Søg i 1200 opslag:

18/07/2020

Udenlands på Prøve -lige til grænsen!

Vi er færdig med "Udenlands på Prøve", så jeg er -med 50 certificerede mundbind (købt i amazon)- draget ind i det forjættede udland (Nordtyskland). 

Første forhindring er Bordershop (se længere nede på siden) og de andre grænsebutikker -som kan være helvedes forgård -ét langt forhindringsløb af lakridspiber og nutella, der kæmper om pladsen med elendidiges Wein, bier und gemütlichkeit! Men af og til er der et par godbidder... 


En god del kan faktisk fås til samme pris i dine lokale supermarkeder (når der er tilbud undt. måske øl og chokolade). Så køb herhjemme, så der kan komme penge i statskassen til at bekæmpe corona! 

Men af og til er det svært at sige nej. Denne gang Fleggaard og Calle, der besøges (men der er også andre som Duborg, jeg ikke kender, og Fakta).  

BEDSTE køb: 
Calle og Fleggaard: Piccini "Buon Governo" og Memoro, Alsace Roi Dagobert riesling eóg pinot blanc
Calle: Eifel Riesling Feinherb, Frank grüner veltliner 
Fleggaard: Donatushof Riesling Feinherb, Osterberg Alsace Grand Cru. 

Weingut Frank, rød blend, hvid Grüner Veltliner... 35,- 

Østrig***** (5/5), Calle, indtil lørdag 28.7. (Fleggaard har den også, men til næsten samme pris som i Rema). 

Rema har i denne uge tilbud på samme vin (med etiket St Thias) til 50 kr for denne vin, så dette er et rigtigt godt køb. 
Den hvide er en rigtig god veltliner med appellation Weinviertel, klasser bedre end de tysk eller dansk tappede veltlinere, der sælges til 30-50 kr i Coop (Ära, 6 fl. for 200) og Sallings supermarkeder. 
Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken) -alt hvad man kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salt og perfekt til osten
      Den røde (smagt én gang) har god frugt i både duft og smag. Den er "Gemischter Satz", et blend af flere druer, dog nok mest Zweigelt, områdets vigtigste røde drue. 
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
Herunder: Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet.

***** (5/5), Fleggaard og Calle Korrell er en rigtig god vingård ved Nahe. Vinene herfra kan groft sagt kaldes mellemting mellem Rheingau og Mosel -og denne tørre basisvin er et herlig glas. 
      Calle tilbyder fra samme Korrell Riesling "Geheimtipp" 49,99 (*****/5). En meget flot tør riesling fra de bedste skråninger. Også ses hos Fleggaard til 66,98. 

Weingut Eifel, Riesling feinherb "Schiefer".. 39,99 

Bedste køb***** (5/5), Calle, indtil lørdag 28.7. En flot klassis kMosel riesling fra lille 6,5 ha vingård i Trittenheim. Vinen kommer formentlig fra skifer bjerget Altárchen. Glimrende køb. 

Abtei Himmerod Riesling Feinherb, 6 fl: 199,99, kr/fl: 33,33

***** (5/5), Fleggaard og Calle, Riesling på den tørre side uden at være benet, friskhed og sprød syre, en herlig kombination- fra Hechtheim i Mainz ved Rhinen (som igen er del af giganten GCF, der bl.a. står for Laugel, Dietrich, Calvet og andre i Frankrig). Calle har den noget bedre "Alte Reben" (fra Steillage på skifer), men også dyrere (59,95, 4*). 

