Søg i 1200 opslag:

30/08/2020

Utrolig pris på 19-årig Port, formidabel argentiner og flot franskmand

Krisen må kradse i Portugal, for hvordan kan du ellers forklare, at en næsten 20-årig Port fra 2001 kan fås for 125 kr? Normalt må du betale pænt over 200 kr for en jævn 20-årig (som modsat årgangsvinen legalt blot kan være kan nøjes med at have "smag som 20 årig"). 

Dagens andre superkøb er i Bilka og omfatter en flot italiensk Nobile og en kasse argentinsk Salentein, som inkluderer 2 flasker af den normal kostbare Numina!

Men glem heller ike den fransk la Baume, som trods sin ungdom for mig er en bedre vin end den gamle Gran Reserva fra Rioja... Trist!

Bedste VIN: Rozès 2001 Colheita Port, Salentein "4 + 2 Value Box"

Bedste KØB: La Baume rød og, hvid viognierRozès 2001 Colheita Port, Vecchia Cantina Vino Nobile RiservaSalentein "4 + 2 Value Box"

La Baume rød merlot, hvid viognier... 50,- 

Bedste køb, ***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. september
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men stor ejendom, der modtager druer fra flere mindre vingårde.  
      Men begge vine er rigtig gode i en afrundet kommerciel stil, som vil appellere til den, der ellers foretrækker blidere vine fra f.eks. Californien og Australien -men gerne vil have lidt ren frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 59,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. september. 
Det bedste er prisen, som er lav for Gran Reserva; en arketypisk gammel Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig med lidt bid), men kedelig. 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 

Rozès 2001 Colheita Port... 124,95

Bedste VIN, bedste KØB, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. september. 
Rozès plejer at være god til tawny Port, og denne 2001 er ingen undtagelse. Ganske lækker og lang smag -og for (næsten) 20-årig et utroligt godt køb. 
      Rozès er et andet af de "franske" huse i Oporto. Huset var længe ejet af LVMH (bl.a. ejer Moët med Dom Pérignon), men i 1999 solgte det videre til et andet Champagne firma, Vranken-Pommery, som bl.a. står bag mærker som Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Pommery, Georges Goulet, Demoiselle og andre.
      Huset leverer såvel før som efter Vrankens ejerskab lette, men behagelige vine, som er meget yndede i Frankrig. De ejer ikke mindre end 9 vingårde langs Douro floden, som ledes af den lokale direktør Antonio Saraiva (foto t.h.).

1000 Stories, Zinfandel eller Gold Rush.... 89,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 6.september, norm: 199,95. Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik godt køb og 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 89 kr er en god pris. 


      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant. 

Kahlúa, Coffee Liqueur... 119,-

20%, 70cl,  ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3. september. 
I sidste uge smagte jeg en dansk likør, Isle of Moen Coffee, som koster 245 kr på destilleriet på Møn -for 50 cl. En rigtig god likør, men også en høj pris, når du kan få originalen, Kahlúa, til 119 -for 70 cl. 
      Kahlúa blev skabt i 1936 af en gruppe venner fra Mexico og har siden gået sin sejrsgang i hele verden. Den nydes ofte ren -og kold- og er en vigtig ingrediens i bl.a. Black Russian. Og jeg kunne godt tænke mig at bruge den til Icecoffee
N.B: Til samme pris kan du også få den glimrende Jameson Irish Whiskey -blid og mild, men god- og den fine cubanske Havana Club Añejo (dvs. lagret flere år) mørk rom. 

Vecchia Cantina Vino Nobile Riserva... 6 fl: 349,- 

= 58,16 kr/fl, Bedste KØB, 2015 Montepulciano,  ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3. september, normalt 119/fl
Vino Nobile er en "super-Chianti", dvs. vin fra lille separat område i Chianti, som er så fin, at navnet Chianti slet ikke står på etiketten. Området er adskilt af en landevej fra nabo Brunello -og indtil 1950erne var "Den ædle Vin" mere kendt og dyr end Brunello!  
      Den bedste vin sælges som Nobile, den næstbedste som Rosso Montepulciano, ej at forveksle med Montepulciano d'Abruzzo (som groft sagt er en (god) kopivin fra Adriaterhavskysten!), mens først den 3. bedste sælges som Chianti. 
      Selv i dag er Nobile ofte lige så god som Brunello og derfor bedre køb. At få Nobile riserva (som skal lagre 2 år i eg) til så lav pris er sjældent -og nok et tegn på krisen i Italien! Vinen er naturligvis ikke i top, men kælderen er dog begyndt at få rigtig fine ratings. Vecchia Cantina er det lokale kooperativ med 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 
      Jeg smagte Vecchia Cantinas vin jævnligt i min ungdom, men har kun smagt den almindelige Nobile et par gange siden. Men Larner fra Robert Parker giver en nyere årgang 88p. Ikke så ringe -så derfor bedste køb. Vinen er formentlig mere fast end charmerende, men med positiv bouquet og ganske lang smag. Kræver nok lidt luft. 

Salentein "4 + 2 Value Box", 6 fl: 349,- 

66,67 kr/fl, Bedste KØB, Bedste VIN, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3. september

Kassen med 6 flasker er blevet ganske populær og kan også være fremragende køb -som denne fra det fine argentinske hus Salentein. Ret beset koster Numina omkring 200 kr flasken, så egentlig er de sidste 4 flasker af den gode Barrel Selection gratis!
4 fl. rød 2018 malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
2 fl. rød Numina 2017 blend -en af vingårdens topvine, som konstant får 90p eller mere af kendere. Et blend af malbec med andre druer fra de ældste parceller i 1050-1700 meters højde. den unge 2017 har fået 93p af den lokale, men ansete Descorchados guide. 

Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.