Søg i 1200 opslag:

02/04/2020

Billig brunello og flot argentiner i Føtex

Jeg har ganske meget tillid til vin fra Argentina, som ofte har en flot druesmag i både næse og mund samt solid fylde uden at blive tung. Og så er der guddommeligt flot her syd for Mendoza, hvor vinstokkene vokser med udsigt til de højeste bjerge på de amerikanske kontinenter. 


Salentein i Føtex er  ugens bedste køb, især malbec og cabernet, og alle kan smages i Føtex fredag 15-18 og lørdag 12-15. Men jeg har også en svaghed for Antinori's Cristina vine, som er fjerlette i sammenligning, men stadig med duft og karakter.
      Men det er svært at slå en brunello (til 99, og så er den god) eller en klassisk Saint Émilion (men giv den et år eller to mere).

Bedste køb: Salentein "Barrel Select" alle 4 (50, 5*) samt Santa Cristina (Toscana, Umbria, 2 fl 99, 5*).
Bedste vin: Tertre du Moulin St.Émilion, Brunello Poggio Forte.

Salentein "Barrel Select", frit valg: 50,- 

***** (5/5), Føtex, indtil søndag 12.april, normalt 99
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,
Fire gode vine: 
malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor den har nogle af de højest liggende vinmarker, og hele 800 hektarer. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 
Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.

Føtex sælger også Trapiche "Medalla Real" (flere varianter, 75, 3*). For mig egentlig ikke bedre end Salentein. 
***** (5/5), Bilka, norm: 198, indtil søndag 12.april  
Den røde er lillebror til Villa Antinori og lavet i om muligt endnu større mængder (4-5 millioner fl/år!). 
Bestemt ikke ringe -god frugt, middel fylde, afrundet, kødfuld, med let peber og frugt i eftersmagen. Server kælderkold. Blend af sangiovese, merlot og syrah. 
Den hvide er lillebror til Castella della Sala, Antinoris ejendom i Orvieto. Druen er  akkurat som Orvieto den fine greco + jævn, men frisk trebbiano. Frisk, tør og sprød, let, men med vis længde -rigtig godt køb. 
      Du leder forgæves efter navnet Antinori på etiketten, men den er god nok. Cristina er et af Antonoris mærker. Mængderne er dog steget betragteligt gennem årene -for 20 år siden stod der Chianti på både Cristina og Villa Antinori (Villa var endog Classico Riserva) -i dag er begge "blot" Toscana. Cristina er opkaldt efter vingården, hvor vinen laves. 
Foto: Antinori ejer dette renæssance palazzo i hjertet af Firenze. Huset ledes af Piero Antinori sammen med datteren Allegra. I Paladset er der også lille vinotek, hvor vinene kan smages. Familien bor i de 2 øverste etager. 

Ch. Tertre du Moulin, Grand Cru ... 99,-

2015, norm: 158,67, ***** (5/5), Føtex,, indtil søndag 12.april  
En glimrende Saint Émilion i stort år til en lav pris. Vinen blev engang (det var i 1980erne!) solgt af Knud Jørgensen under navnet Haut-Plantey. Prisen var lige så høj for 30 år siden (tror faktisk den var op mod 150)! En klassisk merlot med liden eg men god frugt. Giv den 2-4 år mere på flaske.

Gigondas 2017, Auguste Bessac ... 99,-

***** (5/5), Føtex, indtil søndag 12.april  
Dyb farve, indbydende duft med frugt og krydderi, middel til stor fylde, pænt lang. Gem 1-3 år. Klassisk grenache (+ lidt syrah), som nok er det mest berømte i det sydlige Rhône efter Châteauneuf. Denne vin er måske et mulehår foran Châteauneuf'en i kvalitet, men altid billigere. Godt køb. 

Brunello, Poggio Forte, Montalcino... 99,-

***** (5/5), Bilka, normalt: 199Føtex, indtil søndag 12.april  

Set i 2014. Brunello er sjældent den perfekte julevin, da druen sangiovese/brunello i reglen giver den en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Men netop garvesyren giver også et modspil til al sødmen fra sovs og gelé! Og vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds. 
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.
Foto: Det bedste køb er måske Salentein, endnu en stor vingård i Argentina, som viser, at Argentina for alvor er ved at rivalisere -eller som her (se længere nede) sætte Californien i skyggen!
      Men også australske Tanunda har en god rød og brus, mens Faustino igen leverer en god reserva til lav pris.
***** (5/5), Bilka, norm: 198, indtil søndag 12.april. Jeg kan egentlig bedre lide de lette friske Verona vine end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Bege er Classico, dvs. fra skråninger snarere end lavland. Den røde er bedst -nydelig aroma af kirsebær, middel fylde, let bittermandel over smagen -herlig kælderkold på en lys aften! Soave er typisk moderne italiensk hvid -sprød og frisk, men lidt tom indeni. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (Verona) i spidsen. 
      Alle vinene er alle meget kommercielle, men disse vine med hans eget navn skal være noget bedre. Topvinene er virkelig gode -men koster også ikke så lidt mere! Hans Castelveder spumante flot og godt køb.


