Søg i 1200 opslag:

14/08/2020

Irma kan lidt mere med vin end de andre...

Sådan var det i 1970erne, dengang supermarkederne først fik lov at sælge vin. 

    Og sådan er det igen i dag efter 50 år, hvor rivalerne i Meny og Føtex/Netto kæmper med de store bunker af triste Puglia-vine. 
    Naturligvis har Irma også kedelige vine, men slet ikke i de mængder, der ses i Meny -og så har Irma en række spændende vine, der skiller dem ud -og herunder er kun taget nogle af de sjoveste tilbud med... 

    Jeg holder nok især af Rioja'en Glorioso med sort etiket, men glem ikke den fine Pouilly-Fumé, som kan give meget Sancerre baghjul -og den hvide Alsace er faktisk lige så god! 
    Og så er der altså Rhône-vinene fra Chapoutier's Morel-mærke... Der er faktisk adskillige vinhandlere, der kan misunde Irma -omtrent som det var i 1970erne!

BEDSTE KØBPinot Gris "Sacré Coeur"Cava Vallformosa, Philippe Deval, Crémant de LoireFinca la Solana Jumilla

BEDSTE VINPinot Gris "Domaine Sacré Coeur",  Pouilly-Fumé Domaine Pabiot, 
Glorioso "Selección Especial", Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"Gigondas Morel.Châteauneuf du Pape Morel

 

Pinot Gris "Domaine Sacré Coeur"...  2 fl:79,-  

Alsace***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. august, norm. 99,95
BEDSTE køb og vin. En Domaine-vin fra kooperativ! Ganske flot vin, som undgår den tunge stil, intens, men ren aroma, fyldig, rund, men med fine syrer. Har du besøgt kirken på Montmartre, så køb den til asparges (tidligt endnu, jeg ved det, men vinen kan holde). 
      Vinen kommer fra skråning i Wolxheim, som har en flot udsigt til Strasbourg stik øst for vingården. Domænet leverer druer til kooperativet Roi Dagobert (ses i nemlig.com). 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,- 

Bedste VIN, 2019 Loire, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 20. august, normalt 124,95
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Pabiot er et middelstort domæne med fine vine. 
    Denne vin er måske identisk med samme vingårds Fines Caillottes fra  Kjær & Sommerfeldt til 180.


Glorioso "Selección Especial", Rioja, 2 fl... 149,- 


Bedste VIN***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20.august, norm/fl: 119,95
En anderledes kølig, frisk -men stadig afrundet, kraftig og rigt duftende- stil end Faustino's supertilbud i Føtex. Umiddelbart sært, da Glorioso laves af Palacio, der -som Faustino- ligger i det generelt kølige Alavesa, det nok bedste område i Rioja. Men Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia, som er selve hjertet i Alavesa, mens Faustino ligger i det lunere Oyón. 
    Palacio ejer stort set ingen jord selv, men får alle druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

    Madonnina, Chianti Classico Riserva... 2 fl: 149,- 

    **** (4/5), Irma, indtil onsdag 20. august. Denne smagt sidste efterår, og den er god, fast, kraftig, med god duft og en vis stil, nok bedre om 1-3 år -god til prisen. Vingården er den største i Greve i Chianti og ejes af familien Triacca, som købte et forsømt jagtslot i 1969. Husets hovedsæde er i Valtellina, som Irma også sælger (Sassella). 

    Finca la Solana, Monastréll Jumilla... 6 fl. 220,-

    økologisk, Bedste køb***** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. august.  Luzón er en stor moderne vingård i Jumilla ved Alicante. En vin med fuldfed kraft og blid smag samt en duft af modne bær. Excellent køb. 

    Condado de Oriza, Ribera del Duero... 2 fl. 89,-

    **** (5/5), Irmagælder indtil onsdag den 20. august. Den billigere Toro (fra samme hus) kan du købe til 100 i Holte Vinlager, sådan er verden indrettet! 
    Ribera del Duero er ofte en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i denne basiskvalitet er sjældent. Denne vin har også en flot frugt og rund kraft
    En rigtig god vin med rund fylde og bærfrugt. Der er lidt mere vægt i Jumilla vinen, tror jeg. 

