Søg i 1200 opslag:

05/07/2020

Gode dagligvine til parasol eller paraply!

En herlig "grøn" hvid og frugtig, magtfuld argentiner er måske denne klummes bedste bud på vine, som vil pynte på en solrig parasol-dag eller i regnen under paraplyen! 

      Og så kan du også få Coronas, som må være en vinøs vaccine, som du måske får brug for i disse dage, hvorcovid blusser op igen! 

Max-prisen i denne klumme er 50 kr, og her får du faktisk ganske meget vin:
BEDSTE KØB: Casal Garcia (især hvid og rød), Siglo Saco, Trapiche Pure malbec, Torres Coronas, cava Jaume Serra brut 
BEDSTE VIN: Trapiche Pure malbec 

Casal Garcia, rød, hvid, rosé... 6 fl: 179,-

= 29,83/fl, Portugal, BEDSTE KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9. juli, norm: 59-69. 
Hvid og rosé er fra Vinho Verde -"Grøn Vin"- som ligger mellem Oporto og grænsen til Galicien i Portugal. Et vådt og køligt område -men også med højt udbytte, så vinene er ganske lette med blot 9-10% alkohol.  
Den hvide er den første Vinho Verde, der blev eksporteret (jeg solgte den i 1968 til... 20 kr!). Vinen er næsten bedre nu end dengang -meget lys, let, neutral, men tør, frisk og sprød -med det fineste lille brus -god til tapas, sushi o.l. 
Rosé er også "Grøn Vin", og den er bedre end de røde, der dominerede "Grøn Vin" indtil 00erne. Ikke smagt, men Roger Voss (WineEnthusiast) snakker om jordbær/sherbet og halvtør med lidt brus. En stil, der vil appellere bredt, og det gør vinen også! 
Rød ej heller smagt, men det er en let rød Douro (13%), som nydes ung. Typisk for rødvinen fra Portvinsområdet, fast, tør, men med pæn duft. 
      Casal Garcia har mere end 60 år bag sig og laves på det smukke Avaleda i Minho området (foto: Smukt hus, men også stor fabrik bagved!). Mange elsker at hade ejeren Sogrape, som tjener deres penge på den lyserøde Mateus, men Sogrape er det hus, der har indført moderne vinmageri i det konservative Portugal. De ejer  også bl.a. Ferreira, Sandeman, Barca Velha osv.  

Siglo "Saco", Navarra crianza... 39,- 

BEDSTE KØBpris med Coop-kort, Brut ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. juli. Det bedste ved vinen er historien! 
Huset har -som navnet antyder (Siglo = århundrede!)- mere end 100 år bag sig som et historisk hus fra Belle Epoque i Rioja. I løbet af 1900-tallet blev det overtaget af Domecq fra Sherry, som igen blev del af en endnu større koncern. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og meget andet, bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år er blevet et af de store i regionen. 
      Husker du flasken -i Danmark var Siglo "Saco" i 90erne måske den mest solgte Rioja i Danmark, bl.a. pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 40? 

Roche Mazet, rød/hvid/rosé... 39,- 

*** (3/5), Frankrig, Nemlig.com, indtil torsdag 9. juli. Slet ikke dårlig vin, bare inderligt ligegyldig -og laaangt under Coronas eller Siglo! Den røde har let frugt og lidt fylde, den hvide er ok med vis friskhed, mens rosé har lidt frugt og lidt friskhed. 
      Mærket ejes af Castel, som er det største vinhus i Frankrig (og vistnok det 4. største i Verden). Familien ejer stadig firmaet, som er grundlagt i Bordeaux, men tjente sin første formue som leverandør af daglig rødvin på plastikflaske, "Castelvin". 
      Siden har huset ikke set sig tilbage og leverer glimrende vine, men især fra deres ejendomme. Bl.a. ejer de 50% af Beychevelle, men også gode slotte som Barreyres, Bousquet og ... Château de Lort,som altid fremhæves, når man skal finde på sære navne til et produkt. Vinen smager slet ikke sådan! Huset har iøvrigt meget stor vingård i Marokko (foruden Afrikas måske største ølbryggeri!), hvor der også laves gode vine. 
      Men huset er især kendt for ejerskab til MÆRKER, som sælges i de fleste kæder, bl.a. Barton & Guestier, Listel, Virginie, Kriter, Patriarche, Castel -og Roche-Mazet. Og Vieux-Papes, som Bilka sælger i 3 liter box. Engang blev den set som en fransk "fattigmands-Châteauneuf", i dag er den en tyndbenet EU-blandingsvin... 

