Søg i 1200 opslag:

04/08/2020

Chablis, Sancerre, pinot. Og rosé (igen-igen)

"What? Er det allerede mandag?", står der på en t-shirt ejet af familiemedlem -og ja, sommerferien lakker mod enden og det er snart mandag og første skoledag! 
      Det betyder, at supermarkederne begynder at sælge ud af sommervinene. En stor fordel for dig, kære læser:
 

Nu kan du få en lavere pris på de rosé og hvidvine, der for et par måneder siden stadig var lidt stramme. Nu er de gode -og endog billigere. 

BEDSTE køb: baron de Ley rosé og hvid. 
BEDSTE vin: Chablis Union, Castillon Bandol, Sancerre og Pouilly Fumé Fournier, Brunello. 

Chablis "Union des Vignerons"... 99,95

BEDSTE vin,***** (5/5), Meny, indtil fredag 6. august
Uendeligt meget bedre end den dansktappede Chablis, jeg snakkede om for et par uger siden... 
God Chablis i den blidere ende. ren aroma, let, sprød og frisk -måske en smule for rund til at være rigtig god, men stadig umiskendelig Chablis -og mere kan du ikke forlange til 100.
      Nogle hævder, at der hver dag sælges lige så meget Chablis, som den 1400 beboere store by  laver på et helt år! Nok overdrevet, men der er rigtig mange penge i  lidt fusk, for Chablis er så kendt, at alt kan sælges, både den dårlige vin -og den uægte! 
      Meny's vin er et af mange mærker fra kooperativet  Chablisienne, den største leverandør af Chablis. Deres vine kan ofte matche vin fra mindre domæner, men vil aldrig begejstre.  
      Men de er bedre end Fromont (med utal af navne på døren), som for nogle år siden var den største leverandør til Danmark og stort set  levede af at blande vine sammen.  
      Vil du være sikker på ægte Chablis, er kooperativet bedre, hvis du ikke vil ofre penge på vin tappet af vinbonden selv. 

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

BEDSTE vin,2019, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 6. august.  Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin (modsat Ley's mere frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Matua, Pinot Noir... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil fredag 6. august. Matua (udtal som det står!) er et af de historiske huse i New Zealand, som blev grundlagt i 1970erne af brødrene Spence, som købte et stykke land i Matua ved Auckland, statens største by (tæt på 50% af New Zealands befolkning). I 1974 lavede de 300 flasker på druen sauvignon -den første sauvignon fra New Zealand -ældre er staten ikke som vinland! 
      I dag er huset et af de større, men så langt det meste vin laves i køligere områder end Matua -ikke mindst Marlborough, hvor vinen på Bourgogne-druen pinot kommer fra. En udmærket vin, som er godt køb, men for mig måske en anelse kommerciel og fersk. Men den vil glæde mange! 

Baron de Ley, Rioja rosé eller hvid.... 50,-

BEDSTE køb***** (5/5), Bilka (restparti). Baron de Ley (og søster el Coto i Rema1000) leverer rigtig god Rioja til en fair pris. Men netop sælger Bilka ud af 2019 rosé og hvid -netop som de er ved at blive rigtig gode! Rosé er formidabel til prisen, sød frugt, god fylde, fin lille syre -en god allrounder til et væld af retter. Hvid på verdejo og viura er mere diskret i næsen, men har fylde og pæn længde. 
     Prøv også Baron de Ley's andre vine i Bilka, Reserva er god til 75 (4*, men før set til 65), mens den sjældne drue maturana er superb til omkring 90 (5*, bedste vin). . 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

BEDSTE vin/BEDSTE køb***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 4. august, normalt 199. 
Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Tag bare Sancerre -den er i reglen et par kroner dyrere, mens Fumé måske har en snert mere fylde.  
Vinene viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød tørhed og friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men nok lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år. 
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end f.eks. Calvet, som du ellers kan se i Føtex eller Bilka.

Brunello, Poggio Forte, Montalcino... 99,-

BEDSTE vin, ***** (5/5), Bilka, normalt: 199, indtil torsdag 6. august

Brunello har siden 1950erne været anset for en af de fineste vine fra Italien. Den laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både steg og bøf fra grill! 
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Men et fremragende køb til denne pris. 
      Bilka sælger til samme pris også Righetti Amarone Valpolicella  (99, 4*). En meget populær vin, men den er noget fersk, synes jeg. Men den får 4* for prisen.