    Til samme pris også Bardolino Chiaretto fra Italien (4*), god rosé, men mangler lidt frugt og dybde. Men godt køb. 

    Art Nostros, pinot eller chardonnay ... 2 fl: 99,-

    ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. august, normalt 109,95/fl. Gode vine fra Chile, men ikke i top. Pinot noir -som chardonnay fra kølige Casablanca- er nok bedst i en stærk, men ret let stil (Ekstrabladet gav 4* til pinot noir). Chardonnay er i den fede, fyldige stil, men det kølige Casablanca giver en sprød syre nedenunder, der gør vinen drikkelig. 

    Gigondas, Pierre Henri Morel... 139,-

    Bedste VIN,  2017, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. august, normalt 179, bl.a. 91p/Parker, 5*/SmagpåVin. 

    Châteauneuf du Pape, Pierre Henri Morel... 169,-

    Bedste VIN,  2016, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. august, normalt 249, bl.a. 92p/WineEnthusiast, 6*/SmagpåVin
        Bag den lidt neutrale etiket (så langt fra en overbroderet pavevin, man kan komme!) står Pierre Henri Morel, som i små 10 år var leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men i 2008 begyndte at sælge vin under eget navn -men med Chapoutier som bagmand. De ejer kun ganske få vinmarker, så de køber vin ind akkurat som Meffre, Guigal og andre store firmaer. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -så begge vinene er (som Vacqueyras til 119 for et par måneder siden) meget overbevisende og supertilbud. 
        Generelt er Gigondas lidt køligere i stil end Neuf'en, men kvaliteten er formentlig den samme. Men Châteauneuf er bedre kendt og derfor dyrere. Hvorfor ikke købe begge? 

    Irma tilbyder også Yoga syrah, en landvin fra Sicilien (2 fl. 109). Vinen er ikke smagt, men formentlig er navnet sjovere end vinen, der kommer fra stort vinhus i Sverige, hvor vinen formentlig er tappet. 
         Så hellere Giordano's hvide sauvignon "Vinré" (2 fl: 109, 4*), som jeg husker som en god vin. 

    J. LOHR, California, frit valg:.. 99,-

    ***** (5/5), Irma,indtil onsdag 20. august, normalt 159, frit valg mellem: 

    Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey
        Hvorfor pokker betale 100 kr for en californier, når du kan få den til 50 kr i det lokale? Fordi alle de billige er "California", dvs fra mindre gode områder, mens disse er fra rigtig gode (kystnære) områder, Paso Robles (tæt på danske Solvang) og Arrayo Seco i Monterey, to af de rigtig gode områder i Central Coast.     Her er druerne bedre og dyrere end i Sacramento området, som leverer 3/4 af al vin fra Californien (og de fleste rosiner). 

    Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke destore dikkedarer, men det smager godt! Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre. Sauvignon og riesling ej smagt, men jeg tror, vi kan gøre det bedre i Europa!        
    Cabernet fik 90p/100 af WineEnthusiast i 2016 og 17, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2018 fik 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, dvs. ældre årgang.   
          Jerry Lohr grundlagde sit firma først i 1970erne, dengang jorden i Monterey og Paso Robles stadig var billig. I dag har han et vinhus med salg på 1 million kasser, og det er stadig baseret på eget domæne. Imponerende. Det ledes i dag af sønnen Steve (foto). 


    Crozes-Hermitage "Coeur Clairmont"... 99,- 

    Bedste VIN,  2017 Rhône, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20.august, normalt 129,95
    Ren syrah fra det nordlige Rhône. Vi er ikke i Côte Rôtie eller Hermitage klassen, men prisen er også anderledes lav. Crozes domineres af to kooperativer, hvor Cave de Tain leverer til Salling (Bilka osv) og Winefamly, mens det mindre (men måske lidt bedre?) Clairmont leverer til Irma. En rigtig god vin i en middelfyldig, frugtig stil, som er så velgørende anderledes end de tunge udgave fra varmere lande som Australien og Sydafrika. Vinen fik 17p/20 af kompetente Henrik Oldenburg i denne årgang, som jeg ikke har smagt. 

