Søg i 1200 opslag:

26/09/2020

Meny med flot vin fra nabo til Bolgheri

Irma og Brugsen har for mig været toppen af supermarkederne, siden Salling-gruppen mistede titlen sidste år. Men nu forsøger Meny sig også med bl.a. en flot Maremma fra vingård ikke langt fra det celebre Bolgheri. 

Meny har også en herlig Sancerre og god australier, men så kommer alle publikumsbaskerne i form af Amaramento-ripamarone, sødligt krydrede sværvægtere, som du også finder andre steder, men ikke i samme omfang, synes jeg. 

     Så endnu er Meny ingen konkurrent til Kvickly & Co, som forresten tilbyder bl.a. den fine Fontanafredda (Barbera d'Alba eller Chardonnay Langhe) til 50 og Torres' Coronas til 39. De er svære at slå lige nu! Læs mere i næste indlæg! 

Bedste KØB: Nugan Zinfandel, Tenuta Moraia Maremma, Sancerre Domaine Côtes Blanches
Bedste VIN: Tenuta Moraia Maremma

Tenuta Moraia, Maremma... 69,95,-

Bedste KØB, + VIN, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 1. oktober
Maremma er vel ikke så kendt som Chianti, men området ligger lige syd for Bolgheri -berømt for bl.a. Sassicaia og Ornellaia- og du vil ofte finde Maremma en mere drikkevenlig vin. Den er blødere end Chianti takket være et mildere klima, da området ligger tæt på Middelhavet (som Bolgheri). 
      Vingården ejes af det store hus Piccini og er for mig en af husets bedste vine, ofte faktisk bedre end Bolgheri, som Moraia også leverer. Fløjlsagtig fylde går fint i spænd med en rig aroma. Men, ok, det er nogle år siden eg smagte den sidst! Men WinesCritic giver 2016 92p/100, og han er en god smager.  Foruden sangiovese bruges 10% alicante, der giver sort farve og blød kraft. 15 måneder i eg. 

Nugan Zinfandel, Langhorne Creek... 3 fl: 200,-

= 66,67 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 1. oktober
Jeg har aldrig været glad for Nugan (men andre er mere positive end mig). Men denne Zin er ret god, selvom den er lovlig alkoholisk. Kommer fra stor primitivo mark ved Langhorne Creek ved Murray flodens delta syd for Adelaide. 

Sancerre, Domaine Côtes des Blanches... 99,95

***** (5/5)Bedste KØB, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 1. oktober
En meget lav pris for Sancerre, og vinen skal endda være tappet på vingården. En klassisk sauvignon, som også har fået pæne ratings af gode kritikere. Ikke dybde som Chablis, men Sancerre er sin egen med intens aroma, let og sprødSancerre gror omkring billedskøn by i Frankrigs kølige hjerte ved floden Loire's øvre løb. 
      Til samme pris tilbyder Meny også en Amarone med det lidt suspekte navn Antica Vigna. Hmmm. 

Piccini "Oro", rød eller hvid... 59,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 1. oktober

Vælg mellem Chianti Riserva, Chianti Superiore og hvid Orvieto Classico
Alle temelig gode vine, men da Coop for et par måneder siden solgte Riserva'en til 40 (for billigt, måske), betyder en 50% højere pris max. 4*! Piccini er måske det største hus i Chianti og leverer hver 10. flaske fra regionen (foruden en masse Toscana, Brunello -og Maremma). De ejer 200 hektar, som dog i reglen sælges under vingårdens navn, så disse vine er købt ind udefra. 
      Gul etiket er Riserva, som får 9 måneder i mest større egefade, en fast, kraftig vin, god til mad. Rød etiket er Superiore -uden eg, men med 15% merlot til at give en blødere smag. Også ok. Blå etiket er den hvide Orvieto lavet på de lokale druer grechetto og procanico, en god tør hvid med fin aroma og god friskhed, hvor den begavede Cotarella er inde over som konsulent. 
      Meny tilbyder også en Barrelaia Toscana (6 fl i træ: 325 = 54,16 kr/fl). Formentlig en toscaner med lidt egesmag ("barrel"). Tjaaa, den er måske værd at smage. Den har da fået en medalje. Ej på Piccini's egen web, så den er nok lavet til et marked, måske Danmark. 
      Meny tilbyder også en god Rhône Cellier des Princes Grande Reserve (59,95, 4*), en god vin, men når du kan købe en vin med samme navn (og måske indhold) til 20 i Calle syd for grænsen, eer vinen ikke så interessant. 

Dr L Riesling, Mosel, 2 fl... 125,-

2019. **** (4/5), Meny, indtil torsdag 1. oktober
Dr L er en tand bedre end Dr Pauly (god, men lige knap så), nok fordi den kommer fra Mosel, men du kunne før købe den til 50 kr (2 for 100), så uanset kvalitet er det kun 4*. Spectator giver 2016 88p/100 med ordene: "A nicely balanced, off-dry Riesling, with vanilla spice framing the core of white peach and cardamom. The acidity is firm and keeps this intact. Drink now. 105,000 cases imported".  2019 er mindst lige så god. Med sin lille sødme og friske syre er den god til asparges (og nu kan du få tyske og danske). 
      Tysk vin havde før et skrækkeligt ry pga dubiøse vine som Liebfraumilch og Piesporter. De er på vej tilbage nu -og Dr L var den første "budget" vin med kvalitet. Men den har fået mange efterfølgere nu som Peter & Peter, Dr Pauly osv. Men Dr L viste vejen -og er stadig god!