Søg i 1200 opslag:

25/08/2020

Superb Bordeaux, flot Sauternes, topkøb fra Spanien og mere...

Kvickly holder LAGERSALG indtil søndag 6. september og tilbyder en række interessante vine, som er værd at købe. Coop og Irma sætter (igen) Føtex og Bilka skatmat. Lidt trist -hvornår vågner Salling-gruppen fra sin vinøse dvale? Vi har brug for konkurrence også i supermarkedsvin! 

Mest spændende er naturligvis Bordeaux' Beaumont, Rasteau'en samt den ædelsøde Perle d'Arche, men der er også god Ribera del Duero fra Torres og en 35 år gammel Vintage Port. 
      Plus gode køb fra Spanien, Frankrig og andre. 

Bedste KØB: Suze-la Rousse, Rhône Villages, Beaumont 2014, Perle d'Arche 2007, Sauternes, Celeste, Ribera del Duero Crianza, La Binette, Grenache , Guv'nor, tempranillo, Lestissac, Cremant, Fond-Croze 2017, Rasteau, Chianti Classico "Storia Famiglia"Spier "Signature", (især røde),
Bedste VIN, Beaumont 2014Perle d'Arche 2007, Sauternes, Calem 1985 Vintage Port, Fond-Croze 2017, Rasteau.
N.B: Tilbud er ikke nødvendigvis de samme i alle butikker. Og vinene fås i begrænsede mængder. 

Beaumont 2014, Haut-Médoc... 6 fl: 599,- 

= 99,83 kr/fl, Bedste VIN, bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6.9.

Et flot eksempel på en moderne Bordeaux. Slottet tilhører i dag det stenrige vindynasti Castel sammen med den japanske whisky-gigant Suntory. Sammen ejer de også storebror Beychevelle, 4. Cru i den nordlige nabo St.Julien. 
      Beaumont er et smukt lille slot med 4 tårne, men med store kældre, hvor vinen fra 116 hektar på grus laves. Kun godt halvdelen af høsten sælges som Beaumont, resten under andre navne. 
      Årgang 2014 har fået 92p/WineEnthusiast, måske i overkanten, men det er en god vin og superkøb. En mørk, ganske fyldig, men afrundet vin med rig bouquet. Flot nu og de kommende 3-4 år. 

Perle d'Arche 2007, fra 2.Cru Sauternes... 99,-

= 99,83 kr/fl, Bedste VIN, bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 3. september. Kan du lide en sød vin til f.eks. frugtsalat, en kage eller blåskimmelost, er dette et godt bud. Vinen laves af semillon druer med ædel råddenskab ("edelfäule" i Tyskland) på d'Arche, der blev klassificeret som 2.Cru i 1855 -og laver flot vin den dag i dag.2017 er stort år. Slottet ligger forresten ikke langt fra selve d'Yquem. "Perlen" er slottets næstbedste. Parker giver 1. vinen 92p/100 -så dette er et ret godt bud. 

Chianti Classico "Storia Famiglia"... 6 fl: 279,-

Bedste KØB, 2016/17,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 6. september

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til krydret salat eller grillet kylling. Nydes ved 16-18 grader.  
      Cecchi har 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. 
      Huset ledes i dag af Andrea (foto) og Cesare CecchiMen de har også ok vine, og denne har (i 2016) fået bl.a. 89p/Decanter, 5* i Smag på Vin



the Guv'nor, tempranillo, Spanien... 35,- 

Medlemspris, bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly, kræver Coop-medlemskort.  Denne vin er typisk for, hvad Spanien gør rigtigt godt i disse dage. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. Ingen årgang, men ret ung vin blandet fra flere områder, både det varme Mancha og det lidt køligere Toro og andre. 
      "Guv'nor" eller "Mester", måske "husets herre" kommer fra Felix Solis, et af Spaniens største huse.
      Det er grundlagt 1952 i Valdepeñas, og siden 1962 har det mest kendte mærke været Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De har stadig de (ofte kedelige) vine fra la Mancha og omegn, men også vine fra mere fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.

Spier "Signature", flere varianter... 6 fl: 279,-

Bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 6. september. 

Dette er en af de billigere dansk-tappede vine fra huset, hvor Coop er største kunde -dog især af vin på tank, ikke flaske! Vinene er nydelige og korrekte og kan ikke genere en tiger! Den lyserøde ok som også hvid chenin, de røde er bedre -men personligt vil jeg hellere drikke Chianti'en herover! Men flotte etiketter! Normalprisen skal være opskruede 79,95. Håber ikke, du nogensinde har betalt denne pris! 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 6 fl: 399,- 

= 66,50 kr/fl, 2017, bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september.

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, så det er også andet end Coronas og andre katalonske vine -her Ribera området ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 



Lestissac, Crémant de Bordeaux, brut/demisec... 50,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september. Vinen kommer fra et af de store firmaer, men er en flot vin, hvor semillon og sorte merlot får brus på Champagne-metoden. Svært at klage over til så lav pris! Brut er bedst. 

