Søg i 1200 opslag:

12/08/2020

Jubilæum i Føtex med gode priser på gamle kendinge

Føtex fejrer 60 års fødselsdag, så måske er det traditionerne, der gør, at der ikke er meget nyt på hylderne. Men vinene er gode og flotte til prisen, må jeg indrømme... 

De oversøiske er de bedste. Undurraga's fine "Terroir Hunter" er ugens bedste vin, men glem ikke Gold Label shiraz, der viser, hvorfor Wolf Blass engang blev anset for lidt af en troldmand i Australien (i dag er det mest ordinær vin, han laver, desværre). 

    Det suverænt bedste køb er også en gammel kending -kassen med 6 flasker Faustino til 49,83 kr i snit pr flaske. Når 2 af flaskerne er Gran Reserva og resten er Reserva, er dette tilbud svært at komme uden om! 

Bedste KØB: Chateau Tanunda "Grand Barossa"Faustino 4+2 Rioja boxDr Pauly Bergweiler, Pinot Noir eller Riesling, Rioja Bordón, ReservaTrapiche "oak cask" (kun rød) 

Bedste VIN: Wolf Blass "Gold Label", rød/hvidUndurraga "T.H."

Chateau Tanunda "Grand Barossa"... 50,- 

Bedste KØB, ***** (5/5), Barossa, Føtex, indtil torsdag 20. august, 
Vælg mellem Shirazcabernet-sauvignon eller dry riesling
Sært nok skuffer riesling -signatur-druen i Barossa- mig -mangler elegance sammenlignet med dr Pauly herunder. Shiraz er bedre -en flot vin til en rimelig pris. En excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme.  
      Jeg ved godt, at jeg nogle få gange (5-6) har anbefalet Barossa vinene fra Tanunda i Australien. Men de er interessante til denne pris, som ikke er højere end i Australien! Det gælder især "Grand Barossa" vinene. 
      Barossa er et af de førende vinregioner i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba, Jacob's Creek og Lehmann. Næsten alle deres vine (i mængde) er fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, står dette navn altid på etiketten.
      Tanunda var ejet af Seppelt, et af mærkerne fra giganten Treasury (bl.a. Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass), men er i dag selvstændigt -og i en vækst så hurtig, at det kniber for kvaliteten at følge med. Men til gengæld er det rigtig gode køb! 

Faustino 4+2 Rioja box, 6 fl... 299,-

2 fl. Faustino I Gran Reserva (2009)4 fl. Faustino V Reserva (2015/16)  

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20. august

En gentagelse af tilbud fra maj, men mine noter er ikke ændret. Til en flaskepris på 49,83 er prisen et fund -af og til skal du betale 300 kr for 2 flasker Faustino I... så får du 4 flasker af den gode (men ikke exceptionelle) reserva med oveni!   

Huset har et enkelt system: Øverst Faustino I -gran reserva- herunder Faustino V-reserva- fulgt af en crianza. Nederst Faustino VII (uden eg). 
      At dette tilbud er godt, ses af at du skal betale 80 kr for den ulagrede Faustino II (Nemlig.com, dog 55-60 kr, hvis du køber 6).  

2015 Reserva -en god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn, ikke lang eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to vil gøre vinen bedre. 
2009 Gran Reserva er bedre (også set i 2008). Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, som man kan forvente efter de mange år. 
    Personligt finder jeg den kunstigt støvede flaske gyselig og den Velazquez'agtige mand på etiketten skræmmende, men -ok- vinene er lette at genkende, og de har kvalitet for alle pengene.

Dr Pauly Bergweiler, Pinot Noir eller Riesling Trocken... 39,-

2019 Rhin***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 20. august, norm: 69
Både rød og hvid er rigtig god vin til prisen. Hvid intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, tør men med nydelig eftersmag. Rød til ekstremt lav pris for tysk rød, men nydelig vin med ren bærduft og let til middel fylde og rund eftersmag uden mærkbar sødme. Den sødlige Noble House også god, men ikke smagt de seneste par år. Topkøb. 

Pauly-Bergweiler (langt ude i familie med Prüm) ligger midt i den lille, men meget fotogene Bernkastel, men druerne er dyre ved Mosel, så Pauly køber en markant billigere vin eller druer i Rheinhessen. Men vinen er stadig god -og et must til 40! 

Til samme pris også Riesling "Noble House", formentlig samme vin, blot med lidt sødme. Foretrækker den tørre vin, men det er min smag. 

