Søg i 1200 opslag:

02/07/2020

Lyserøde lækkerier fra Frankrig

Jeg æææælsker hvidvin og forguder en god rød, men må indrømme, at står jeg en dag og skal vælge en vin til i morgen -uden at kende menuen- ryger der ofte en lyserød vin ned i kassen. Pink er pragtfuld til pasta og andet -ikke mindst på en sommerdag, både den grå og den solrige. 

Irma har nogle af de bedste lige nu, og det må ærgre alle fra Bilka til Meny. Se selv dette overflødighedshorn af lyserøde lækkerier! Og bemærk -alle er fra Frankrig. Det er næppe et tilfælde -der er god pink fra Spanien og ok rosé fra Chile og Italien. Men Frankrig er bedre -jeg vil tro, der er erfaring til forskel?
      Men der er mange gode køb i Irma lige nu, og tilbuddet gælder hele 2 uger.
Bedste køb: Grand Ferrage, Gigery, Tavel Roc-Épine, Crémant Deval, Riesling og Pinot Alsace Turckheim. 
Bedste vin: Grand Ferrage, Gigery, Tavel Roc-Épine, Clos de Los Siete. 

Grand Ferrage, Provence rosé... 79,-

2019 BEDSTE VIN, BEDSTE KØB**** (5/5), Irma, indtil onsdag 15. juli. Jeg ville så gerne give den lyserøde Bordeaux højeste karakter, men det er svært, når Provence-vinene er så overbevisende! Flot lys rosa, rig aroma af fersken, tropefrugt, ganske fyldig i munden med meget frugt holdt i balance af syre (formentlig fra den hvide rolle). Lækker vin, som med rette har fået 90p i RhoneReport af Jeb Dunnack. 
      Vinen kommer fra det Chapoutier i Hermitage, som i løbet af de senere år har spredt deres imperium til bl.a. Roussillon, Languedoc og Provence i syd. Og overalt laves gode vine -ikke klasse som l'Ermitage, men også til anderledes rimelige priser. Metoderne er moderne med høst om natten med maskine, kort maceration af most og drueskind, lang kølig gæring. 


Esprit Gassier, Provence rosé... 2 fl: 139,-

= 169,50/fl, 2019, ***** (5/5), Irma, partivare, normalpris 119,95. Jo mere jeg smager, jo bedre kan jeg lide rosé, og sjovt nok ikke mindst de meget lyse, aromatiske fra Sydfrankrig, som er tørre, men fulde af frugt. Denne er endog særdeles god, som 2019 med guldmedalje (og før den 2018 med 2 x 90p/100). Gassier er en ejendom i Ste Victoire området nær Aix. Esprit er lavet af samme team, men formentlig fra druer uden for ejendommen, men lavet i samme "esprit" (ånd). Slet ikke billig, men rigtig god (kun smagt 2018). 

Ch. Gigery, Provence rosé... 79,-

2019 BEDSTE VIN, BEDSTE KØB**** (5/5), Irma, indtil onsdag 15. juli. Ej smagt, men WineEnthusiast har i denne årgang givet vinen 90p/100: "A smooth and ripe wine, this has classic spice and pepper flavors as well as rich fruits. Its bright character with plenty of acidity contrasts well with the more textured background. The wine will be at its best from late 2020" -Roger Voss. Så den får 5*. Årgang 2018 koster 119-169 i VinmedMere. Forresten også en smuk flaske! 

Tavel "Roc-Epine", Lafond ... 79,- 

***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15. juli, norm.99,95
BEDSTE VIN, BEDSTE KØB
      Farven er dyb for rosé, med en livlig og ren aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten -en mere udpræget madvin end Provencerne herover! Flasken er til alt held med skruelåg, som bevarer aroma bedst. 
      Gastronomernes konge Brillat-Savarin mente, at Tavel var den eneste rosé, der var værd at drikke! Området lidt vest for Châteauneuf er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves rød og hvid, men de må ikke sælges som Tavel, men kun som Rhône.  
      Lafond er den førende familie i området. Der er 3 grene, men Roc-Épine er måske bedst kendt. Druen er især grenache, men også med lidt cinsault og andre. Kældrene er hypermoderne. 
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -hvis den skal være god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Men Roc-Épine er bedre. 

