Søg i 1200 opslag:

16/08/2020

Hele verden rundt med flotte vine og gode køb

Jeg undværer gerne flødebollefede vine fra varme områder som Puglia, Australien og omegn, men bøjer mig i ydmyghed, når det lykkes vinmagere her at levere en vin, som ikke er druknet i sød fedme og alkohol. 
    Superbrugsen og Kvickly leverer netop nu drikkeværdig vin fra lande varmere end Danmark netop nu. Bl.a. superkøb som den sjældne hvid malbec fra Trivento og den røde William Hardy. 

    Men de bedste vine (for deres udskældte vinskriver) er dog stadig de franske -den røde l'Hirondelle Faugères fra St Émilion og den klassiske tørre riesling grand cru fra Alsace

Bedste KØB: Trivento Reserve, rød/hvidCava Jaume Serra, Riesling Altenberg, Alsacel'Hirondelle de Faugeres, William Hardy rød/hvid, Palo Alto, reserva, rød/hvid/rosé


Bedste VIN: l'Hirondelle de Faugeres, Marea, Leyda rød/hvid

William Hardy, shiraz eller chardonnay ... 6 fl: 279,- 

Bedste køb, = 46,5/fl, Medlemspris, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 20. august, norm. 99,95, kræver Coop-medlemskort

To rigtig gode vine, som også kræsne ganer kan drikke -og for mig  sjovere end lignende vine fra Meny, Lidl og Aldi, som  ofte er tappet i Tyskland, mens denne er tappet i England (af Accolade, giganthuset, ejeren af utal af huse).
      Den røde shiraz gror i Langhorne Creek syd for vinhovedstaden Adelaide -et godt område til shiraz- den har styrke, men er ingen sødladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, holdt lidt i skak af syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018.
      Den hvide chardonnay kommer også fra et godt -dvs. køligt- område, Limestone Coast syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

      Foto: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale. Flot, men få bader her. Der er risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast. 


Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

Bedste køb, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. august
rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay (4*/5). 
Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men her er en vin, der kan få mig til at købe: 
Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 3 fl: 129,- 

BEDSTE KØB, Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. august. 
Der er mange forsinkede (eller tidlige) konfirmationer, og denne er slet ikke ueffen til et stramt budget. Men det er ikke Champagne eller bare en crémant. Men til 43 kr får du meget brus! 
I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 2 år siden. Han anbefalede den til Ki'r -sammen med et skvæt solbærlikør. 
      Et godt køb i simpel cava, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne".  

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste køb2018***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. august. 

Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz (eller andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (men har også prøvet at undgå dem, selvom det er svært), men jeg tror, jeg må smage denne, som har fået 5* af gode kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet med ordene: 

"Pærer i duften. Pæn intensitet og koncentration i denne Alsace vin. Modne æbler, citrus og krydderier i smagen. Flot syre og dybde." Der er 3 skråninger (mindst!), som kalder sig "Det gamle Bjerg", dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 

l'Hirondelle de Faugeres 2014, Grand Cru... 109,-

BEDSTE vin/bedste køb, St. Émilion***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. august
100% merlot med lagring et år i små egefade -overdådig duft af sorte og røde bær, fløjlsagtig, magtfuld, afrundet og lang -lækker nu og de kommende 3-4 år. Faktisk meget tæt på en langt dyrere Pomerol. 
      Førstevinen blev i 2005 Cru Classé i St. Émilion og ejes af Silvio Denz, en stenrig schweizisk parfumedesigner. Så du burde være sikker på, at vinen dufter godt! Læs mere her
Slottet ligger 5 km øst for byen St. Émilion på samme limsten som Ausone, Pavie og andre af de bedste slotte. 
    Førstevinen får 92p af Parker i 2004 og denne 2. vin er ikke langt bagefter. Hr Denz har brugt en god del af sin anselige formue på slottet, som bl.a. har fået en ny kælder -"vinens katedral" kalder han det (foto).

      Han har også brugt formuer på 1.Cru'en Lafaurie-Peyraguey i Pomerol og Clos d'Agon i Katalonien (hvor Peter Sisseck fra Pingus er konsulent. De røde her er dog (endnu) ingen match for Faugères! 

Marcadis, Lalande de Pomerol...  109,-

2016**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20. august

2016 er en stor årgang, og 4 år er ingen alder for sådan en vin. Mørk, kraftig, masser af karakter, positiv frugt, lukket lige nu. Giv den 2-3 år. Slottet er andenvin  fra et af de bedste slotte i området og er faktisk lige så god som en god del Pomerol -og den får du ikke under 200.70% merlot, 30% cabernet. 

Why Not? Puglia, frit valg... 6 fl. 299,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 20. august
Negroamaro-Zinfandel, Organic (negroamaro-zinfandel), Zinfandel rosé. Jeg har smagt de røde regelmæssigt, og de er gode til 50 kr, men bliver aldrig min smag. Den økologiske er blidere end den normale, der simpelthen er trættende med 15% alkohol. Men selv denne er et bedre valg end de mange ripamarone'r.          

Marea, Leyda, syrah eller chardonnay ... 89,-

Bedste VIN, økologisk, 2018/19, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 20. august
Vi er  et par klasser over Hardy, men prisen er også højere. Hardy er bedste køb, men Marea er bedste vin -især Syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det er ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! 
    Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde."
    Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer i små egefade. Den vil imponere mange. Selv jeg, der er chardonnay-allergiker giver den pæne ord! 

Palo Alto, reserva, rød/hvid/rosé... 39,-

Medlemspris, rød cabernet-carmenère-shiraz, rosé shiraz, hvid sauvignon, ***** (5/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 20. august, normalt 69,95. 
En tør, frugtig rosé, ren og skær, mineralsk men god rød, med middel fylde og ren eftersmag. En meget frugtig ren hvid og en ret blød rosé med vag bærsmag, alle fra Maule i den køligere del af Central Valley. 
   Palo Alto er (for mig) bedst kendt for atomkraftværket i Californien af samme navn, men er åbenbart også et træ. Når vinbønder ser dette træ, ved man, at der her er god mulighed for at dyrke vin. Hm! 
     Træet pryder en simpel etiket, og sådan smager vinene også, men ok kvalitet -især til denne lave pris.