Søg i 1200 opslag:

13/11/2019

Italiensk for begyndere...

Italien er økonomisk i en dyb krise, men for vinene går det faktisk udmærket. Trods nye flotte vine fra Spanien er Italien stadig nr 1 for danskerne. 

De mest solgte er dog ikke de fine navne fra Barolo, Brunello og måske amarone, men vinene fra Puglia -Hælen- Italiens suverænt største område, fulgt af Sardinien og Sicilien. 
      Puglia's vine er præget af sol, vine med solid styrke og krydret duft. De bedste -som Fuoco og andre- er gode køb, de værste er de mange vine, der hidtil er blevet brugt til Martini og Cinzano vermouth, som købte det meste indtil for 10-15 år siden. Kedelige vine, som kun fik karakter ved at få krydderier tilsat , kinin og hvad der ellers er i en vermouth! 
      Ugens anden italiener er Chianti Classico, dvs. fra den "klassiske" zone, som engang var ene om at levere Chianti. Druen er sangiovese, som ofte har godt af en vis modning. Denne er dog blødere end mange. 

      Det bedste køb -for mig- er dog Bordeaux's Bouteilley, som er flot til 49. Men netop nu sælger Fakta den til 40, og det er tæt på foræring! 

Grand Fuoco. rød. hvid, rosé, frit valg... 39,-

**** (4/5), Lokal'brugsen, indtil 21. november. 
Torre de Lancia, rød negroamaro-Primitivo, rosé og hvid, normalt 74,60,  Coop-mad: 6 dl: 234
Denne er bedre end mange -og til 39 er den afgjort et godt køb. Den røde er bedst, rund, fyldig, men tør og ren, præget af den sentmodnende negroamaro, der giver friskhed, mens den tidligt modnende primitivo (det ligger i navnet) giver styrke. Vinen holder 13,5%, ganske pænt. 

Lokal'Brugsen tilbyder til 39,- bl.a. Hardy's Crest, rød og hvid. En meget poleret, jævnt kedelig vin (3* til denne pris). Så hellere Fuoco. 

Chianti Classico "Storia Famiglia", 2 fl: 109,-

***** (5/5), Lokal'brugsen, indtil 21. november.
På CoopMad,6 fl: 510. 

2016. En rigtig god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovesse druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader
Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. Huset ledes i dag af Andrea (foto) and Cesare Cecchi
Men de laver gode vin, og denne har (i 2016) fået bl.a. 89p/Decanter, 5* i Smag på Vin. 

Lokal'Brugsen tilbyder til 39,- bl.a. Hardy's Crest, rød og hvid. En meget poleret, jævnt kedelig vin (3* til denne pris). Så hellere Fuoco. 
Fakta tilbyder en anden Chianti, Santa Trinita til 40. Ej smagt, men jeg vil hellere købe Classico "Storia Famiglia", selvom den er noget dyrere. Men godt nok en fair pris! 

34 liter pr dansker over 18

I 2018 importerede Danmark 156 millioner liter vin, svarende til ca. 28 liter pr dansker eller 34 l pr borger over 18, ifølge VSOD. De vigtigste lande er. 
  1. Italien 22,1 %
  2.  Frankrig 12,5 %
  3. Spanien 12,4 %
  4. Sydafrika 12,1 %
  5. Chile 10,8 %
  6. Australien  6,8 %
  7. Tyskland 5,9 %
  8. USA 4,9 %
  9. Argentina 2,7 %

Efter mange år er Frankrig på vej frem igen og er nået op på 2. pladsen. Meget passende: 

Château Bouteilley, 1.Côtes de Bordeaux.... 40,-

2017, ***** (5/5), Fakta, normalpris 49. Vinen er MEGET anderledes end tidens søde, stærke smag (som jeg er lidt træt af!) , men egentlig foretrækker jeg Bordeaux'en trods den tørrere, fastere smag og en aroma, der er mere tilbageholdende -men lover godt! Og så er vinen god til mad -og vil såmænd nok blive bedre med endnu et par år på langs. 
2017 er ikke et stort år som 2016 eller '15, men gav dog god vin ikke mindst fra slotte nær floden -som Bouteilley!
Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er anderledes lav. Til gengæld har det tilhørt samme familie -Guillot- siden 1617, lidt af en bedrift. Slottet ligger ikke mere end 10 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde.

OPI cabernet, malbec eller chardonnay, 3 fl: 129,-

**** (4/5), Lokal'brugsen, indtil 21. november. 
Rød Malbec, hvid chardonnay mv. 
Den mest kendte af vinene fra Argentinas Mascota. Ikke helt så god som selve Mascota, men stadig en solid indsats. Vinene kaldersig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke
      OPI vinene harvakt en del opsigt for sine vine, som er vellavede i en kommerciel fyldig, men ikke ligegyldig stil. Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler (foto, hvor han får pris for sin vin af Decanter).  Hans Mascota - i reglen fra egne vingårde- er en nyere tilføjelse, som er lidt mere forfinede i stil.