Søg i 1200 opslag:

06/07/2020

Bordershop -udenlands på prøve!

Ferien går måske ikke så langt væk i år, men enkelte risikerer liv og helbred på en tur til Tyskland. Og så kommer du forbi Bordershop (eller Fleggaard, Calle osv). 

      Rigtig mange går i en lang bue uden om disse butikket, og det forstår jeg godt. Men jeg vover mig alligevel ind og at se, om der er vin til dig, kære vinelsker! Der er ikke meget at spare, hvis du læser denne klumme slavisk. Men...
      Prøv tysk riesling vin, som ofte kan være spændende. 


Gennem årene har jeg købt tyske vine i Bordershop, bl.a. Dr Thanisch's flotte Doctor og Juffer-Sonnenuhr (men købte ikke nær så mange, som jeg burde!).
      Herunder de bedste køb i tysk hvidvin. Sært nok er der ingen Sekt at få og ingen gode køb i rød spätburgunder. Men til gengæld masser af trist amapasso og ripamarone, som vi har alt for meget af hjemme i Danmark.
En skam, for tysk vin på druen riesling hører til de ypperste vine i denne verden, som for 100 år siden også var blandt de dyreste, du kunne få. Sprøde, lette vine med overjordisk aroma og let, men lang eftersmag. Vinene herunder er i reglen tørre...

Schloss Vollrads Riesling Kabinett trocken ..  79,95

BEDSTE KØB og BEDSTE VIN***** (5/5), Bordershop (kun butik).
Rheingau nær Frankfurt er historisk det bedste vinområde i Tyskland, selvom Mosel er mere mondæn. Rheingau har mere fylde og længde, mens en tør, let kabinett osv er rigeligt frisk og vil appellere til os, der elsker Mosel! Denne kabinett er tør, sprød og lækker, tør og lang. Topkøb. 
      Foto herover: Vollrads i Winkel var i mange år et af Tysklands fineste domæner, men ejerne Greiffenclau skuffede dog i årrække. Er nu ejet af bank og åbenbart på vej tilbage. Slottet har dyrket riesling i over 800 år, og betegnelsen Kabinett blev første gang benyttet her i 1716! Du kan besøge slottet og købe vinen til en rimelig pris. En let frokost kan også serveres.

Schloss Johannisberg Riesling trocken... 6 fl: 499,95

BEDSTE KØB og BEDSTE VIN, = 83,34/fl, ***** (5/5), Bordershop (kun butik)
Slottet i Rheingau er historisk og skal være stedet, hvor riesling druen først blev spottet, mens Karl den Store lagde mærke til, at sneen her smeltede tidligere end hos naboerne! Denne riesling med gul kapsel er flot og excellent køb ('18 fik 90p/Parker). Tør, meget frisk og forfinet, med god lang smag. 
      Slottet har i mange år været ejet af Henkell, som igen ejes af (ak ja!) Oetker buddingkoncernen. Men vinene eer blevet bedre end tidligere (og jeg elsker etiketten).
Jeg kan anbefale kælderen, hvor der også serveres en let kold platte til vinen.

Dr Loosen Riesling Mosel... 6 fl: 299,95

= 50/fl, **** (4/5), Bordershop (kun butik). Loosens riesling er fra Mosel modsat riesling fra naboen Dr Pauly (som kommer fra det billigere Rheinhessen).  Spectator giver 2016 88p/100 med ordene: "A nicely balanced, off-dry Riesling, with vanilla spice framing the core of white peach and cardamom. The acidity is firm and keeps this intact. Drink now. 105,000 cases imported". 2018 og '19 er mindst lige så gode! 
      Dr Ernst Loosen var med sin "Dr L Riesling" pioner for salg af druevine. Dr L kommer ikke fra hans domæne (under 100.000 flasker), mens der ryger 10 gange så meget Dr L -alene til USA! Tyskland køber også en sjat (som også Danmark). Dr L laves af druer eller vin købt ind fra andre vingårde. Den har fået mange følgere, bl.a. Dr Pauly/Noble House, Richard's Riesling, Peter & Peter og andre. 
      Vinen er rigeligt 5* værd -men Meny sælger den med mellemrum til omkring 50, så derfor kun 4*. 

Markus Molitor Riesling, Mosel ..  79,95

**** (4/5), Bordershop (kun butik). Molitor ligger i sidedal til Mosel og har et fornemt ry. Ikke alle vinmarkerne er i top, og de leverer måske denne vin, som dog nok er excellent. På den tørre side, men formentlig ikke knastor.
Fås også som "Alte Reben" (149,95, 3*). Bedre vin, men for dyr.


Bürgerspital, Würzburger Stein silvaner...  89,95

Trocken, ***** (5/5), Bordershop (kun butik). Franken ligger omkring Main øst for Frankfurt. Historisk er vinene her tørre, sprøde og umådeligt friske -og få om nogen nyder et større ry end vinene fra det celebre Stein bjerg over den vidunderskønne barokby Würzburg (et must og en rejse værd!).
Her ligger byens borgerlige og historiske hospital. I løbet af 200 år har hospitalet haft blot 6 administratorer, så traditionen holdes vedlige!
Stein's silvaner er flot, prisen særdeles rimelig.

Fås også som Riesling Trocken, fra Pfaffenberg (5*, samme pris). I tvivl, men vil nok gå med silvaner.

Fritz Haag Riesling trocken... 99,95

Trocken, ***** (5/5), Bordershop (kun butik). Den unge Haag leverer vidunderlig riesling, som hører til de bedste (og dyreste) ved Mosel. En tør, sprød og let vin (11,5%) med god længde. Ikke fra hjembyen Brauneberg og pris ok uden at være specielt lav. 4 store *.

Fritz Haag Brauneberger Juffer Spätlese... 149,95

BEDSTE VIN, ***** (5/5), Bordershop (kun butik). Fin sødme, god syre, en meget bedre vin og faktisk også et topkøb. Juffer er et af Mosels store vinbjerge
 

Kesselstatt Scharzhofberg Auslese... 399,95 

BEDSTE VIN*** (3/5), Bordershop (kun butik). En meget flot vin, men for dyr. Rigsgreve v. Kesselstatt er en rigtig god vingård ejet af familien Reh. Scharzhofberg er nok vingårdens bedste bjerg, men stadig for dyr.
      Et langt bedre køb fra Kesselstatt er Kehrnagel Kabinett (4*, 129,95). En sprød, frisk Ruwer riesling.