Søg i 1200 opslag:

20/07/2020

Seriøs rød fra Argentina, Chile og Californien

Jeg anbefaler ikke ofte vine fra Californien. Jeg elsker Napa og Sonoma (og Solvang!), men vinene er ofte for dyre, simpelthen fordi landet har potentielt 330 millioner kunder, som driver priserne op.
      Ganske anderledes med Argentina og Chile, som slet ikke kan drikke al den vin, de laver og derfor er et bedre køb for os fattigrøve! 

      Vinene herunder illustrerer denne pointe perfekt..

BEDSTE køb: Mascota (alle, undt rosé)
BEDSTE vin: Signos (begge) 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 49,-

For Coop-medlemmer, ***** (5/5) Superbrugsen, Kvickly indtil torsdag 23. julinormalt 99,95, 

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnayrosé

OPI er kreeret af Rodolfo Sadler og er medf rette en bestseller, kommerciel i bedste forstand. Mascota vinene er en tak bedre. Den laves i mindre mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

      2016 cabernet blev valgt som bedste cabernet i Frankrig! Mens nye årgange af malbec og rosé har fået over 90p af James Suckling.  2017 cabernet er meget flot -især til 50 kr! For mig er malbec endog bedre! 

      Den hvide vil tiltale chard-fans, bedre end jeg husker den -men foretrækker stadig de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, 

for cabernet er denne rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé p.t. lidt skuffende. 

     Meget flotte vine, en klasse over Californiens barfods- og håndkraftsvin herunder...

HandCraft, California... 59,- 

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, normalt 124,60
***** (5/5, rosé dog kun 2-3*), Superbrugsen, Kvickly og Coop.dk, indtil torsdag 23. juli 


Jeg anbefaler sjældent vine fra California, som jeg i reglen finder for dyre i forhold til kvaliteten. De ebdste er fremragende -men meget dyre- de billige er i reglen temmelig kedelige. 
      Barefoot er fra giganten Gallo og for mig helt ok! Den importeres af Hans Just og sælges gennem bl.a. Netto. Vinene koster typisk omkring 50 og er ok (undtagen rosé).
      Men den barfodede er dog rent støvletramp i forhold til HandCraft, en serie vine fra det store familiefirma Delicato. På etiketten står der "Artisan Collection", men du skal nok ikke forvente "håndlavet" vin. 
      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, Delicato. Sorry: Indelicato hed han, og familien ejer stadig huset. De "håndlavede" vine er designet af Alicia Alyis (foto), som siden er udnævnt til husets øverste vinmager. 
      Kun et par af vinene er smagt, men de kommer fra relativt kølige områder som Monterey og får pæn ros i guiderne. 
      Så forvent en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cab. Jeg ville nok ikke købe pinot'en, selvom den faktisk får pæne noter. Rosé har lidt sødme og er ikke min smag. 

Emiliana "Signos", Single Vineyard, økologisk... 99,- 

2017 cabernet-sauvignon eller 2018 pinot noir, Chile, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 23. juli
2-3 klasser over Handcraft (og 4-5 over BareFoot) er Signos, som viser, at Chile kan konkurrere med det bedste fra Californien (hvor vinene nok ville koste pænt over 200). 
      Emiliana ejes af Concha y Toro og er deres økologiske domæne. Begge kommer fra særlige parceller -cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago, pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med!  
      Rydberg var glad for begge, dog især for pinot noir, som han gav 5* med ordene: "Masser af hindbær i duften. En flot elegant og kølig pinot noir med fine røde bærnoter, pæn syre og krydret udtryk. Modne bær men nærmest europæisk i udtrykket. Lang afslutning.", mens cabernet "nøjes" med 4* -gr lid ttørhed i eftersmagen. Den tror jeg dog, forsvinder ved et år eller to på flaske. Begge har fået omkrng 90 points eller mere i diverse guider. Jeg er enig. Meget flotte tilbud.