Søg i 1200 opslag:

12/11/2019

Fransk klassiker til overkomelig pris

Jeg er blevet bedt om et godt bud på god vin på Bourgogne-druen pinot noir. Læseren havde købt en pinot fra Chile (jeg havde vist nok sagt god for den), men den var ikke god nok -om end bedre end en pinot fra New Zealand, smagt ved samme lejlighed.
I dag vil jeg anbefale den ægte vare -en Bourgogne fra bakkerne bag Beaune, lavet på vaskeægte 1400-tals slot -mere romantisk kan det ikke være

Bourgogne er med Bordeaux klassikeren over alle vine. Men området er lille, vinene ofte dyre, og alt kan sælges -også (og i Danmark ofte især) de dårlige vine. Derfor er Mercey fra Hautes Côtes de Beaune et godt køb.
      Den hvide Montagny er klassisk chardonnay, som den skal smage, men sjældent gør i "Den nye Verden" -og så til en rimelig pris. Jeg foretrækker den personligt frem for sauvignon'en fra Picton Bay, New Zealand nedenunder -som er noget ensporet frugtig, ikke så stilren som chardonnay'en.

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...2 fl: 199

2017, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 14. november, normalt: 119. 
Du få sjældent en drikkelig Bourgogne til 100, og demme er faktisk en lille, let perle! 2017 er glimrende årgang, vinen er lavet med omhu -dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! 
       Foto: Mercey er en stor vingård i Rully syd for Beaune. Den ejer 18 hektar i Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet er meget flot og stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

Bilka tilbyder også Bourgogne Pinot Noir 2017 fra Antonin Rodet (2 fl: 179, 4*). Nydelig, men ret kommerciel stil, behagelig, men jeg ville ofre den ekstra 10'er på Mercey. 

2016 Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

St. Émilion, norm: 158,67, ***** (5/5), Føtex og Bilkaindtil tordag 14. november
Også set i 2015 -begge er flotte, '15 lidt blødere, '16 med mere kraft og karakter. En glimrende Saint Émilion til en god pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. 
      Dengang kostededen over 100 kr (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Montagny "la Burgondie"... 79,-

2018, norm: 149, ***** (5/5), Føtex og Bilkaindtil tordag 14. november
Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som jeg vil foretrække for de billige Chablis'er eller Meursault'er, som desværre stadig ses i klassen 80-150. 
Vinen er tappet på ejendommen -og det er årsagen til, at jeg hellere anbefaler denne vin frem for billig Chablis eller Meursault, som også ses! Og det er et problem, når der slet ikke er nok Bourgogne at få. Derfor kan alt sælges, også de dårlige vine, som der ses meget af især i Danmark. 
Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon. "Burgundie" er et salgskontor, som betjener denne kælder såvel som Chablisienne i Chablis og en kælder i Mâcon. 
N.B: Vinen er Montagny -uden 1.Cru- trods etiketten herover. Forskellen er dog ikke stor. 

Picton Bay, Marlborough sauvignon blanc... 2 fl: 150,-

pr fl: 89,95, 2018 Kvickly, ***** (5/5), partivare -og godt køb. Elegant, græsset duft med lidt lime. Tør, rank frugt, let krydret med sprød eftersmag. Jeg ved ikke, hvilket firma i Auckland på Nordøen, der står bag denne vin -fra Sydøen- det kan meget vel være Villa Maria. 
      Denne vin har været på rundtur i kæderne -for 2 år siden Meny og Spar, nu Coop og især Kvickly. I andre lande ligger den i Aldi. Men den er faktisk god, og Vinbladet gav 2016 90p -måske lidt rigeligt. For mig er det en 86-87p vin, lidt bedre end Selaks, men mindre god end de bedste. 

Barolo 2014, Terre da Vino... 129,-

Kvickly, ***** (5/5), partivare (normalt 178,65)- På hylden ved siden af står Barolo 2014 fra TerredaVino til 178,65 -blot under mærket Vigne dell'Olmo. Pænere etiket, men jeg vælger den billige, da de 2 vine formentlig er identiske!
Farven er pænt mørk for Barolo, duften indbydende med hindbær og urter -det med tjæren kommer nok først om nogle år. 2014 er god uden at være stor, men vinen har nydelig fylde med god balance. Faktisk pæn allerede, selvom den nok vil have godt af 2-5 år endnu. En god vin til vildt eller måske gris og and en aften i december! Server ved ca. 17-18 grader.

TerredaVino er et andengrads kooperativ, som omfatter en række små kooperativer omkring Asti og Alba, samt en række vindyrkere i selve Barolo, hvor de har hypermoderne kældre (se foto). De er mest kendt for barbera, men deres Barolo er udmærket.
Vinene laves traditionelt, men i hypermoderne kældre, hvor vinen ligger på store egefade indtil tapning med kun en filtrering.