Wolf Blass "Red Label" Premium Cuvée.... 2 fl: 89,-

Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, **** (4/5)Føtex, indtil søndag 12.april  
5 stjerner pga. den lave pris! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med gæring på tank før tapning og ikke på flaske som cava eller Champagne. Her er en heftig dosage -formentlig 18-20 g/l sødme- så vinen er alt andet end knastør (den sødme hedder "Extra Dry" i vor inflationsplagede tider). En del syre, men blød, så vinen kommer formentlig fra ret varme vinmarker. Har ikke smagt vinen, men den får ok noter af flere kendere. 

Wolf Blass Red Label, rød eller hvid... 2 fl: 89,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, 
**** (4/5)Føtexindtil søndag 12.april, normalt: 158,- 
Wolf Blass sagde engang, at han ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til dette fromme ønske. Begge er ganske uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 


Tanunda "Three Graces", Cabernet-blend... 79,-

Barossa, ***** (5/5)Føtex, indtil søndag 12.april, normalt 159
Ganske flot med masser af frugt, fylde og stil -uklaret, ufiltreret og med fin modenhed uden at solen og varmen tager overhånd. Blend af 3 Bordeaux-druer: Cabernet sauvignon, cabernet-franc + Merlot med let præg af eg. 

Tanunda "Blanc de Blancs", brut sparkling... 79,-

Eden Valley, Føtex, **** (4/5), norm: 159Føtex, indtil søndag 12.april 
Fint brus, ren aroma af æbler, tropisk frugt og lemon, middel fylde, ren smag med nydelig eftersmag -godt brus! Druer fra Eden med lidt køligere klima end Barossa og et afrundet, kommercielt alternativ til Champagne. For mig ikke helt i klasse med god crémant som Giersberger, derfor kun 4*. 

Foto: Tanunda. Det smukke Barossa nord for Adelaide er et besøg værd. En lang række af de store firmaer (ofte med tysk-klingende navne!) har hovedsæde her, fra Penfolds til Yalumba og Lehmann. Disse huse laver mest vin af druer fra (endnu) varmere områder, som sælges som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, vil dette navn altid stå på etiketten. Tanunda var oprindelig ejet af Treasury (Penfolds, Lindemans, Wynns, Rosemount og Wolf Blass), men kom til salg i 1990erne. Tanunda forfaldt støt i 5 år, indtil sydafrikaneren John Geber kom forbi. Han har tjent en formue på international marketing (bl.a. Stimorol tyggegummi og Tetley the), men fandt vin mere spændende. FotoI dag ledes huset af datteren Michelle -og Tanunda leverer vin, som gamle Seppelt ikke ville skamme sig over.

Ironstone Zinfandel eller Cabernet-Sauvignon... 59,-

2017, ***** (5/5)Føtex, indtil søndag 12.april, normalt 99
Jeg kan blive temmelig træt af californisk vin (især den sødladne chardonnay), men må indrømme, at i smagning vil jeg ofte falde for cabernet og zin -og disse viser hvorfor: Cab med rig aroma af solbær og krydderi, medium til fuld oktanstyrke. Zin har måske endnu mere fylde, mere blomme end solbær -begge er nydelige civiliserede vine, især det første glas eller to! Men til deleflaske er begge vine attraktive, måske hellere zin end cab -men det er en smagssag! Men husk at servere den kælderkold!
      Ironstone er et af de største familieejede vinhuse i Californien, hvor Kautz plantede 5 hektar i Lodi 1948, mens familien i dag har 2400 hektar i Sierra Foothills (bedst) og Lodi (tralala). Kælderen er hugget ind i klippen, deraf navnet. 

Obsession, symphony... 59,-

**** (4/5)Føtex, indtil søndag 12.april, normalt 99. En hvidvin, der dufter af honning, blomster og andet, sødlig uden at være sliksød, med en svag antydning af syre bagved. Jeg kan rigtig forestille mig amerikanske husmødre labbe den i sig! Vinen laves af Ironstones Kautz familie på druen symphony, som er en naturlig krydsning mellem muscat (Alexandrie med store bær) og grenache gris, som har været tilgængelig siden 1982. Attraktiv, men ikke min smag.