Søg i 1200 opslag:

08/08/2020

Lavere pris på rosé i Irma

Irma byder sig til med en række gode vine. Ikke stor kunst, men absolut ok og flere vine, som er lidt væk fra de triste ripamarone vine, som stadig dominerer hylderne... 


Bedste KØB: Domaine le Pive, GrisLecciaia Montecucco, Don David Argentina (alle)  
Bedste VINSassorello Toscana, Don David Argentina (rødvine) 

Domaine le Pive, Gris de Camargue... 6 fl. 329,-

= 64,83/fl, Bedste køb, økologisk, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 12. august.  
Denne vin fik meget ros i maj-juni som en god vin til salat, røget fisk og rejer. Den er efter et par måneder endnu bedre -men nu eer prisen ca. 55 kr (v. 6) mod før 64,50 (v . 2). Det er åbenbart sidst på sæsonen, så prisen er lavere, selvom vinen er blevet bedre! En fordel for dig! 
      Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma til den færdige vin, før den får en kølig gæring. Meget lys rosé med masser af aroma, let, næsten som hvidvin, men med rød frugt i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  Foto: Brigitte Jeanjean ejer Domaine Pive i Camargue'n, deltaet af floden Rhône. Pive ligger tæt på byen med det dystre navn, Aigues Mortes (de døde vande). Byen har aldrig haft drikkevand, som blev redet ind fra Arles med hestevogn -i dag afløst af lastvogn! Byen imponerer med sine mure, og så startede her flere af korstogene til at befri Jerusalem.      Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). Og så er her totalt fladt. Så undgå at komme her på en dag, hvor mistralen blæser!   

Lecciaia Montecucco ... 2 fl. 129,-

Bedste køb,  2012, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 12. august, normalt 99,95. Irma prøver at sælge vinen  som en slags brunello. Ejer Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello. Men jorden her er dyr, så vingården købte for nogle år siden 16 hektar tættere på Middelhavet ved Grosseto, hvor klimaet er noget lunere. Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Bolgheri -i samme dal blot længere nordpå- ikke så lidt. Vinen er ikke så god -men en god vin med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

Sassorello, Campo ai Lecci Toscana... 6 fl: 399,- 

Bedste køb,  2012, = 66,50 kr/fl, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 12. august, normalt 129,95En ret flot vin, dog ikke smagt for nylig, desværre, men jeg vover alligevel 5*. 

Samme ejer som Montecucco herover, men kommer nok fra Montalcino, dvs. der er en duft af brunello over vinen, som dog også har andre druer som cabernet i sig. Men lavet i en tilgængelig stil.

Ricarico "Prestige" Cuvée, Puglia... 6 fl. 329,-

**** (4/5)Irma, indtil onsdag 12. august.  Slet ikke ringe, en rund, kraftig vin på druerne negroamaro og primitivo -som alle de andre. Irma oplyser, at vinen er lavet på ripasso-metoden, men det tvivler jeg ærligt talt på -hvorfor det, når man bare kan høste druerne 1-2 uger senere og får sunde druer med 14% alkohol?  

Gotas del Mar, Galicia, hvid eller rosé... 79,-

hvid albariño, hvid godello, rosé Benavente, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 12. august

Flot hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere golello -og en rosé uden de store dikkedarer. De hvide er tæt på 5*, hvis prisen havde været lavere. 

      For forbavsende få år siden var vinene fra det våde, kølige Galicien i Spaniens øverste venstre hjørne lidet kendte. Vi er ved målet for Camino'en -kirken med Sct Jacobs rester. 

      Vinene var ærligt talt ofte ikke altid værd at lede efter -lette ofte næsten tynde, bidende syure eller med for meget sødme! Så kom Murrieta med en tør, spændstig smuk ren hvid albariño, og siden er rigtig mange begyndt at lave vine på især albariño (alvarinho i Portugal på den anden side af grænsefloden Minho). Et smukt, bakket område krydset af rigtig mange floder, hvor den rigelige regn fra himlen kan samle sig. Og med Santiago de Compostela som den store (pilgrims) turistmagnet. 

      For få år siden kom det meste Rias Baixas (nok det bedste område) fra private importører som Laudrup, Erik Sørensen Vin plus garageimportører, og vinene var blandt Spaniens bedste. 
       Men i løbet af det seneste år er de to store kommet til og henter albariño til helt anderledes priser. Derfor  dominerer Salling -med Pagos de Rey fra Felix Solis- totalt sammen med Coop, der henter vinen fra dansk-ejede Hammeken Cellars. 
      Hammeken ejer ingen vinmarker og henter vin på flaske i et af de store firmaer i regionen, som forsyner den med navnet Gotas del Mar. Vinen er korrekt, men lidt uinspirerende, desværre. 
       

Don David, Calchaqui, Argentina, frit valg, 2 fl: 99,- 

Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 

Bedste køb + bedste vin***** (5/5)Irma, indtil onsdag 12. august

Disse vine er markant anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 
      Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får. 
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 
Don David er rigtig god serie til en særdeles rimelig pris. Jeg har kun smagt: 
Torrontès -på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses næsten kun i dette afsides område. Selv i fødelandet Galicien tæt på Santiago de Compostela er den sjælden!
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen, mens de to røde har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af mange kendere. 
      Den eneste jeg savner er tannat vinen fra samme serie, som jeg mindes havde en mere original smag og længde.  

Simple Life, California, rød/hvid...2 fl: 159,-

rød cabernet sauvignon eller merlot, hvid chardonnay, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 12. august, normalt:149,95

Som navnet antyder, ere målet simple, let drikkelige vine, og det er lykkedes -om end ikke just til (helt) hverdagspris! Vine som disse kan aldrig begejstre, men den røde er glimrende, med god frugt og rund blød fylde. Den hvide er kommerciel, men lidt trættende, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale 150 for! 
      Man kunne tro, at vinene kom fra et lille familiefirma, men det er ikke tilfældet -familien Sebastiani har været i det kølige Sonoma siden 1904, og det er 4. generation, der har ansvaret nu for de godt 13 millioner flasker, der laves hvert år -en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (ja, bare mærket BareFoot sælger mere end alle Sebastianis flasker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

Fusionelle, Ventoux Rosé... 6 fl. 399,-

= 66,50 kr/fl, **** (4/5)Irma, indtil onsdag 12. august

Ventoux ligger på de lave skråninger til det ikoniske Ventoux bjerg, det højeste bjerg i Rhône dalen. Her har altid været god rosé, der i reglen bliver lavet af lokale kooperativer. Etiket og udstyr har ofte været gyseligt. Men et marketingfirma som AdVini véd, at kvinder køber de fleste vine -og designer vine med moderne, ret flashy udstyr -som denne Fusionelle! Vinen er sikkert en god Ventoux, lavet af kooperativ. Mere madegnet end Pive herover, men jeg foretrækker Pive!