Søg i 1200 opslag:

19/04/2020

Klassisk hvid Bourgogne er bedste køb og vin

Skulle nogen være i tvivl, er jeg umådeligt glad for fransk vin, selvom de ofte har svigtet mig (som også den danske sommer!).
Netop derfor er det en fornøjelse at kunne anbefale både Bourgogne og Bordeaux -mere klassisk fransk bliver det næppe! To gode vine og gode køb!

Føtex har et par rigtig gode køb indtil på torsdag.
Bedste køb: Montagny (69), Tanunda Triathlon (49),
Bedste vin: Mayne Pomerol (169), Montagny (69), Sibaris cabernet og carmenère (65).

Montagny "la Burgondie"... 69,-

Bedste køb/bedste vin. 2018, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 23. april, norm: 149  
Klassisk chardonnay fra Bourgogne til en særdeles rimelig pris. Lys, ren aroma, ganske fyldig, frisk syre, god stil og længde -jeg vil foretrækker den for Rodet's Bourgogne, som tilmed koster 79. 
      Vinen er tappet på ejendommen, og derfor anbefaler jeg den frem for billig Chablis eller Meursault
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon, hvor det kun er hvidvin, der må bære byens navn. "Burgundie" er et salgsmærke. N.B: Vinen er -trods flasken herover- IKKE 1.Cru, som der ellers er rigtig mange af i Montagny. 

2014 Ch. du Mayne, Pomerol... 169,-

Bedste vin, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23. april, norm: 249  
Det er IKKE Pétrus, men mindre kan gøre det, og til 169 får du normalt aldrig Pomerol, og slet ikke god Pomerol! Smagt i 2012, som må ligne 2014 ikke så lidt (men 2014 er nok bedre). '12 var en flot vin, lidt reserveret, men med dybde og længde og god frugt. Ejer Vigier laver god vin, og "1.vinen" Rêve d'Or er altid god. Mayne '14 er formentlig tæt på (og måske identisk). Klasisk merlot, som dog nok bør have 2-3 år eller længere på hylden. . 

Tanunda "Triathlon", 2 typer... 49,-

Bedste køb***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23. april, normalt 109
Rød grenache-shiraz-merlot:
Den mere krydrede, stærkere, men knap så mørke udgave af 3 Graces, et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
Rød cabernet-shiraz-merlot:
Ikke smagt, men formentlig mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 


Tanunda laver en umådelig masse forskellig vin, generelt af god til excellent kvalitet -og har også 5 røde stjerner i Hallidays guide (Australiens vinøse Michelinguide). 
      Nu er mængderne også store, så ganske langsomt må de hente vine uden for Barossa (inkl. Eden), så kvaliteten vil måske falde. "Triathlin" er bedre end husets billige, sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon). 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide.
Tanunda nord for Adelaide er swå tæt på slot, du kan komme i Australien, komplet med tårne. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). 
      I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

Og så ugens Chile-vine: 

Undurraga "Sibaris", Gran Reserva, rød eller hvid... 65,- 

Chile, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 23. april, normalt 99
Disse vine er 25 kr mere værd end Montgras herunder, især de to røde, som begge er  overbevisende og viser, at Chile kan noget til en rimelig pris! Undurraga laver alle typer vine, fra billige (men ok) 30-40 kr vine i Netto til den flotte T.H. (og nogle endnu dyrere, som jeg næppe er prisen værd). Sibaris er deres bedste "normale" vin, Gran Reserva, fra gode områder:  
Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi,  middel fyldig, afrundet, pænt lang. 
Carmenère også fra det fine Colchagua mere mere mineralsk, med let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. 
Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, grundlæggende blød, men med lidt klodset syre Ikke en nydelse for mig.  

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 40,- 

Chile, ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 23. april
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3-4*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 
      Føtex tilbyder også et par californiere med flotte etiketter og tunge flasker (49, 3*). Jeg føler næsten jeg har smagt dem -men nej, dem vil jeg ikke bruge penge på. Det er bulkvin tappet i Danmark. Montgras herover er billigere og temmelig sikkert bedre.