Søg i 1200 opslag:

26/04/2020

Vin fra vinstokke 1800 meter oppe

Argentina har med rette ry for at levere nogle af de bedste vinkøb i Verden, men landet kan også levere endog særdeles flotte vine -og Irmas Don David er flotte eksempler på både kvalitet og pris!
Og så er vinene anderledes -groet 1800 meter oppe, hvor de nærmeste naboer er skyerne! 


Men Irma har også et par andre gode køb, bl.a. Seaborne-serien fra Spier samt god økologisk vin fra Alsace og Tyskland.
Bedste køb: Don David Argentina (alle 4!), Finca Solana Jumilla, Seaborne. 
Bedste vine: Don David Argentina, Théo Cattin Alsace, Landgraf Riesling 

Don David, Calchaqui, Argentina, frit valg, 2 fl: 109,- 

Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay. 

Bedste køb, Bedste vin, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april

Disse vine er markant anderledes end de fleste fra Argentina -af den banale grund, at de vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -op mod 1800 meter over havet! 
      Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får. 
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Det ejes i dag af familien Torino af italiensk oprindelse. 
Don David er rigtig god serie til en særdeles rimelig pris. Jeg har kun smagt: 
Torrontès -på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Du kan være heldig også at se den i Galicien tæt på Santiago de Compostela. Det er her druen er født, men den ses sjældent her. 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen, mens 
de to røde har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har med rette fået omkring 90p/100 af mange kendere. Den eneste jeg savner er tannat vinen fra samme serie, som jeg mindes havde en mere original smag og længde.  

El Esteco, malbec eller blanc de blancs, 2 fl: 169,- 

***** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april. To af firmaets dyrere vine er (som det ofte er tilfældet) desværre ikke merprisen værd. Det er rigtig god vin -ingen tvivl om det- men en malbec bliver ikke bedre, bare fordi den får mere eg. Den hvide er lavet af mix af chardonnay og torrontès med Rhône-druerne viognier og marsanne. Ej smagt. 
     N.B: Både argentinerne herover og Seaborne herunder er at finde på Irmas hjemmeside. Til gengæld finder du dem på Coop's web. Måske fordi Coop har haft svært ved at sælge vinene -som dog også mere hører til i Irma! 

Bedste køb, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april, normalt 109,95/fl, tappet i Danmark
Generelt leverer Spier meget kommercielle vine, som dog er lidt for poleret til at være rigtig gode, måske fordi de fleste vine er tappet i Danmark, dvs. lige et par filtreringer oveni + ekstra sulfitter.  Tilmed sælger Coop (inkl. Irma) rigtig mange forskellige etiketter -også langt flere end du kan finde på Spier's web, så det er vine skræddersyet til Danmark. 
      Men de har alle en særdeles flot etiket, der lægger vægt på årstallet 1692 (hvor vingården er grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste af vinene kommer fra det langt billigere Western Cape). Seaborne er meget bedre end basisvinene, med druer fra lidt køligere dele af regionen, og det giver lidt flere nuancer i smagen. 
Hvid på chardonnay -fedme og aroma- chenin blanc -syre- + en sjat viognier har en indbydende aroma, god fylde, men også lidt syre i eftersmagen. Meget tiltalende! 5* i Politiken. 
Rød er et GSM blend (Grenache Syrah og Mourvèdre), er lige så god, stærk, krydret, men med blommer, så vinen ikke bliver trættende. 

Théo Cattin, Riesling eller Pinot Gris... 2 fl. 149,-

Bedste vin, 2018/19 Alsace, økologisk, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april
Selvom riesling er min favoritdrue, hælder jeg her mest til pinot gris. 
Pinot Gris: Rydberg gav 2018 5* i Ekstrabladet med ordene: "Let blomstret næse. Pæn frugt og friskhed med melon, blomster og lette tropiske frugtnoter i smagen. Let sødme i eftersmagen."
Riesling: Ej smagt. Men kan sagtens være lækker i en frugtig, sprød tør stil.  
Alsace er et af de bedste områder for hvidvin i Verden, og Théo Cattin ligger i Voegtlinshoffen, en lillebitte landsby ved siden af Gueberschwihr, på skråningen over Éguisheim, ved foden af Husseren's 3 slotsruiner, Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som ganske mange i Alsace) og bosatte sig i den by, hvor de stadig bor. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer omkring 20 hektar og kontrollerer yderligere 40 og leverer glimrende vin, alle dyrket økologisk. Vingården ledes i dag af Jacques Cattin og hustruen Anaïs. 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk... 2 fl. 129,-

Bedste vin, 2018/19 Rheinhessen, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april

Vælg mellem: 
Riesling er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget).
      Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød, halvtør, dvs. med den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Riesling Kabinett med let sødme har næsten mere aroma, men altså også en del mere sødme. Perfekt apéritifJeg synes, den er lige så god, og vinen har 5* i både Ekstrabladet og SmagpåVin. 
Rosé er ikke smagt, men jeg tvivler (!). 
Rød Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir, temmelig letbenet, men med god frugt og fin syre. God til lettere retter, seerveret kælderkold.  Men en ok tysk rød til denne pris er sjælden, så den får 5* i stedet for de 3-4*, den fortjener! 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger langt fra floden -inde i landet- og har slet ikke samme ry. 
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Finca la Solana, Monastréll Jumilla... 2 fl. 85,-

Bedste køb, ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. april
Vinen kommer fra samme Luzón, kendt fra Madax i coop og Luzón i Aldi -og alle vinene ligner hinanden med deres fuldfede kraft og blide krydrede smag. Druen er monastréll, så under fedme og styrke er der en god syre, typisk for de gode vine fra Alicante, Jumilla og såmænd også Yecla.  
      Kan se, at James Suckling giver årgang 2018 90p (denne ex-redaktionschef fra Spectator spyer dog mange points ud til både højre og venstre), men vinen er godt køb.