Masi "Brolo" CampoFiorin, Verona...  75,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 20.august , normalt 149. Masi kalder "CampoFiorin" den oprindelige Ripasso. Dette er "Oro" udgaven, som oprindelig kommer fra særlig skråning og har mere vægt (14,5%).  Herlig vin, ikke stor, ikke sød eller tung. For mig langt sjovere end amarone -god fylde, men nuanceret, med åben, rig duft og god lang smag. Slet ikke ilde til en aften ved grillen med så mange venner, som det er muligt i disse corona-tider. 

Gemma Barbera "Gelso" eller Barbaresco... 89,-

Italien**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 20. august, norm: 159

   Dyb, purpurrød farve. En tør og fyldig vin med flot struktur og smag af svesker og moreller. Tanninerne er markante, men elegante og eftersmagen er lang og krydret. Vinen er lagret i 12 måneder, 50 % på 5 hl fransk eg og 50 % på 30 hl slavonsk eg. Nyd den ved 15-16°C.
    Gemma er en stor, moderne vingård, grundlagt 1982 af Silvano Piacentini, som er storleverandør til Salling-gruppen (bl.a. le Arche og mange andre vine).
Gemma vinene er ikke det store, men nu er jeg ikke den store Barolo-tifosi!  
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud (foto). Silvano's søn, Luigi leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -26 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe det meste fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  Angelini og dolcetto. 
      Føtex sælger også Barolo (99, 4*), ej smagt, men formentlig meget lig barbaresco og mindre overbevisende end barbera'en. 
rød Barossa shiraz, hvid tør Eden Riesling, ***** (5/5), Føtex, norm: 149, indtil torsdag 20. august
Et australsk ikon, som i dag ejes af Treasury (Penfolds, Lindeman, Rosemount, Selaks, Mondavi osv), men stadig med sin uforskammede kommercielle stil. Etikettens farve bestemmer kvaliteten, hvor en gul etiket er dagligvin, rød etiket lidt bedre. Med den gyldne etiket nærmer vi os toppen -og begge vine kommer da også fra særligt gode områder -shiraz er fra Barossa (med lille del fra nabo, det kølige Eden), mens riesling er 100% er fra kølige Eden. Og er der en drue, Wolf Blass er god til, er det riesling -Wolf kom fra Tyskland! Begge er gode køb til 99. 

Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 99,-

***** (5/5), Føtex, norm: 149, indtil torsdag 20. august
"T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder! Kraftig,  frugtig syrah med god dybde, ikke top, men lækker. Herlig tør sauvignon, som kan matche det meste fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93p/100 til syrah i 2013 og 15,  mens den hvide sauvignon fik 93p i 2017 og 91 i 2016.  Jeg gav 5* til vinene i februar i Bilka -også til 99- men så den i Føtex tidligere i år til 79, så dette er 5 små stjerner. Men stadig BEDS
TE VIN. 
    Undurraga er et støre familieforetagende, der (som familienavnet antyder) er af baskisk oprindelse som flere andre i Chile. Mest kendt for dagligvine, med denne som undtagelse.  

Føtex tilbyder til samme 99 også Undurraga's Founder Collection cabernet fra Maipo (ej smagt, men nok mere traditionel end T.H.) og 1924 Bourbon Barrel cabernet-sauvignon fra varme Lodi, California. Kun smagt én gang -for mig et forsinket forsøg på at skabe en sødlig amarone. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion...  99,- 

2017**** (4/5), Føtex, gælder indtil torsdag 20. august
 Årgangen er skiftet fra stort år til 2017, et middelår, men stadig en flot Sai
nt Émilion til en lav pris -og formentlig mere drikbar lige nu end den barskere 2016. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk afrundet merlot med god frugt. Giv den et par år mere på flaske.

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-


Argentina, rød/hvid/brus, ***/*****Føtex, gælder indtil torsdag 20. august
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark. OK dagligvin, men "Oak Cask" er en klasse bedre og formodes at have lidt eg. De røde malbec og syrah er bedst. 

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg.
Syrah (5*) er mere krydret, men også flot, lidt blødere stil. En rigtig god vin, selvom den er præget af unge vinstokke. 
Pinot Noir (3*) er lidt klodset og vulgær -og den smager ikke af pinot (og ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 
Chardonnay (3*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Den mousserende ser ikke eg (håber jeg!) og er uskadelig med mere sødme end godt err. 

Rioja Bordón, Reserva... 50,-

Bedste køb***** (5/5), hvid og rosé 3*, Bilka, indtil onsdag 20. maj, norm: 99. 
Ikke top, men godt køb. Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja. Også hvid ok uden at brillere, og rosé smagt én gang uden at blive imponeret -frisk og ren, men ikke meget aroma. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956.