Søg i 1200 opslag:

02/11/2019

Mere rød: Bordeaux, "Over There", "Down Under" osv

Frankrig er tilbage i denne uge med god Bordeaux og hvid Bourgogne, men jeg vil ikke beskyldes for at være frankofil (selvom jeg er det), så jeg har også Wolf Blass fra Australien, Norton fra Argentina -ja, nederst er der endog et afsnit om Amarone, som slet ikke er min type vin! 

Det bedste køb er måske 2015 Tertre du Moulin fra Bordeaux (99) fulgt af Baron de Ley fra Bilka og Why Not fra Kvickly, som ellers er en favorit for mig. Men der er flere gode køb, så du skal have pungen op nu!

Liversan, Haut-Médoc, Cru Bourgeois... 69,-

***** (5/5), 2013, Bilka, normalt: 129,-, indtil torsdag 6. november 

Jeg har anbefalet denne vin før. M
ed åben bærduft med lidt eg, afrundet og fyldig. Men formentlig bedre om 2-3 år. Måske er den bedre 2014 nået frem nu? 
Foto: Det smukke slot ligger bag Pauillac -faktisk ved en bæk med det lovende navn Lafite! Slottet var engang ejet af prins Polignac, men ejes nu af den synpatiske Claude Lapalu. Ofte et flot bud på klassisk Bordeaux til en rimelig pris.

2018 Ch. Vieux-Gadet, Médoc... 69,- 

Norm: 89, ***** (5/5), Føtex, indtil tordag 14. november, norm: 89
Médoc er historisk nok det mest berømte område i Bordeaux, og 2018 lover fremragende -lige en tak over 2015 og '16! Den kunne fås noget billigere i september, men er stadig rigtig godt køb. 
Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med markant tannin, som dog er skjult af frugten. Egentlig god nu til mad -kælderkold- men nok bedre om 2-4 år -men blød bliver den nok aldrig! Et bevis på, at ung Bordeaux faktisk smager godt! 
Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med ret køligt klima, der kræver topår som 2018 for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

2015 Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

2015, norm: 158,67, ***** (5/5), Føtexindtil tordag 14. november
En glimrende Saint Émilion i stort år til en lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Føtex sælger også Bordeaux "Grand Vin" til 149 (normalt 199), frit valg mellem Margaux og Pauillac. Etiketterne er flotte, og vinene er tappet på ejendommen, men slottet selv lægger ikke navn til vinene, som sælges til Salling af Ginestet. Årgangen varierer, men er ofte 2014 (4* af 5).  Gode at nyde nu og de kommende par år, men vel egentlig ikke bedre end Liversan herunder. 

Montagny "la Burgondie"... 79,-

2018, norm: 99, ***** (5/5), Føtexindtil tordag 14. november
Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde -en ganske god Bourgogne, som er at foretrække for de billige Chablis'er eller Meursault'er, som desværre stadig ses. 
Vinen er tappet på ejendommen -og det er årsagen til, at jeg heleree anbefaler denne vin frem for billig Chablis eller Meursault, som også ses! Og det er et problem, når der slet ikke er nok Bourgogne at få. Derfor kan alt sægles, også de dårlige vine, som der ses meget af især i Danmark. 
Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon. "Burgundie" er et salgskontor, som betjener denne kælder såvel som Chablisienne i Chablis og en kædler i Mâcon. 
N.B: Vinen er Montagny -uden 1.Cru- trods etiketten herover. Forskellen er dog ikke stor. 


Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,- 

2015, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7. november. 
En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft. Ikke det store sus, men den imponerer til prisen. Ley er stor bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. Samem ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster vinen 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør over i Rema, hvor vinen i reglen er billigere -bare ikke lige nu! 

Samme vin sælges af Netto (samme ejer!) til 65, så for en gangs skyld er Netto ikke billigst! 
      Føtex sælger også Baron de Ley's Gran Reserva (89, 4*) og Maturana (én særlig drue (2 fl: 179, 4*). 

Norton, cabernet, malbec eller sauvignon... 59,-

2018, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7. november. Jeg tror, det er første gang, jeg omtalere Norton fra Argentina. Sært, da det generelt er gode vine. Tilbuddet gælder "Barrel Select" serien, som åbenbart hedder "Coleccion", når vinen er med skruelåg. Begge røde er rigtig gode med en friskhed i frugt og smag, som bør få Netto's BareFoot til at skamme sig.Den hvide er mindre sjov.
      Norton byggede jernbaner i Argentina, men gik over til vinen med vinstokke importeret fra Frankrig. For 30 år siden, i 1989, blev vinhuset købt af den østrigske familie Swarowski, kendt for glas og nok især juveler (også en slags krystal!). Sønnen Michael Halstrick (foto)  bor i landet og har 2 piger med en argentinsk advokat.

