Søg i 1200 opslag:

17/08/2020

Italien og brus på budget løber med stjernerne i dag

Det er italienerne, der løber med stjernerne, når jeg besøger Meny og Bilka. Begge kæder har flotte dyre vine, men på tilbud er de dyre vine ikke helt gode nok. Suk.
Når Bordeaux er bedst, er vinene i særklasse (som l'Hirondelle de Faugères i Superbrugsen og Kvickly). Men jeg tror desværre ikke Victoria 2016 vil vinde nye venner, mens en Barolo som Colarej -trods tørre tanniner- har mere at byde på som også den fine Nobile fra Lodola. 


      Så derfor er det -igen- de billige, jeg må købe. Og der er vel altid plads til en Codorniu i kælderen, hvis der kommer uventede gæster forbi!

Bedste KØB: Vino Nobile "Lodola Nuova"Cava Codorniu "Clasico"
Bedste VIN: Gemma Barolo "Colarej"

Cava Codorniu "Clasico", brut eller semiseco... 49,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 20. august
Bestemt ingen stor cava, men til prisen får du meget brus -og den tørre vil ikke skuffe til en let forsinket konfirmation eller bryllupsreception! Fint brus med middel bobler, åben frugt, ret let og simpel, men med god syre, der giver sprød friskhed. 
       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig i Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument.  

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 64,95

Frankrig***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.august. 
Endnu en meget flot rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og andre, at deres rosé ikke er så god!). 
      Tag dig ikke af normalprisen (over 100), den er høj (selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 60 dkk + tax).  Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!   
      Haut-Gléon er et slot i Corbières, som kontrolleres af det store kooperativ, Foncalieu. Her laves rigtig god vin efter hypermoderne metoder. Du kan iøvrigt også bo på slottet, der ligger lidt syd for den befæstede by Carcassonne, hvor kælderen ligger. 

      Fra Meny til samme pris også "Cuvée 16" fra Italien, som meget vel kan være en god vin, da den har fået 99p af Maroni. Desværre har jeg ikke set en nyere karakter fra ham under 98p, så det siger måske ikke så meget! Håber blot ikke, vinen holder 16% alkohol. Men frygter det! Meny har andre lignende vine, som er meget populære, bare ikke hos mig. En Gran Appasso, Primitivo, tysktappet Shiraz box osv. 
      Mange roser Meny for god vin, og jeg ser også gode vine, når jeg eer i kæden. Men jeg ser mest de aktuelle tilbud, og her er Meny langt efter Coop og Salling grupperne. Selv vine som Victoria (se længere nede), Dr L og Cristia kan få mig til at besøge Meny hver uge. Trist! 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 75,-

**** (4/5), 2016/17, Bilka, normalt 149, indtil torsdag 20. august. 
Nobile var forbilledet for Brunello i 1940-50erne, hvor få havde hørt om Brunello. De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom. 
      Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er 100% fra lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som den gamle Redacteurs ungdom var et synonym for Toscana, både med og uden bast! 
      Foto: Ejes af Giovanni Folonari, som opgraderede vingården i 1990erne, men den mangler stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Deres Riserva Ducale er ok (især Oro versionen), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Gemma Barolo "Colarej"... 99,- 

Bedste VIN, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20. august, normalt 209.
Jeg er ingen Barolo tifosi, men ser kvalitet i denne vin, især til 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. 
Set i 2015 (klassisk årgang), som fik 90p/100 af Decanter. Smagt i 2014, som havde typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men også en vis stramhed. Til alt held har den en moderne Barolo's bløde tanniner. Vil dog formentlig give 2015 3-5 år i kælderen.  

      Bilka har til samme pris også 3 liter baginbox (99)  med frit valg mellem Molino Loco Jumilla (4*) og Diego de Almagro barrel-aged (3*). 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 75,- 

Lodi Reserve, **** rød, *** hvid, Bilka, norm: 149, indtil torsdag 20. august

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 


      Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. 
      Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
      Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

Ironstone er flot sted at besøge, hvis du kommer her ikke så langt fra Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 

Cono Sur Bicicleta, rød, hvid, rosé... 40,-

Chile, **** (4/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil torsdag 20. august
Rød med nydelig frugt og lidt syre -ikke helt ren, men stadig en god madvin, rosé med pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. Vinene er tæt på 5*, da prisen er god -faktisk billigere ned i grænsehandlen!
Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten.
Meny sælger også Santa Luna, chilensk boxvin til under 100 kr, som jeg ville gå uden om i en pæn bue.



Victoria 2016, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.august. 
En klassisk Bordeaux, som måske ikke vil tiltale så mange, men formentlig vil overraske mange, hvis de lagrer den i 5-6 år. Jeg har altid elsket navnet (som formentlig også har fans blandt dronningetro engelskmænd!) mere end vinen, som før havde nogle tørre tanniner, der fik mig til at respektere vinen mere end elske den. 
      Det søde lille slot ejes af den rige familie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, så vinen kræver tid. 
      Ej smagt i 2016, men 2010 og '14 var begge reserverede vine, der kræver tid. I dag er Eric Boissenot rådgiver og har formentlig gjort vinen lidt mere indbydende.