Søg i 1200 opslag:

10/08/2020

Godt køb fra Sydafrika og Italien + opråb: til kamp mod dyr gin!

Netto's udvalg af vin er ikke prangende, men flere af de faste vine er ganske ok. Men i denne uge er der et par lyspunkter, ikke mindst Kumala fra Sydafrika, hvor både rød og hvid er gode -og fremragende køb i denne uge. 

Men ellers er både Aldi, Lidl, Fakta og Rema1000 sjovere at besøge for os, der holder af vin -men i denne uge byder Netto på velkendte mærker som Beringer og Masi. 

Til sidst et opråb om at gå til kamp mod fancy (dyr) gin..

Bedste KØB: Kumala Reserve shiraz + chenin, Masi CampoFiorin. 

Bedste DRIK: Tanqueray 43,1% London Gin. 

Kumala Reserve, Shiraz eller chenin blanc... 39,-

Bedste KØBSwartland Sydafrika***** (5/5), Netto, indtil fredag 14. august  (tappet i England). Den røde er afrundet, med positiv frugt, fyldig og pænt lang, den hvide tør, frisk, fin aroma og ganske sprød -som du vil vente af vin fra Swartland (del af Costal, som igen er bedre end det store Western Cape). 

    Vinene kan ses i Salling-gruppens Føtex og Bilka til 60-100 kr, alt for høj pris! Men 39 er faktisk for lav en pris rod vinen, selvom den er tappet i England af moderselskabet Accolade (som også står bag bl.a. Leasingham, Hardy's osv). 

    Netto sælger også Barefoot serien fra Gallo i Californien (45, 4*, rød, 2* hvid, rosé). Rød er simple, men korrekte vine, den sødlige moscato og rosé er ikke min smag. Kumala er trods prisen en klasse bedre. 

Beringer "Classic" California, rød, hvid, rosé... 55,-

California, *** (3/5), Netto, indtil fredag 14. august (rosé dog kun 2*). Rigtig mange vil elske den røde zinfandel, som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Den lyserøde zinfandel er en børnevin, der er forbudt for børn

    Kan jeg ikke rose vinene meget, så elsker jeg vingården, som nok er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over ThereBeringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Rhine house, som er historisk mindesmærke. 

    Beringers bedste vine er alle fra Napa og Knights Valley, men de vine, du ser mest (Classic og Founder's Estate) er blot "California", dvs. formentlig fra området omkring Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode). 

    Familien Beringer solgte i 1971 til Nestlé. Efter yderligere et par ejerskifter har det siden 2011 været ejet af australske Treasury (bl.a. Penfold's, Wolf Blass og Lindemann). Men en Beringer er stadig ledende vinmager for huset, så familien kan stadig ses i Napa! 

  

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 59,-

Masi "Masianco", hvid Venezie... 59,-

Bedste KØB, Italien***** (5/5), Netto, indtil fredag 14. august. En rimelig pris på vin med kendt navn -og som smager godt her og nu. Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også rigtig god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 

    Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo, som p.t. er på tilbud i Føtex til 75, 5*). 

    "Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver mere kraft og frugt til en lys, frisk rødvin. 

Til kamp mod dyr gin (og vodka)

Tanqueray 43,1% Dry Gin... 119,-

Bedste DRIK, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 14. august. 

Du kan finde mange fancy mærker i gin og vodka, som koster rigtig mange penge, ofte tappet på kuriøse flasker, der leder tankerne hen på parfume. 

     Jeg er vin- ikke gin-kender, da jeg kun drikker bl.a. gin & tonic (G&T) som amatør. Men grundlæggende er gin (og vodka!) en af de billigste alkoholer at lave, så grundlæggende burde en gin kun koste en brøkdel af en Armagnac eller Single Malt lagret i 12 år! 

    En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv), hvor den normale 37,5% gin vil udtynde den færdige drik. 

       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres gin'en i Skotland (hvor ejeren DIAGEO ejer bl.a. Johnie Walker, J&B mv foruden et større antal destillerier) -men det er helt ok, da London Gin må destilleres hvorsomhelst (også i Danmark), blot den er tør. 

      London Gin skal være tør (max. 0,5 g/l sødme) og må i EU ikke sælges med under 37,5% alkohol. Derfor er det meste præcis 37,5% (dog 40% i USA). Og alkoholprocenten er et vigtigt tegn på kvalitet,  hvis man holder af sin G&T, dry Martini eller Tom Collins. Prøv at sammenligne en G&T med 37,5% gin med denne på 43,1% -der er en verden til forskel! 

    Derfor kan du glæde dig over Tanqueray's 43,1% (og længes efter en 47%, som også fås). 

    Jeg har set rigtig mange smagninger, hvor billigmærker som Finsbury (tysk) og andre scorer lige så højt som andre 37,5% mærker som Beefeater og Gordon's -og af og til højere end mærker til 300-400 kr! Så stol ikke for meget på tilfældige ratings! 

    Der er mange andre gin-typer, der dufter af meget andet end enebær (som også vodka med citron og bisongræs). En sødlig gin ses også (ofte solgt som Old Tom), men generelt er gin en enebærduftende, tør alkohol, som er skabt til en dry Martini osv.