Barefoot, rød, hvid, rosé, frit valg 45,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé**/**** (5/5), Netto, indtil fredag 8. november
Når dette tilbud overhovedet er med, er det ikke pga kvaliteten, men en sød historie!
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
"BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en vasr sikret -især da giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen dog ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!
      Vinene sælges kun af Netto, men importeres af Hans Just sammen med Gallo's andre vine.

Wolf Blass "Silver Label", rød eller hvid... 50,-

rød shiraz-cabernet-malbec eller hvid chardnnay. , ***** (5 af 5), Føtex, norm: 118,67, indtil torsdag 14. november 
Wolf Blass er i dag mest kendt for jævnt hen kedelige vine, så jeg helt har glemt, at han faktisk også laveer flot vin -denne røde har god fylde, er blød, men ikke ligegyldig, den hvide har friskhed og ren, rig aroma. Så meget bedre end Eaglehawk eller Red Label samt boxvinene, der mest ses. 


Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa -som er næsten mere tysk end Tyskland! Han grundlagde sit firma i 1966. Jeg har mødt ham et par gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!  
      I 1990erne solgte han huset til Mildura, der siden blev solgt til Foster's. I dag hedder huset Treasury Wine Estates. Huset laver i dag ca. 60 millioner fl/år, det meste dog ret ligegyldige vine som Eaglehawk. 
       

Wolf Blass "Brown Label", classic shiraz... 125,-

2015 Barossa/McLaren Vale, Bilka, *****(5 af 5), norm: 299, partivare. En djævlebegavet ekstremt kommerciel syrah med overdådig frugt og afrundet kraft -egentlig ganske ligetil, men den smager flot. Jeg roste vinen sidste år til 199, men det hjalp ikke salget -så derfor er den nu ekstra nedsat! 
Husets bedste fra huset er fra enkeltmarker, fulgt af Black Label -og Brown Label, der typisk eer god shiraz fra Barossa og McLaren Vale, ofte med lidt Langhorne også.


Why Not?, negroamaro-zinfandel, Puglia, 6 fl: 299,-

= 48,83 kr/fl, ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 7. november
Egentlig en vin, jeg elsker at hade -sådan en "ripamarone"-kopi, dvs. en vinøs vingummibamse! Men vinen er ikke ringe, mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen.Meget bedre end de dansk-tappede Capolavaro-typer. Normalprisen på 128  (!) er hen i vejret, men til 50-70 kr er vinen et godt køb. Personligt ville jeg ikke kunne drikek 6 flasker af en vin, der grundlæggende er éndimensionel.
      Vinen kommer fra Puglia, et område, som så småt er ved at få sin del af turisterne, bl.a. pga. Bari (hvor julemanden er begravet -eller i hvert fald St. Nikolaus!) og de pudsige trulli (foto), byer med sjove runde huse. Vinen er tappet af San Giorgio kælderen, og ejeren bor, ikke uventet, i Norditalien nær Verona, hvor han lever af at sælge Valpolicella og (hvad ellers?) amarone. Ikke sikker på, at jeg har lyst til at smage hans amarone!

Amarone -et koncentrat af Valpolicella på godt og ondt

Amarone er originalen, som laves af især druen corvina, som høstes normalt, dvs. så vinen kan få 11-13% alkohol. Men bærrene lægges i tremmekasser i rum med god ventilation. Her tørrer de fra høsten frem til 1. december -typisk 60 dage.
      Først da starter gæringen af bærrene, som nu er tørret lidt ind (typisk 1/3 mindre vægt). Den færdige vin holder mindst 14% alkohol -som de første jeg smagte- men i dag ofte 15-16% alkohol, ofte med lille sødme (max. 14 g/l), som forhåbentlig bliver holdt i balance af garvesyren, så vinen har vis friskhed. Vinen lagrer herefter mindst 2 år, før den tappes, ofte i egefad, selvom det ikke er krav.
      Vinen er dyr at lave, så mange lokale hævder, at en god del af vinen i billig amarone er lavet i Puglia, hvor et varmt klima gør en vine i stil med amarone billige at lave.
      En god amarone koster i reglen 300-400 kr -og opad. De dyreste koster over 2000 kr. Nye metoder har gjort vinen noget billigere og mere pålidelig at lave, så prisen er faldet noget. P.t. er der 2 tilbud på amarone. Ingen af dem er min smag,

Amarone "Rocca Alata" 99 (4*. Kvickly, indtil 7.11.) --ikke stor amarone, men findes den mon?
Amarone Classico "Luigi Righetti" 89 (5*, Netto, indtil fredag 8.11.). Meget moderne hus, vinen mere end ok.
Amarone Costasera, Masi 199 (4*, Bilka, også web) er nok bedre, men også dyrere.

Læs også i næste uge dommen over MegaVins nye tilbud -lagersalg nr 30 efter 10 års MegaVin, en forvokset Kvickly: Der er faktisk flere rigtig gode køb...