Søg i 1200 opslag:

19/11/2019

Flot gammel Vintage Port i Irma

Ofte skal du betale 500 kr for en helt ung Vintage Port, som skal gemmes 10-15 år eller længere på flaske før du drikker den. Så glæd dig over en flot moden Vintage Portvin i Irma til 119 kr -på halvflaske (perfekt til 6-7 glas)- eller en moden Smith Woodhouse, som faktisk er et endnu bedre køb... 


For virkelige kendere af Portvin har Vintage Portvin en særlig plads. Indtil 1980erne mente enhver, at Vintage var den fineste Portvin af alle. Vintage er den bedste vin i den bedste årgang, som efter 2 år i egefad (akkurat som stor rødvin!) tappes for efter mange år på flaske at fryde sande Portvinselskere. 
      Den lange lagring bag prop kan udvikle vinens aroma fra koncentreret sød frugt til en rig bouquet, mens smagen langsomt modnes og tanninerne blødgøres -modsat en gammel tawny, hvor vinen lagrer i et stort egefad. 
      Der er dog ét problem med Vintage Port: Bundfaldet. Når vinen tappes på ung, sætter den ret hurtigt et kraftigt bundfald ("crust"), som ikke smager godt! På flasken males en stor hvid prik, som viser, hvordan vinen skal lagre -med den hvide prik opad! 
      Når bundfaldet er væk, har du det bedste af vinen tilbage! Vinen dekanteres forsigtigt over i en karaffel, indtil du når bundfaldet. Resten kan evt .filtreres gennem kaffefilter o.l. Ialt bør du kun miste 4-5 cl af en gammel 75cl flaske. 

Symington familien er tæt på toppen for Portvin, da de ejer eller kontrollerer en lang række vinhuse, hvoraf Dow's, Graham, Warre og Cockburn er de bedst kendte. 

Formentlig er det kun Taylor-gruppen, der kan rivalisere Symington i anseelse, mens firmaet med omkring 13% af det totale marked også er blandt de største. 
      Andrew James Symington (19 år) kom til Oporto i 1882. Han arbejdede kort for Graham, før han i 1905 blev partner i Warre's, som han overtog i 1912. 
      I dag ledes huset af 4. og 5. generation, og ikke mindre end 10 familiemedlemmer arbejder i firmaet, som også eer partner i Madeira Wine Company, som bl.a. kontrollerer Blandy's og St. John Madeira. Symington er også medlem af den eksklusive gruppe, ”Primum Familiae Vini”, som er en gruppe på 11 ledende vinfamilier fra hele verden, og som bl.a. inkluderer Mouton Rothschild, Sassicaia, Antinori og Vega Sicilia.

DOWs Vintage 2006, Quinta Bomfim, 375ml... 119,-

Port, ***** (5/5), Irma + Coop.dk, normalt: 128,75. En vidunderlig Vintage Port, som er moden nu efter 11 år på (halv) flaske. Dyb farve med tawny skær; overdådig bouquet, rig, dyb, med lidt frugt og karamel; fyldig, meget lang, sød, men med fast eftersmag. Perfekt alene eller til oste. 
Foto: DOW's mest berømte vingård er quinta do Bomfim, som er grundlagt 1896 og siden udvidet og mdoerniseret. Den ligger i udkanten af Pinhao by midt i Douro dalen -et sted, som alle i Douro-dalen besøger (bl.a. for at sejle på floden). Stedet er billedskønt og absolut et besøg værd.  
      DOW’s blev grundlagt i Porto i 1798 af Bruno da Silva. Navnet DOW's stammer fra et opkøb af en konkurrent, DOW's, i 1877. Dette firma var ebdre kendt, så man fortsatte med navnet Dow's -med Silva & CVosens som afsender. Symington kom ind i huset først i 1900-tallet. 