Ch. Sissan, Bordeaux rosé, 2 fl: 109,-

2019, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 15. juli. Hvid sauvignon fås også (4*) og rød Grande Reserve (79, 4*), ej smagt.  
Familien var "pieds noirs" (sortfødder), der som rigtig mange andre vinbønder kom til Frankrig under borgerkrigen i Algier i 1958. I dag ledes ejendommen af sønnerne Paul og Jean Yung
      Foto: Sissan er et nydeligt chartreuse fra 1700-tallet, som ligger i Camblanes i 1. Côtes ved Garonne floden syd for Bordeaux by. Rosé på merlot med lidt cabernet. Kun smagt i ældre år. 
      Jeg husker svag aroma af diverse røde bær, lidt fylde og syre, men generelt uinspirerende vin. Men som den hvide en god vin til prisen uden at imponere. De kunne lære lidt af Gigery og Ferrage herover, desværre! 
      Bedst er faktisk den røde Grande Reserve, som i ældre år var en afrundet, middelfyldig vin med ren, indbydende frugt. Ikke klassisk, men kommerciel og god Bordeaux. 

Riesling Alsace "Cuvée Reservée"... 2 fl: 99,- 

eller Pinot d'Alsace, Bedste Køb,  ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15. juli.
Riesling fra Alsace er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi.

Pinot eer måske mindre sprød, men en elegant, ren vin uden de store dikkedarer. Foto: Kooperativet i Turckheim (som garvede  vindrikkere husker fra Irma siden tidernes morgen!) dækker i dag et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er ret lille, men et par kældre andre steder i Alsace leverer i dag det meste af vinen.
      Kvaliteten er dog rigtig god -og meget bedre end Laugel (et GCF-mærke), som også sælges af Coop, med mere designer-flot etiket, men slet ikke samme kvalitet, måske fordi indholdet mest består af vine, som de andre kældre ikke selv vil tappe.

Viña Zorzal Garnacha eller chardonnay, 2 fl...  129,-

***** (5/5), økologisk, Navarra***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15. juli, normalt 119,95

Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. 
      Kendere er begejstret. Det er jeg faktisk også. Importeres af Vinova, men sælges også af Irma. 
      Til samme pris også Scott's Creek Retreat fra det varme Riverland i Australien. Den røde er ok i en pågående, fed, stærk stil (4*), den hvide ej smagt, men formentlig 3*. 

Clos de los Siete, Argentina... 109,-

Bedste vin, 2017, **** (3/5), Irma, indtil onsdag 15. juli, 

Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år.
      Uanset hvor skævt mange vinelskere ser til Frankrig, er denne (og et utal af andre vine) bevis på, at Frankrig er Verdens vinland nr ét. I 
      Foto: Michel Rolland har været over 30 år i Australien og kaldes såmænd også "faderen til Argentinas moderne vin" -lidt uretfærdigt over for Lurton og et par andre, men et bevis på Michel Rolland's stjernestatus! 
      Michel Rolland er født i Pomerol. Men hans Pomerol er helt overskygget af de vine, han har været med til at lave for andre -sammen med hustruen Dany rådgiver vingårde i 13 lande. Alene i Bordeaux giver de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen! I maj 2020 besluttede de at trække sig tilbage. Men lad os nu se... 
     Den 71-årige Michel ejer denne 850 ha vingård syd for Mendoza sammen med 3 andre vinfolk fra Bordeaux: Cuvelier fra bl.a. Léoville Poyferré, Arcaute fra l'Église Clinet og Péré-Vergé fra le Gay). Oprindelig var der 3 mere, som siden har trukket sig -og det meste af vinen sælges i dag som Clos de los Siete, da de andre vine fra domænet aldrig er blevet særligt kendte. Men Siete er da også en ret flot vin
      Denne vin har fået hele Rolland-turen med gæring og lagring sur lie i små egefade for 70% af vinen, mens 30% gærer og lagrer i stål. Vinen klares ikke og filtreres ikke. Og så er den 7-stjernede etikette flot!

Barbaresco Riserva, Sarotto... 79,-

Terre dei Celti, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15. juli.
En meget lav pris for Barbaresco, en vin med alder (riserva), så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, så den er formentlig helt ok. Ej smagt, så kun betinget godkendelse -men 5* for pris. 

Philippe Deval, Crémant de Loire, Brut, 6 fl: 349,-


= 58,16 /fl, BEDSTE KØB.***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15. juli, normalt 118/fl.. Irma skal nok sælge overskuddet fra studenterfesterne ud, men jeg vil da  gerne købe -og drikke vinen over de kommende måneder. Måske! Denne er faktisk ganske udmærket med en ren, positiv aroma, tør, let og med fint brus -bedre end Irmas andre crémant'er Pierre Ponnelle eller Maison du Crémant (som synes meget lig dem i Coops andre kæder. Fra Loire og lavet på chenin blanc samt den røde cabernet.