Léon la Binette, Grenache Noir... 6 fl: 299,- 

= 49,83 kr/fl, bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september. Kender ikke vinen, men en sydfransk grenache er ofte rigtig god. 5* i Ekstrabladet marts 2020. 


Malasenda 2018 , Ribera del Duero Roble... 6 fl: 399,- 

= 66,50 kr/fl, **** (4/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september. Ung, fyrig tempranillo. Ej smagt, men foretrækker Celeste fra Torres. 


Suze-la Rousse, Rhône Villages "Old Vines"... 6 fl: 349,- 

= 57,83 kr/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil torsdag 3.9.
"Gamle Vinstokke" kan være alt over 4 år, så det skal du ikke tænke på -men generelt den maleriske region nord for Orange mange gamle vinstokke. Suze er en flot lille by, som domineres af sin borg, der er blevet vinuniversitet. 
      Vinen er tappet af Louis de Cabregnac, som jeg ikke kender (nok Meffre eller andet større firma). Men en navngiven village til 50 er meget fair. Forment

Kvickly sælger også Guigal  Rhône 2017 (69, 5*), men her foretrækker jeg Suze-la Rousse, en bedre vin.

Da Vinci in Romagna "1502"... 6 fl: 599,-

= 99,83 kr/fl, 2017,  ***** (5/5)Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6.september. En slags amarone lavet af sangiovese (85%) i Romagna -af kælder i Chianti -så er vi hele Norditalien rundt. 
      Den bliver solgt som supertoscaner, men den kommer faktisk ikke fra Toscana, men fra Romagna omkring Bologna nord for Appeninerne. Men kooperativet ligger i Toscana. Lavet af druen sangiovese som en slags Amarone og er sikkert glimrende. Ej smagt, men kooperativet Leonardo i byen Vinci er generelt godt. 

1000 Stories, Zinfandel eller Gold Rush.... 89,-

***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6.september, norm: 199,95. Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik godt køb og 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 89 kr er en god pris. 
      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant. 

Amarone 2016 "Terre di Verona"... 99,- 

**** (4/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september. Den bør måske have 5*, men som amarone er den nok på det jævne -kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*. Kommer fra kooperativ i den sydlige del af regionen. Men ok prisen er lav (listepris er 199). 

Fond-Croze 2017, Rasteau... 6 fl: 699,- 

Bedste KØB, Bedste VIN, ***** (5/5), Kvickly (ikke i alle markeder), , indtil søndag 6. september. En meget flot Rhône på grenache med en del eg. 91p/Parker mv. 

Bedste VIN**** (4/5)Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september. Jeg vakler mellem 4 og 5*, vinen er fremragende, men dyr så...! 

Danske Peter Sisseck (med øgenavnet Pingus) kom til Duero som en slags erstatning for sin onkel, Peter Vinding-Diers, der ikke havde tid. Han skulle være vinmager for ny vingård, men blev i området og købte siden et stykke land, hvor den første Pingus blev lavet. I dag har han 35 hektar til Pingus (urimeligt dyr) og "Flor" (normalt for dyr). 

Parker giver årgang 2017 93p. Ikke helt så god som 2016, og til 700 kan du nok finde bedre vin -hvorfor ikke Portvinen herunder? 


Calem 1985 Vintage Port... 299,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), Kvickly Lagersalg, indtil søndag 6. september.  
Càlem er ikke toppen i Vintage Port (lige som bl.a. Burmester, der har samme ejer), men denne 35 år gamle Vintage er meget flot: 
93p/Parker, smagt efter 30 år i 2016 bl.a. "coming in just under 106 grams per liter of residual sugar... Come along well. In a pretty good place now, this wine's tannins are moderate--but definitely still there--while the fruit is lush and rich, only somewhat mature. The delicious finish is laced with chocolate. It has clearly lost its baby fat, but it doesn't seem old. Still rather concentrated, its calling card is that luscious fruit. Don't misunderstand, though. This still has a real backbone and the structure supports the fruit very well. It should last another couple of decades, perhaps more, but it is pretty close to peak. It demonstrated the capacity to improve and become more lively and better balanced with some air (and later, with several days in the fridge). So, there's no rush, but don't hesitate to dive in". 


Andre vine på LAGERSALG: 

ROSÉ: Beaulieu, Aix Provence (99, 4*, hvis vinen er 2019), Jas d'Esclans Cru Classé Provence (øko, 5*, hvis vinen er 2019) -begge er gode, Jas d'Esclans markant bedre. Rouillière Grande Reserve Provence (3*, 129) smuk flaske, vinen uden interesse. 
HVID: District 7 chardonnay Monterey (6 fl: 399), måske 4*, hvis årgang er 2018 eller yngre. Chablis Calvet (89, tør jeg ikke sætte penge i). 
RØD bl.a. Barolo "Santa Vittoria" (99, 4*?) -jeg tør ikke, selvom Santa Vittoria er et kooperativ, til gengæld laver de slet ingen Barolo (eller Barbaresco), men kun barbera osv. Og barolo er (som Amarone og Bourgogne!) en vin, hvor man skal stole på afsenderen. Zinfandel "Zin Sala Bim" -endnu en sødlig Puglia vin i designer-klæder. Glem det!