Søg i 1200 opslag:

08/11/2019

Flox vin fra Argentina og Australien i Føtex

Jeg tror ikke Salling-gruppen (endnu) læser denne blog, men en række gode tilbud fra Kvickly har måske fået Føtex til at finde de gode tilbud frem -i denne uge er der faktisk gode køb fra Argentina, Australien og Spanien -tre af mine favorit-lande. 


Foto: Det bedste køb er måske Salentein, endnu en stor vingård i Argentina, som viser, at Argentina for alvor er ved at rivalisere -eller som her (se længere nede) sætte Californien i skyggen!
      Men også australske Tanunda har en god rød og brus, mens Faustino igen leverer en god reserva til lav pris.

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

rød malbec, cabernet-sauvignon *****, 5/5), pinot noir (***, 3/5), hvid chardonnay (***** 5/5), Føtex, indtil torsdag 14. november, normalt 158,67
Jeg havde ikke tid til at besøge Salentein, da jeg var i Argentina første gang, men jeg så den imponerende bygning på afstand -og ærgrede mig. Vingården ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pionerer for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 
     Men har smagt vinene -bedst er de røde:
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ikke værst. Lidt syltetøjsagtig, men med gode toner i næsen, fyldig og blød. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 

Tanunda "Three Graces", Cabernet-blend... 69,-

Barossa, Føtex, ***** (5 af 5), norm: 149, indtil torsdag 14. november,Ganske flot med masser af frugt, fylde og stil -uklaret, ufiltreret og med fin modenhed uden at solen og varmen tager overhånd. Blend af 3 Bordeaux-druer: Cabernet sauvignon, cabernet-franc + Merlot med let præg af eg. 

Tanunda "Blanc de Blancs", brut sparkling... 69,-

Eden Valley, Føtex, ***** (5 af 5), norm: 149Føtex, indtil torsdag 14. novemberFint brus, ren aroma af æbler, tropisk frugt og lemon, middel fylde, ren smag med nydelig eftersmag -godt brus! Druer fra Eden med lidt køligere klima end Barossa og et afrundet, kommercielt alternativ til Champagne. 

Foto: Tanunda. Det smukke Barossa nord for Adelaide er et besøg værd. En lang række af de store firmaer (ofte med tysk-klingende navne!) har hovedsæde her, fra Penfolds til Yalumba og Lehmann. Disse huse laver mest vin af druer fra (endnu) varmere områder, som sælges med South Eastern Australia på etiketten. Er vinen fra Barossa Valley, vil dette navn altid stå på etiketten.
Tanunda var oprindelig ejet af Seppelt,et af mærkerne under giganten Treasury (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass). 

      I 1990erne kom Tanunda til salg og forfaldt i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing (bl.a. Stimorol tyggegummi og Tetley the, men ikke vin!), men fandt vin mere spændende. I dag ejer Tanunda 100 hektar vin, men med en hastigt voksende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, mest i Barossa. 

FotoI dag ledes huset af datteren Michelle -og Tanunda leverer vin, som gamle Seppelt ikke ville skamme sig over. 

Faustino V Rioja, rød reserva, hvid, rosé ... 6 fl: 299,- 

(= 49,83 kr/fl).Rioja***** (5/5). Føtex, indtil torsdag 14. november
rød Reserva 2014, hvid og rosé 2018, normalt 99 kr/fl. 
Jeg tror, Faustino er den største producent af Reserva og Gran Reserva, og et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker. De ejer 650 hektar, alle i Oyón og Laguardia, som er to af de rigtig gode byer i Alavesa, som mange anser for det bedste område i Rioja. 
      Med de mængder er kvaliteten måske ikke helt i top. Kender ikke 2014, men 2013 var for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne (men de mange år kan have farvet mine minder lyserøde!). 
Men en god Rioja med indbydende aroma, ingen eg i aroma, men begyndende modenhed, rund fylde og ganske lang eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. Hvid er ren og frisk, ikke meget aroma, men ganske ok for hvid Rioja. Rosé er ikke smagt, men den lyserøde er nok et ret godt bud. Men kun til 49 kr -ikke 100 (her er der bedre vine at få). 

Føtex byder også på smagsprøver af blødere vine til 75 kr: Californiens Beringer "Fonders Estate" (rød/hvid, 3*/5), som ikke er fra det smukke herresæde i Napa, Ironstone (4*/5) samt argentinske Trapiche "Medalla", rød/hvid, 3-4*/5), god vin, men ikke så sjov som "Pure" fra samme hus (som kunne fås til 50 for en måned siden) eller vinene herover, som også er billigere!