Dotanushof Riesling, 3 fl. 119,99, kr/fl: 40*

Bedste købfrit valg: Feinherb (let sødme) eller tør***** (5/5), Fleggaard. Jeg har kun hørt om denne vingård i Konz/Saar nær Trier, selvom den med 34 hektar i Obermosel og ved det fine Saar er en stor vingård. Men har smagt begge, og det er god klassisk SaarRiesling vin med frugt, let, fin syre og pæn længde. En sprød frisk riesling er noget af det bedste, du kan drikke! 
Her er Fleggaard billigst -hos Calle (og sikkert andre) er prisen 44,99

Kallfelz Riesling "Hochgewächs" Mosel... 59,95

tør**** (4/5), Fleggaard og Calle. En rigtig god vingård, men vinen er vel egentlig ikke bedre end Eidel (20 kr billigere) eller Donatushof (begge herover). Men vingården er medlem af det fien "Bernkasteler Ring". Fås også som Merler Fettgarten (79,95), men jeg tror, at Hochgewächs er lige så god. 

Dr Zenzen Eiswein, silvaner pinot blanc, 375ml... 119,95


***** (5/5), Calle og Fleggaard, Rheinhessen. Eiswein er en syrligtsød vin af frosne druer, der er høstet en tidlig morgen, når druerne er frosne ved -8 grader. Druerne presses, men da det meste af vandet er is, får man kun lille udbytte, men masser af syre og sødme. Vinen laves kun i få år i dag pga den globale opvarmning. Ej smagt, men til den pris er isvin et must! 

Alsace og et par røde...  

Riesling eller Pinot Blanc "Roi Dagobert"... 6 fl: 180,-, pr.fl: 30

Bedste køb***** (5/5), Fleggaard, indtil 21. juli (men fås hos Calle til 32,99 . 
Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace -faktisk i samme område, som Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF'.. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre køb. Set på tilbud i Rema1000 til 50 og hos Nemlig.com til 60 kr. I den lette friske stil, men god kvalitet. 

Weinmann Alsace Osterberg Grand Cru... 69,99

Bedste køb***** (5/5), Fleggaard, Pinot Gris (lille sødme) eller Riesling (lille lager, tør), øko. Slet ikke ueffen Alsace fra det dynamiske firma Jean Biecher i St. Hippolyte. Huset menes at være dne største producent af økologisk vin i Alsace og har særlig kælder kun til Grand cru Alsace. Ej smagt, men værd at købe. Weinmann på foretiket, men hovednavnet Biecher på bagetiket.  

Weinmann Alsace Riesling... 6 fl: 149,99, pr.f: 25

***** (5/5), Fleggaard, Ej smagt, men Biecher leverer normalt ok vin. Og så i Brugs i det jyske denne vin på supertilbud til 50 kr v. 6 fl. Så værd at se på! 

Piccini "Buon Governo" eller Memoro... 6 fl: 199,99, pr fl: 33,33

Bedste købToscana, Italien, ***** (4/5), Fleggaard og Calle 
Jeg købte Buon Governo på tilbud i Meny til 50, så 1/3 mindre er værd at tage med.  En rigtig god vin, som er bedre end meget kedelig Chianti! Memoro har nok flere fans, og den er da også bedre end de Ripamaroner-vine, som Calle & Co er fyldt med.
     Piccini er måske det største firma i Chianti og leverer hver 10. flaske herfra, plus en masse andre vine. Vingården er vokset til 200 hektar (heraf 70 i Chianti), men alligevel købes det meste af vinen udefra.
      En af dem er denne vin, der laves på en gammel metode, der kan ligne ripasso lidt. Ved "Governo" giver man en ret let vin mere frugt og fylde ved at tilsætte lidt frisk most under gæringen -det giver lidt mere alkohol (13%) og aroma. Druen er sangiovese blødgjort med lidt merlot og med ekstra farve fra colorino. Et spændende mix!

Fleggaard tilbyder også et par vine fra det gode Verona-hus Zenato, f.eks. Valpolicella Superiore (69,95, 5*). Jeg vil nok vælge den, selvom Ripasso (119,95, 5*) er tæt på. Amarone (249,95 -lav pris, men ikke min smag). Begge koster typisk ca. 50% mere herhjemme. 

**** (5/5), Fleggaard og Calle. En rigtig god Châteauneuf, som du husker den! Ikke stor poesi, men fylde, duft og krydderi. Et par klasser over de billige Neuf'er, du finder i denne klasse.