Søg i 1200 opslag:

19/08/2020

Alsace og andet godt fra Irma

Igen i denne uge er det Irma, der imponerer med en perlerække af gode køb og flotte vine. Umiddelbart falder jeg for Alsace, som i  mange år blev domineret af slemme vine fra firmaer som Tresch, Arthur Metz og andre, som købte vine fra bl.a. kooperativer, som disse ikke selv ville lægge navn til. 

Men området har altid haft ry for nogle af Verdens bedste hvidvine. Théo Cattin er vel ikke i top, men det er en lise at drikke disse vine. 

Oveni er der klassikere som den flotte Clos de los Siete og andre herlige vine. Jeg skal i Irma! 
I sidste spalte valgte jeg kun 3-4 Bedste vin/køb. I dag er kvalitet såvel som antal meget højere! 

BEDSTE KØBThéo Cattin, Riesling, Théo Cattin, Hatschbourg grand cru (2 typer), 

Grand Ferrage, Provence roséClos de los Siete, ArgentinaNostros, cabernet, pinot eller chardonnay 

BEDSTE VINThéo Cattin, Hatschbourg grand cru (2 typer), Théo Cattin "Grains Nobles"

Pouilly-Fumé "Château la Roche", Clos de los Siete, Argentina

Riesling Alsace "Cave de Turckheim"... 2 fl: 129,- 

økologisk,  ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 26. august
Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim husker garvede vindrikkere fra Irma siden 1970erne, meget trofast og imponerende, synes jeg! 
Kælderen får vin fra et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er lille, men i dag leverer et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen. Så jeg har lidt mere tillid til den lidt dyrere Cattin herunder, så trods pris ikke bedste køb. 

Théo Cattin -god Alsace er topkøb i Irma

Et af de fineste områder i Verden for hvidvin er Alsace, og i hjertet bor Théo Cattin i Voegtlinshoffen. 
      En lillebitte landsby på skråningen over Éguisheim syd for Colmar, ved siden af Gueberschwihr og neden for ved Husseren's 3 tårnruiner. 
      Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i den by, hvor de stadig bor. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer 20 hektar og får druer fra yderligere 40, som bliver til ganske god vin, en god del i dag økologisk. Vingården ledes i dag af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs

Théo Cattin, Riesling, Alsace... 2 fl. 149,-

Bedste KØB, 2018 Alsace, økologisk, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 26. august
Selvom riesling er min favoritdrue
Riesling: Ej smagt. Men kan sagtens være lækker i en frugtig, sprød tør stil.  

Théo Cattin, Gewurztraminer Alsace... 2 fl. 159,-

økologisk, 2018/19, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 26. august. Ikke smagt i nye år. Var ikke før glad for denne vin, men tror nye år er gode -og prisen er i hvert fald rimelig! 

Théo Cattin, Hatschbourg grand cru, frit valg... 89,-

Bedste Vin/Bedste KØB2017 pinot gris eller gewurztraminer, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 26. august -de bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men faktisk rigtig gode er Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var meget flot, fyldig, rig og lang, tør, men ganske afrundet. Superkøb. Det samme formentlig for traminer'en.  

Théo Cattin "Grains Nobles" gewurztraminer... 149,-

50cl, Bedste VIN, 2017 økologisk, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 26. august -ædelsød, fyldig vin med rig rosenaroma og meget lang smag- Ej smagt, men husker en god Tardive og prisen er særdeles rimelig for en så sjælden vin.  

Grand Ferrage, Provence rosé... 79,-

2019 Bedste KØB**** (5/5), Irma, indtil onsdag 26. august. Flot lys rosa, rig aroma af fersken, tropefrugt, ganske fyldig i munden med meget frugt holdt i balance af syre (formentlig fra den hvide rolle). Lækker vin, som med rette har fået 90p i RhoneReport af Jeb Dunnack. Vinen laves af Chapoutier i Hermitage, som efter et tilløb på 50 (!) år har bredt sig sydover ind i såvel Provence som Roussillon. De er ved at rivalisere Guigal, og ofte er vinene måske endda bedre. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  109,-

Bedste VIN, 2018/19 Loire, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 26. augustDen klassiske originale hvide sauvignon fra Pouilly og nabo Sancerre er lidt af en mangelvare, som er steget i pris (og jeg undrer mig over, hvordan flere kæder kan sælge vinene til 100 kr -indtil jeg ser, at de er tappet langt fra grostedet, typisk af suspekt firma i Beaujolais (som Demont i Superbrugsen) i den anden ende af Frankrig! Men denne er undtaget -den er faktisk tappet af dyrkeren selv. 

Clos de los Siete, Argentina... 6 fl: 599,-

Bedste VIN/bedste KØB, 2017, **** (3/5), Irma, indtil onsdag 26. august
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 
      Michel Rolland er født i Pomerol. Men Bon Pasteur Pomerol er helt overskygget af de vine, han har været med til at lave for andre -sammen med hustruen Dany rådgiver han vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux giver de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen! Han er nu officielt gået på pension, men mon han helt kan holde fingrene fra vinen. Jeg tvivler! 
      Oprindelig var "De 7's clos" et samarbejde mellem Michel og Dany + 6 berømte vinfolk fra Bordeaux, bl.a. ejerne af Léoville-Poyferré og Clos 'Église i Pomerol. De lavede hver deres vin -og så lavede Rollanddenne vin af overskuddet af vin. 
Men i dag laver Rolland Siete af næsten hele høsten -og det gør han godt med modne druer, lavt udbytte og malolaktisk gæring i små egefade. For mig en argentinsk klassiker og til 100 kr ved 6 et superkøb. 
      Vinen får ofte 90+ p i guiderne. 2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52% Malbec, 21% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 3% Petit Verdot + 2% Cabernet Franc -bortset fra syrah et vaskeægte Bordeaux-blend! 

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay ... 2 fl: 79,-

Bedste KØB***** (5/5), Irma, indtil onsdag 26. august. normalt 159,90
Gode vine fra Chile, men ikke i top, som kommer fra den private Indomita bodega, som også ses i Fakta.  Egentlig er cabernet og chardonnay nok bedst, men pinot noir -som chardonnay fra kølige Casablanca- er også ok. Art Nostros Gran Reserva er klassen over, men disse er nok bedre køb. Kostede tidligere i år 89, så denne gang får vinene 5*. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 109,-

Sarotto**** (4/5)Irma, indtil onsdag 26. august. 

En lav pris for nebbiolo fra Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide vinen. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere. 
      I denne prisklasse har vi hidtil mest set Barolo og Co af tvivlsom provenans fra firmaer, som ikke selv lægger navn til vinen. Prisen var i januar 89 og ikke 109, så derfor fik den 5*. 
Foto: Sarotto far og søn. Ikke fra en vingård i klasse med Gaja -slet ikke! Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbareco, vendt syd/sydvest.
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre i
 næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).