke ung Vintage Port! 

      Sidste år kunne jeg knap få armene ned over de gode køb i Føtex og Bilka. De har da gode vine fra ikke mindst Spanien, Italien og Frankrig, men jeg savner nye, spændende vine. Kom på banen!  


Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Ej smagt, men formentlig tæt på 5* og bedste køb, da vinen har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du sikkert ikke kender. Det gør jeg heller ikke, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se længere nede). 

     Til samme pris den spanske Siglo Crianza, som er fra Navarra (i Danmark, men fra Rioja i alle andre lande!). En nydelig, men lidt anonym vin. 

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 2 fl: 129,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 
      Kommer fra det gode kooperativ i Valpantena. Superbrugsen og Kvickly tilbyder også Pagus Bisano Amarone (129, 4*). Jeg er tæt på 3*, men som amarone er den ok. 

Torres Gran Sangre de Toro , reserva... 50,-

Bedste KØB, 2016 Catalunya ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Dette er faktisk et rigtigt godt tilbud -vinen koster 65 kr i grænsebutikkerne og omkring 90 kr i Spanien, så denne vin er ugens bedste køb til en flad 50er! 
      Torres'  almindelige "Tyreblod" er behagelig, men denne er markant bedre, selvom den ikke længere er Penedès, men "blot" Catalunya. Typisk Rhône-blend på garnacha, cariñena og syrah med lidt eg. Fyldig, rustik, men behagelig med krydret duft -nydes let afkølet.

VIN&CO i Spanien 

Det er lidt trist, at det største vinblad i Danmark udgaves af en supermarkedskæde, men Coop prøver med et vist held at holde skæg for sig og kommercielle interesser for sig! 
      Denne gang er temaet Spanien, og jeg glæder mig til at læse bladet! 
      Bladet kan du hente i din lokale brugs, og da det er ganske gratis og å glittet papir, kan jeg ikke andet end anbefale bladet, som altid har bodrag af kompetente skribenter som Thomas Ilkjær og andre. 


Lirac "les Grands Cyprès"...  50,-

Bedste KØB***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Lirac er som Châteauneuf en af Cru'erne i det sydlige Rhône og som sådan højt hævet over en "almindelig" Rhône, så ordet Rhône nævnes end ikke på etiketten. Set i både 2016 og 2017 -begge topår- og vinen er flot med positive toner i næsen og solid fylde, som holdes i skak af en god mineralitet, der giver friskhed -flot nu, nok bedre om et par år. Egnet til krydrede retter. Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône og et hus med en rimelig god kvalitet. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

Bedste KØBØstrig, 2019, ***** (5/5)  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september

Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen.
       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig glimrende, selvom puritanere nok vil foretrække dem fra naboen Sepp Moser (søn af Lenz).

      Både Brugsen og Salling gruppen sælger også en billigere grüner veltliner (på tilbud 35-39 kr). Denne vin er tappet i enten Tyskland eller Danmark og er anonym på grænsen til det kedelige. 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,- 

Bedste KØB2016/17, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september

En god Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. God allerede nu, men nok bedre om 1-2 år, Godt køb og en god vin til f.eks. lammefrikassé. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte denne vin i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag er Mouton med efternavnet Rothschild forrykt i pris, 60-70 gange højere pris end Cadet! 
      Og jeg måtte forklare dem, at Mouton med efternavnet Cadet ikke er en yngre kadet fra Mouton, men en almindelig Bordeaux -og tilmed den mest solgte Bordeaux af alle (produktion oplyses ikke, men det er oppe omkring 20-25 millioner fl/år), som ofte hentes i kooperativer i Entre-deux-Mers. 
Foto: Vinen blev skabt af baron Philippe de Rothschild af Mouton's mindre gode årgange 1930-31 og fik navnet "Cadet" (familiens yngste!). Vinen blev en succes og de følgende år var selve Mouton så god, at baronen måtte hente vin fra andre vingårde. 
      Vinen var flot dengang -jeg husker en superb 1934 og en 1947 af høj klasse. Men salget steg og steg -godt hjulpet på vej af navnet. Blandt snobber er det populært at hakke på vinen. Men den er faktisk god -typisk 65% merlot og 35% cabernet, som har lagret med lidt eg.  

Yealand's pinot noir eller sauvignon blanc, 2 fl: 129,- 

New Zealand, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Yealand er privat domæne i Marlborough, og al vinen kommer herfra, den hvide fra Avatere dalen omkring vingården. Den hvide er glimrende, hyld, sprød, tør, ren og let, lige en klasse eller to over Accolade-mærkerne Selaks og Kim Crawford (fås hos Salling-gruppen). Den røde er let, frugtig og enkel og blød. Pålidelige Oldenburg giver 17p til årgang 2018. 
      Med den nye etiket er vinen tappet for ejeren i England, ikke på vingården, men vinene er ok og prisen er sat lidt ned, så den bevarer 4*. 
Foto: Peter Yealand, som grundlagde domænet, var en af New Zealand's store vinpersonligheder. Han giver stadig en hånd med, selvom han i dag har overgivet næsten alle aktier til en koncern. 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

Bedste VIN,***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Vine fra Gabriel Meffre var i mange år blandt de mest solgte i Danmark. Irma introducerede "Plan de Dieu" fra huset i Danmark, en ok daglig Rhône samt Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej. 
      I dag er huset et helt andet -og delvist ejet af giganten Boisset- men det ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er faktisk mere end ok. Denne vin er formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate i 2017. Ej smagt i 2017, men vent en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

Rozès 2013 Vintage Port... 129,-

Bedste VIN + bedste KØB***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10. september
Vintage Port er i teorien den ypperste vin fra én stor årgang og vil ofte koste 200-500 kr. Men priserne synes på vej ned -og denne vin er et rigtigt godt køb. 
      Ej smagt i 2013, men i ældre årgange. 2013 kan nydes nu. Den har nok mistet lidt af ungdommens frugt (der kommer igen om nogle år som bouquet). Prøv at gemme den i 5-6 år. En flot vin med fylde, farve og lang smag i en sødlig stil. Rozès' vintage er -med WineAdvocate's ord: "All nice values. This winery has great pricing. The wines are very consistent—stylistically different according to vintage, of course, but qualitatively steady. They are nice deals in relatively accessible ports that are nonetheless not wimpy". Dette respekterede medie giver vinene 91-92p/100, slet ikke ilde. 
      Rozès er et af de "franske" huse i Oporto. Huset var længe ejet af LVMH (bl.a. også Moët
med Dom Pérignon), som i 1999 solgte det til Vranken-Pommeryet andet Champagne-firma med mærker som Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Pommery, Georges Goulet, Demoiselle og andre.
      Huset leverer såvel før som efter Moët's ejerskab lette, men behagelige vine, som er meget yndet i Frankrig. Grifo er en af deres bedre vingårde -de ejer ikke mindre end 9 vingårde langs Douro floden, som ledes af den lokale direktør Antonio Saraiva (foto t.h.).