Søg i 1200 opslag:

16/04/2020

En ærlig barbera til lav pris

Barbera er druen over alle i Piemonte, som ellers er mere kendt for Barolo's nebbiolo. Men der er simpelthen meget mere barbera, som kan gro over alt i regionen.
Og vinen har ofte e herlig frugt i duft og smag af bær -men ofte med et lille syresmæk, som du skal se som noget godt, når vinen drikkes sammen med mad.
 


I skrivende stund fejrer alle H.M. Dronningen, så det kan virke majestætsfornærmende at anbefale en rystende billig barbera (30 kr for 75 cl) på denne dag. Næsten værre er det, at de to bedste i denne blog begge er fra Netto:
Bedste køb -Barbera d'Asti "Vinchio" (40 kr for 100 cl), bedste vin, Baron de Ley Reserva (65, Netto).

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 40,-

 = 30/75cl, ***** (5/5), Netto, indtil fredag 17. april
Sådan en ærlig barbera er dagligvinen i Piemonte omkring Torino. Udbyttet er gerne temmelig højt ved Asti, for vinen skal være billig og god.  Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      P.S: 49 for 1 liter = 30 for 75cl.  Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin ,der er tappet af kooperativet selv (foto). Kooperativet er specialist i barbera (10 forskellige). Vinchio's jord er kendt for god barbera -bl.a. Oddero henter barbera her. 
     Jeg foretrækker denne barbera for samme Netto's Yellow Tail, diverse kænguru-vine fra Australien, tappet i England. De røde er ok (39, 3*)

Baron de Ley, Rioja Reserva... 65,- 

2015, ***** (5/5)Netto, indtil fredag 17. april
En glimrende moderne Rioja med god fylde og indbydende duft, afrundet uden at være lad. Ikke det store sus, men jeg har endnu ikke mødt én, der ikke synes om den. Ley er en stor, moderne bodega i 400-årigt gammelt benediktinerkloster  nær Logroño, hvor al vinen kommer fra egne vinmarker, ret sjældent i Rioja. 
      Vinen er ofte på tilbud, men er som regel et sikkert valg. Samme ejer som Coto, som ses i Rema1000 -så koster denne vin 100 kr i Føtex eller Bilka, så kør i Rema! 5 små stjerner, for du kunne købe den samme vin i Føtex og Bilka i december til 59. 


Samme Netto tilbyder også Dr Pauly Riesling (39, 5*, indtil torsdag 23. april) -altid en god tør hvid til særdeles attraktiv pris. Men du kan ofte også finde det samme tilbud i søsterkæderne Føtex og Bilka. Det er længe siden, jeg har set den til de 69, som opgives som normalpris. 

Undurraga Reserva, flere varianter... 6 fl: 239,-

=39,83 fl, ***** (5/5), Bilkagælder indtil torsdag 23.april
Vælg mellem Syrah, cabernet-sauvignon, hvid chardonnay og rosé
Cabernet er nok bedst, fra Cúrico, fyldig, rund, let krydret, men med solbær og krydderi i næsen, afrundet. Syrah er også god, 
fra Rapel, et af de køligere områder i Central Valley. Vinen er nydelig, med pæn frugt, nydelig fylde og poleret eftersmag. Rigtig mange vil kunne lide den, selvom jeg fornemmer let grønt i eftersmagen -men det er nok væk nu (smagt sidste år). 
Og den er markant bedre end den hvide chardonnay og rosé vinen til samme pris. Der skulle også være en carmenère, men har ikke set den. 
Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det sære navn antyder (flere af husene i Chile er grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). I 1975 solgte Erik Sørensen vin fra dette hus, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin

Rioja Bordón, Rioja Reserva... 50,-

***** (5/5), Føtex og Bilka, norm: 99 (tilbud ikke i avis, men set i mere end en uge).  
Fås også som rosé og hvid (***/5). Ikke top, men godt køb. Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja, ikke i klasse med Baron de Ley, men ganske udmærket. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956.