Søg i 1200 opslag:

10/09/2020

Herlig hvid til sommerens sidste stråler + flot Port og andet

Vi bliver lovet smuk sommer de kommende dage af Voldborg's efterfølgere, og det udnytter Irma til at tilbyde nogle gode køb i hvidvin -både den lette Muscadet og en lidt mere substantiel veltliner fra Krems -og oveni Tavel med sit historiske ry som Verdens bedste rosé! 

Og så er der også et par gode røde, fra den kraftige, bløde Solana fra Jumilla til den faste, men fine Sassella fra Barolo's nordlige udpost i Alperne. 

La Marinière, Muscadet ... 3 fl: 129,-

Bedste KØB2019, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september
Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, som tænkes kan, langs Loire floden. Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites! 
      Her er også lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (75 kr). En alt for høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! Vinen er egentlig så neutral som tænkes kan, men hvor er den herligt sprød! 
P.S: Du skal ikke tage dig af navnet på Coop's web, hvor den hedder Mariniéte -en lille finte for at fortælle dig, at giganterne også kan lave fejl! 

Domaine Tariquet "Classic", Gascogne... 3 fl: 129,-

***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september 
De hvide vine fra Gascogne er med rette populære i Danmark. Tariquet er stort familiedomæne, som måske er bedre kendt for Armagnac (desværre har Irma kun den unge, som er lidt barsk!) end for sin vin. Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites. Måske lidt neutral, men godt køb til 43 kr. 

Krems, rød, hvid, rosé.. 2 fl: 99,- 

Bedste KØB2019 Østrig, ***** (5/5),  norm: 69,95, Irma, indtil onsdag 16. september, vælg mellem: GV grüner veltliner, rød BZ blauer zweigelt og rosé (zweigelt). 

Den hvide veltliner viser uden de store dikkedarer, hvad druen kan. God aroma, tør, let og frisk -rigtig god madvin. Den røde BZ (herligt navn! Druen er Blauer Zweigelt 
) er også ganske god, tør, middelfyldig og frugtig. Rosé er ren, men lidt neutral, synes den mangler frugt og karakter (kun smagt som Sandgrube 13 i 2018). 
      Vinen kommer fra Winzer Krems, et stort kooperativ med 1200 hektar i Niederösterreich, det klassiske veltliner-område (ligger i Krems, men kun mindre del i selve Kremstal). Vinen er dog stadig fra den køligere del af Østrig, dvs. perfekt til denne drue. 
      Men alle er gode køb -og jeg vil tro, at disse vine er de samme som Sandgrube 13 serien, som du kan se i Føtex og Bilka, i reglen til en noget højere pris. 
      Krems er en stor by ved Donau ca. en times kørsel vest for Wien. Hjertet i byen er Stein, den gamle bydel med bl.a. Steiner To. Uden for byen ligger Winzer Krems, som med 1200 hektar er lidt af en fabrik. Der er dog et hyggeligt udskænkningssted (foto), hvor du kan smage vinene, også de bedre vine fra selve byen Krems. 

P.S: Irma tilbyder også en anden østriger, Ära grüner veltliner (6 fl: 199, 4*), som er tappet i Tyskland og uden den aroma og stil, som kendetegner vin fra Niederösterreich. Druerne kommer formentlig fra Burgenland, som er bedre til rød end hvid vin. Men til den lave pris et godt køb (og den har også fået 5* i Vinavisen), selvom jeg ikke ville drikke 6 af den! 


Bedste KØB***** (5/5)Irma, indtil onsdag 16. september
Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil gøre god fyldest til en forsinket konfirmation eller bryllup på budget! 
      Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay + den sorte refosco. Ikke smagt i 2020, men husker fint brus og ok aroma. Ikke helt så tør, som Irma mener, men det generer nok ikke, når den nydes som aperitif eller til tapas og pindemadder. 

Irma tilbyder fra samme hus Giordano Organic, rød eller hvid (6 fl. 279, 4*), bløde, men sikkert ok økologiske vine fra Puglia. 
Irma tilbyder også Crémant de Bourgogne (hvid eller rosé, 2 fl: 139, 4*), slet ikke min smag. 

Tavel "Roc-Epine", Lafond ... 2 fl: 159,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september.   
Da kongen af gastronomien Brillat-Savarin skulle sige noget pænt om rosé, så snakkede han om Tavel, og det forstås! Området er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves både rød og hvid, men de må kun sælges som Rhône, ikke Tavel.  
      Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er især grenache, men også med lidt cinsault og andre. Kældrene er hypermoderne. 
      Farven er pænt dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er ganske fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten. Flasken er til alt held med skruelåg, og det betyder, at du kan købe lidt ekstra uden at risikere, at vinen bliver for gammel.
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -hvis den skal være god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Den er ikke så god som Roc-Épine! 

Bedste KØB, rød Monastréll, hvid selección, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september
Vinen kommer fra samme Luzón, kendt fra Madax i coop og Luzón i Aldi -og alle vinene ligner hinanden. Rød på lokale monastréll med deres fuldfede kraft og blide krydrede smag. Superkøb til 33 kr flasken. Den hvide er på druerne macabeo og sauvignon og er god med friskhed og ok eftersmag, men gr det varme klima uden sprød friskhed. 

Synes dog, at Solana er bedre, måske den pæne etiket? Men Luzón leverer god vin, som ligner naboen Yecla, som leverer Castaño til Salling-gruppen. 

 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 16. september. 

Jeg ville gerne kalde vinen en lille brunello, som navnet antyder. Men så er det en letvægter, fast, middelfyldig, som efter et år på flaske eller to har fået pæn duft af toskanske krydderier. Men ikke stor vin. 

Vinen kommer fra kooperativet i Brunello's hjemegn Montalcino, hvor 90 medlemmer passer 160 hektar (dvs. mindre end Banfi, én enkelt vingård i regionen). 
      Der tappes blot 70.000 flasker brunello og rosso + bl.a. denne "landvin". Druen er sangiovese alias brunello + 10% andre druer. Vinen ser ikke eg, men lagrer på tank. Den lille kælder er i dag del af Leonardo da Vinci kooperativet, som er vokset voldsomt de senere år, men stadig laver god vin. 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca... 2 fl: 159,-

Bedste VIN, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september.   
Du kender Barolo, men kender du også Barolo's nordlige udpost Valtellina? Druen er samme nebbiolo, som har groet her siden tidernes morgen, men vinene smager slet ikke som Barolo, gr noget køligere klima! Området er delt i 5-6 Cru'er, som sammenlagt leverer blot 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. 
      Middel farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasser med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag. Det er ikke alle, der vil kunne lide denne vin, men for Barolo-tifosis er den egentlig rigtig spændende. 
FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk). 
      Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube! Har du benene i orden, kan du løbe langs vinvejen, hvor du virkelig får set de stejle vinterrasser! 

Dow's 2007 Colheita Port... 149,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 16. september. 
Dow's er del af Symington familien og leverer god Vintage Port, men faktisk også god tawny, som her er til en særdeles rimelig pris. Ej smagt, men Jesper Bo Bendtsen giver den 5* med ordene: "Rig og sødmefuld næse med figen, chokolade, mandarinskal og sød pibetobak. Kraftfuld og rund i smagen med god kompleksitet og dybde. Noter af tørret frugt, chokolade, ristede hasselnødder og en god fadkrydring. Cremet og blød med en velintegreret alkohol."