    1884 Gascón, rød eller hvid, frit valg 2 fl: 129,-

    **** (4/5), rød Malbec eller Cabernet-Sauvignon, hvid Viognier. Mendoza, Argentina, 

    Irma indtil onsdag 20. august,  normalt 109,-

    To gode røde, mørke, fyldige, men med god balance og dybde, måske er frugten i malbec lidt finere. Den hvide er på den sjældne viognier (næsten uddød i 1970erne, i dag ses den oftere), let, frugtig,men lidet mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig.

          Der nævnes en masse eg i vinene, men det smages til alt held ikke -fadene er måske ikke nye, eller også gærer vinen med egestænger (det er billigere end at lagre vinen i eg). 
    Måske er vinene fra Chile bedre kendt i Danmark, men på mange måder er vinene fra Argentina ofte bedre. Disse vine er faktisk bedre end de fleste fra Argentina, da den kommer fra ét enkelt domæne (finca), Escorihuela Gascón, som er grundlagt 1884 (deraf navnet på vinen) og det ældste i Mendoza. Det ejes i dag af familien Catena, som er et af de store firmaer i Argentina. 
          Vinene gror højt oppe, 1000 meter over havet, med udsigt til sne. Dagene er meget varme (op mod 40 grader) , men nætterne er kølige, dvs. 25 graders forskel på dag og nat! Og det er godt for vinen.  

    Cava Vallformosa, Brut "Origen"... 2 fl: 89,-

    Bedste KØB, ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 20. august
    (til samme pris fås også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
    Nydeligt brus, pæn aroma, frisk og ren. En ganske god cava (udtal: gáva, ikke káhva!) fra et af de større familieejede huse, hvor familien Domenech også har godt ry for rød og hvidvin. 
          Vallformosa er ikke så kendt og langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver måske bedre cava. "Origin" er basiskvaliteten, hvor druerne formentlig hentes i andre egne af Spanien, men stadig en god cava. 

    Mayerling, Crémant d'Alsace, hvid eller pink.... 2 fl. 159,- 

    Rosé brut eller Brut/tør **** (5/5), **** (4/5), Irma indtil onsdag 20. august, 
    Godt køb i crémant fra kooperativet i Turckheim, som i mere end en menneskealder har leveret Alsace til Irma. Hvid på pinot blanc, rosé på pinot noir. Rent smagende, frugtig og ren, med ganske lille sødme. Excellent køb.

    Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 6 fl: 329,-

    = 54,83/fl, Bedste KØB, ***** (5/5), Frankrig, Irma indtil onsdag 20. august. Det er forår, så vi oversvømmes af tilbud på billigt brus, cava osv -men denne er faktisk ganske udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus. Den er bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder), men denne er bedre. Men står du lige og skal bruge 6 fl. brus i disse corona-tider? 

    N.B: Irma tilbyder også 30% på deres gode Joseph Perrier Champagne. Her er Vintage 2008 bedste bud (279,06 efter rabat). 

    Saint Martin, Cru Classé, Provence... 99,- 

    Bedste VIN, 2018, ***** (5/5), Irma indtil onsdag 20. august. 

    Maleriske Provence leverer det meste rosé i Frankrig, om end andre områder også presser sig på. Nogle af de fine er Cru Classé, en liste over en række slotte, som lavede fin vin i 1955. Et af disse slotte er Saint-Martin, som skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -men hvor slottet går i arv fra mor til datter! 
    En meget flot rosé med forfinet aroma og lang, tør, men fint krydret smag. Kunne måske bruge lidt mere fylde, men det ville egentlig være synd. 
    Foto: Datter Emilie Perenanda. N.B: Slottet er også et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles, hvis vi på et tidspunkt igen kan tillade os at rejse til Frankrig.  

    Rose & Roll "by St Martin"... 2 fl: 129,-

    2019 Igp Méditerranée, ***** (5/5), Irma indtil onsdag 20. august, 

    Der er lidt fest og rock i denne flaske, og en god, tør rosé på cinsault, grenache og syrah. Men du skal ikke tro, du får Cru Classé rosé, selvom der står "by Saint Martin" på etiketten. Den er "af", ikke "fra" Cru Classé slottet, for druerne leveres af naboer. Men stadig et godt glas til en salat eller endog en grillet lakseside (men her bør det være St Martin selv).