Søg i 1200 opslag:

11/11/2019

Italiensk med lidt drage over sig + god australier

Italien er meget andet end Amarone og Barolo. I Danmark er vi umådeligt glad for de bløde vine fra Puglia, det største vinområde, der ligger på Italiens hæl. Jeg er lidt træt af disse vine -så i stedet vil jeg anbefale en fra tåen i Støvlelandet -Basilicata.  

Og har Vulture kke noget let øgleagtigt over sit navn? Der er nogle der kalder det en dragevin! 

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 49,-

rød Aglianico Vulture*****/5, hvid greco-fiano (****/5), rosé Aglianic***/5), Bilka, indtil torsdag 14.november. 
Aglianico er en ret sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!) som ligger i tåen af Støvlelandet, hvor druen modner på vulkansk jord. Druen modner ekstremt sent -oktober eller endog november. 
      Vinen har altid nydt et godt ry som en af de bedste syd for Rom, men var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Området er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  
      Den røde er bedst -middel dyb farve; spændende aroma ned kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, ganske lang, afrundet balsamisk smag. Formentlig bedre om et par år. Rosé er behagelig og frugtig, men uden større interesse, den hvide har indbydende aroma, tør smag, ret blød. Nydes ung. 
      Pipoli ejes af Farnese, et ungt hus, som på 20 år er blevet en af de store leverandører for vin fra Syditalien. Det hele startede med montepulciano fra Abruzzo, hvor huset har sit hovedsæde, og så har det knopskudt i alle vigtige områder mod syd og nu leverer 13 millioner fl/år. En væsentlig del af huset ejes i dag af modegiganten Benetton
Foto: Direktø er dog stadig Valentino Sciotti, som har formået at tæmme den svære aglianico-drue. 

Barbera "I Tre Vescovi", Superiore... 35,-

***** (5/5), Bilka, norm: 79, indtil torsdag 14.november. En gammel kending, som er forbløffende god til 35 kr! Jeg har før anbefalet  den almindelige barbera fra det gode kooperativ, men denne er i teorien bedre, "særligt modne druer" og "mindst et år i egefade" er, hvordan kælderen i Vinchio udvælger deres "Superiore". Meget dyb farve; indbydende duft med modne bær, afrundet og lang. Vi har serveret den til (og i) boeuf bourguignon, og det klarede den flot. Serveres ved ca. 16 gr.

Tanunda "Triathlon", grenache-blend... 49,-

grenache-shiraz-merlot, Barossa, ***** (5 af 5), Bilka, indtil torsdag 14.november. Den mere krydrede, stærkere, men knap så mørke udgave af 3 Graces, et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Gæret i åbne kar for balance og kompleksitet. Ikke helt i top, men flot til denne pris. 
      Jeg har rost Tanunda-vinene flere gange, og de er flotte -specielt Barossa-vinene (de har også billig-seerie med South Australia oprindelse (også god, men den skal være billigere). 
      Tanunda er s¨tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide. Tanunda var oprindelig ejet af Seppelt, som er et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). 
      I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. I dag ejer Tanunda 100 hektar vin, men med en hastigt vokssende produktion hentes det meste af vinen i dag fra 30 vingårde, mest i Barossa. 
Bilka tilbyder også Wolf Blass Yellow Label (samme pris, ikke samme kvalitet, derfor kun 3*). 
      

Gnarly Head Znfandel, "Old Vine"... 49,-

California***** (5 af 5), Føtex, indtil torsdag 14.november. De fleste californiske vine i den lavere prisklasse er nogle vulgære brumbasser, alt i sol, styrke og blødhed. Således også denne fra Lodi ved foden af Sierra Nevada. Den har dog en interessant krydret duft og karakter, der gør den behagelig. 
En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. 
Foto: Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Ejes af Delicata, en stor, privat vingård. 
      Føtex (og Bilka) har p.t. en høj pris på Gnarly's zinfandel på 3 liter box (199,- 2*), for dyr, men af og til ok køb til omkring 100. Den er ikke så god som samme vin på glasflaske. Men den er sikkert ok til en picnic! Husk at servere vinen kælderkold! 
      Føtex tilbyder også le Arche Ripasso (samme pris, ikke samme kvalitet, 3*).
      Føtex tilbyder også Grifton's "A'Journey" til 39,-, rød zinfandel (4*) og chardonnay (3*). Vinene er tappet i Danmark af Globus. Jeg har ikke villet ofre penge på en flaske.