Coronas, Torres tempranillo... 35,- 

BEDSTE KØB, Spanien, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. juli, til samme pris også Esmeralda hvid og rosé**** (4/5), normalt 69,95
Denne vin er nok den mest egnede medicin i disse dage, hvor USA har opkøbt al corona-medicin -den er både Corona og virusfri! Den smager forbavsende godt trods de millioner af liter, den laves i. Typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den har endog noget frugt og balance, så den ikke er trættende. Du kan også få den i 3 liter box (som ikke er så god). 
      Hvid Viña Esmeralda er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Huset ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 
      Dagli'Brugsen tilbyder til samme pris Hardy's Nottage Hill (35, rød/hvid, 3*), slet ikke på højde med Coronas, desværre. Tappet i England. 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... 39,- 

BEDSTE KØB, pris med Coop-kort, Brut ***** (5/5) eller Semi-Seco *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. juli 
Denne brusvin er perfekt til sommerfest på et stramt budget -for det er ikke Champagne eller bare en crémant. Men til 39 kr får du meget vin! 
I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 2 år siden. Han anbefalede den til Ki'r -sammen med et skvæt solbærlikør. 
      Et godt køb i simpel cava, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad datteren kalder "børne-Champagne".  

Trapiche "Pure", frit valg... 40,- 

BEDSTE KØB og BEDSTE VIN, ***** (5/5), ArgentinaFøtex og Bilka, indtil fredag 31. juli, normalt 99
Rød malbec, hvid sauvignon, rosé

Den røde malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  
Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 49 kr!
Foto: Trapiche kommer fra Mendoza ved foden af Andesbjergene. "Pure" Malbec og sauvignon gror i højderne i Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

Banrock Station Reserve rød/hvid,... 40,-

***** (5/5), Australien, Føtex og Bilka, indtil fredag 31. juli,   

Jeg bliver aldrig vild med vine som disse, men de smager jo godt! De får 5* for den lave pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Den hvide er lidt sjovere -på druen chardonnay (kedelig) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som med lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade gruppen) penge til økologiske projekter i mange lande. Begge vine er tappet i England.  

Montgras "Quatro", rød eller hvid, Chile.... 49,-

***** (5/5), Chile, Føtex, indtil torsdag 9. juli  
Quatro henviser til, at vinen er et blend af 4 druer: 
      Rød af cabernet, merlot, malbec og carmenère, lagret kort i små egefadeMiddelfyldig, rig frugt med sorte bær, måske lidt eg, men ikke mærkbart. 5 små stjerner. Jeg er sjældent vild med Chile, men denne er god og til lav pris for vin fra et land, hvor mange vine er præget af grøn frugt, dvs. lavet af umodne druer.
      Hvid af chardonnay, semillon, sauvignon og viognier -og den er jeg ikke helt så vild med  -men pænt nydelig aroma, men uden særpræg, pæn syre, nydelig længde, men lidt fersk og til den bløde side. Blend fra Leyda (køligt) og Colchagua (varmt), en del ser lidt eg. 
      Montgras er en stor privat vingård i Chile, som ejes af Critián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's broder Hernán som vinmager. Generelt rigtig gode vine fra 900 hektar fordelt på flere ejendomme.
      Føtex sælger også Montgras Aura, rød eller hvid, blandet af kun 2 druer (30, 5*). Ej smagt, men burde være flotte til prisen. Her er den hvide måske marginalt bedre. 

Les Jamelles, rød eller hvid... 50,-

**** (4/5), Frankrig, Føtex, indtil torsdag 9. juli  
Frit valg rød cabernet-sauvignon, merlot, syrah eller pinot noirhvid chardonnay

     Jeg kan vældigt godt lide Jamelles, selvom den ofte er ret dyr og sjældent pengene værd. Til 50 kr får du et godt køb, men den officielle normalpris virker helt vanvittig og er arvet fra Theis, som før solgte vinene. 
      Jeg ville vælge den røde pinot (en specialitet) eller syrah, men alle er drikbare, også chardonnay.      Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som ligger bag Nuits i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Laurent's fader bestyrede Damoy i Gevrey-Chambertin og gav råd til andre vingårde -men ejede ikke vinmarker selv. Derfor måtte sønnen tage til Sydfrankrig for at finde jord til en rimelig pris!