Søg i 1200 opslag:

24/04/2020

Klassisk Alsace, lidt Rhone og økologisk spanier

Vi er ikke i toppen i dag, men der er gode vine fra Meny og Bilka: En tør Alsace, der vækker søde minder, en god Gigondas og en frugtig økologisk spanier. 


Bedste køb, Castaño Ecologico, Bilka og Riesling René Dopff, Meny
Bedste vin, Gigondas Auguste Bessac, Bilka

Castaño monastréll "ecologico"... 35,-

Bedste køb, ***** (5 af 5), Bilka, norm: 69, indtil torsdag 30. april. Selvom jeg eer øko-freak, så var jeg ikke begejstret, da jeg smagte den for 4 år siden, men siden har den fået 5* af SpisBedre og Søndagsavisen, så jeg var nok uheldig. En vin med frugtig fylde og frugt og krydderi i næsen. Typisk ung monastréll, dvs mere bund end mange spanske vine. 
Kvaliteten er ikke så god som Hécula (som du kunne få til omtrent samme pris i januar -ved køb 6 fl) eller Colección, som er lidt dyrere. 
      Men til prisen er den stadig bedre end Wolff Blass Red Label (6 fl. 219, normalt 474), som også får 5*. Jeg vil gerne drikke disse vine -især rød og hvid, som er uforskammet kommerciel, typisk australsk fra varme Murray River dal. 

Riesling Alsace, "Cuvée René Dopff"... 69,95


Bedste køb***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.april. 
Alsace fra Dopff & Irion var nogle af de første jeg smagte fra Alsace i dagene før 1972, hvor de blev tappet i Danmark. Så jeg har en svaghed for etiketten, selvom den ikke er helt så stilig som dengang! 
Ren aroma og god sprød friskhed. Ikke de store dikkedarer, men en positiv Alsace og en perfekt ledsager til især grønne asparges. 
     Dengang var Dopff & Irion et stolt familiefirma, som boede på selve "Château de Riquewihr", konkurrerede med Hugel og en anden Dopff om at være byens mest kendte vinhus. 
      Siden gik det tilbage, og i dag er Dopff & Irion kun et firma af navn, en del af kooperativet i Pfaffenheim (så vinen kan meget vel være identisk med den Pfaff, som sælges i Coop's butikker). 
      Men byens selv! Riquewihr er en vidunderlig perle, som -med fuld ret- tiltrækker rigtig mange turister, omtrent som Kaysersberg og et par andre. Se bare fotoet! Byen er ganske lille og ligger ved foden af det fine Schoenenbourg (som sandelig er "wunder schön"). Prøv at komme der først eller sidst på dagen og gerne f.eks. i april-juni, før turisterne gør deres indtog. 


Gigondas 2017, Auguste Bessac ... 99,-

Bedste vin***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30. april
Dyb farve, indbydende duft med frugt og krydderi, middel til stor fylde, pænt lang. Gem 1-3 år. Klassisk grenache (+ lidt syrah), som nok er det mest berømte i det sydlige Rhône efter Châteauneuf. Denne vin er nok et mulehår foran meget Châteauneuf i kvalitet, men altid billigere. For 2 uger siden kostede den 99 i Føtex, nu er det i Bilka, så mon ikke Føtex burde have del af bøden ø. Men vinen er stadig rigtig god til prisen! 

      Til samme pris Righetti Amarone (4*). Jeg har kun smagt den ved handelssmagninger (Sigurd Müller var importør). Jeg var ikke imponeret dengang -og dengang elskede jeg Amarone- men 99 er en god pris. 

Tanunda "Three Graces", Cabernet-blend... 75,-

Barossa ***** (5 af 5), Bilka, norm: 159, indtil torsdag 30. aprilGanske flot med masser af frugt, fylde og stil -uklaret, ufiltreret og med fin modenhed uden at solen og varmen tager overhånd. Cabernet + Merlot med let præg af eg, typisk for Tanunda, der stadig laver flot vin. 

Nitthaus, rød, hvid, rosé... 2 fl: 135,- 

Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltliner.
Østrig**** (4/5), Meny, indtil torsdag 30. april  
Burgenland er den varmeste del af Østrig og ligger omkring den lavvandede Neusiedl sø en halv times kørsel syd for Wien. Søen er 36 km lang fra nord til syd (hvor en del er i Ungarn). Du kan næsten gå tværs over søen, da den i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!). Søen er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus ligger i Gols på søen nordside ikke langt fra Wien. Vingården ledes af Hans og Anita Nitthaus og er mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som ikke er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 


     Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt. 
      Området omkring den lavvandede sø afgiver en masse damp på de lune, solrige dage om efteråret, og det fremmer "Edelfäule", den ædle råddenskab, som du måske kender fra Sauternes. Og Burgenland er i dag et af Verdens fineste områder til ædelsøde hvidvine, Trockenbeerenauslese og Eiswein. 



Franschhoek Cellar, Shiraz eller Chenin Blanc...  2 fl. 120,-

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.april. 
Jeg indrømmer, at jeg faldt pladask for den klassisk smukke etiket, men vinene er faktisk også ok uden at brillere. 
      Tør, frugtig hvid med fine syrer, afrundet rød med duft af blommer og peber. 
      Jeg har aldrig besøgt kælderen, der ligger lidt nord for Cape Town og omfatter restaurant, hotel mv. Del af DGB gruppen, som også omfatter det fine Bellingham. Vingården ligger i Paarl, men druerne kommer fra større område -"Western Cape"- der omfatter det meste af Sydafrika, modsat f.eks. Stellenbosch eller Coastal Area, som begge (som Paarl og andre) er del af Western Cape.