Smith Woodhouse er del af Symington-gruppen og i dag måske ikke mere end et mærke. Vinene laves på Bomfim (se herover). Firmaet blev grundlagt i 1784 af Christopher Smith, som havde fortid som Lord Mayor af London. For 100 år siden blev huset del af Graham's, som i 1970 blev overtaget af Symngton familien. 
Huset er i dag måske ikke andet end et mærke med vine, som er tæt på, hvis ikke identiske med Graham og/eller Dow's. Og det er en skam, synes jeg -for vinene fortjener en bedre skæbne. Huset Gould Campbell er undermærke til Smith Woodhouse.

Smith Woodhouse Crusted Port.... 119,-

Aftappet 2013,  ***** (5 af 5), Coop,  Superbrugsen og Kvickly, norm: 169. Foto viser ældre årgang af denne originale og spændende Port, der er en gammel vintage Port -uden vintage! Dvs Årgangsport uden årgang, dvs 2-3 årgange Por, som tappes ung og lagres flere år på flaske -her 6 år- før salg. 

Flot nu med meget rig bouquet med mulbær og mere komplekse toner fulgt af en meget lang smag med sødme balanceret af tannin. Bundfald har den ("crust"), men lad flasken med proppen op i kælderen et par dage og hæld forsigtigt, til bundfaldet dukker op. Resten gemmes kaffefilter. Virkelig værd at købe!


Smith Woodhouse "Madalena" 1999 Vintage Port...179,-

***** (5 af 5), MegaVin.dk (v. 6, tillæg 5,- ved enkeltfl.). 


Jeg har før rost Coops serie af Portvine fra Symington familien, bl.a. Warre, Graham og netop Smith Woodhouse. Woodhouse '99 er en flot Port, middelfyldig og veludviklet -og til denne pris lidt af et fund. 
Madalena er en vingård på blot 8 hektar med gamle vinstokke, som laves til vin på Bomfim. Men flot er vinen, som har fået 91p/100 af Wine & Spirits samt 89p af Spectator og Tanzer. I dag er den dog til mere end 89 -og et fremragende køb! 


Smith Woodhouse 1980 Vintage Port... 450,-


***** (5/5), Kvickly (partivare), normalt: 675,-. En godt 40 år gammel Port fra glimrende hus. Moden nu, men det haster bestemt ikke. Prisen er faktisk sat 22,50 ned i forhold til samme tid sidste år -et tegn på, at Vintage Port ikke er let at sælge. 
      Du skal faktisk ofte af med samme pris for en ung Vintage Port -ja faktisk koster en tawny Port med 40 år bag sig ofte det samme eller endog mere! Og en tawny er alt andet noget billigere at lave! 

Smith Woodhouse Lodge Reserve Port... 89,-

**** (4 af 5), Superbrugsen og Kvickly, 129 på Coop.dk. Denne vin var oprindelig en gammel tawny (sådan cirka 10 år!), men er i dag en god ruby. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til ris à l'amande.   

Smith Woodhouse 10 year old Tawny... 119,-


Port, ***** (5 af 5), Coop, Superbrugsen og Kvickly, norm: 206.  Til den søde side, men ren frugt uden store dikkedarer. Nydes afkølet til juleknas -ikke perfekt til ris à l'amande. Jeg så den i Marseille til 200.


Smith Woodhouse 2003 Vintage Port... 418.99

*** (3/5), Kvickly (partivare), normalt: 598,55. I dag er 1980eren en bedre vin -og så er den 23 år ældre og derfor et bedre køb. Men det bedste køb er afgjort Crusted!


Quarles Harris 1977 Vintage Port... 523,99

***** (5 af 5), Kvickly, norm: 748,55. Ikke mange kender dette hus, som er et af de mindre mærker fra Symington (også Smith Woodhouse, Dow's, Graham, Warre). 
      Man har engang fortalt mig, at vinene er identiske med Dow's, men er ikke sikker på det. Men denne vin er fremragende -og efter 40 år på flaske tæt på modenhed. Ret tør for Port, men rig bouquet og meget lang smag. Topkøb.