Søg i 1200 opslag:

28/04/2020

Flot vin fra Ribera del Duero -og en atypisk Médoc

Jeg bliver aldrig træt af at gentage, at Spanien leverer nogle af de bedste vinkøb i verden. Når det gælder dagligvin er de umulige at slå, men Comenge fra Nemlig.com viser, at Spanien også kan levere topkøb i mellemklassen, med god Rueda og Ribera del Duero. 

Til gengæld er Sydafrika også med, når det gælder dagligvin. Netto's Drostdy Hof er slet ikke ringe til 35. Til gengæld er deres dyre Clos du May en lidt atypisk Netto-vin. Og også ret atypisk for Médoc. 

Bedste køb: Drostdy Hof chenin Blanc (35, Netto), Comenge Rueda og Biberius Ribera del Duero (62,5, Nemlig.com). Og hvorfor ikke prøvekassen med 4 rød og 2 hvid?
Bedste vin: Comenge Familia (157,5, Nemlig.com), Clos du May 2015 (139, Netto). 


Nemlig.com -masser af vin...

Jeg har sjældent været begejstret for nemlig.com, da jeg generelt bedst kan lide at se mine flasker uden en skærm foran. Men det kan være praktisk for ikke mindst børnefamilier, der slipper for at slæbe skrigende unger forbi slikhylder og andet godt. 
Rent vinmæssigt er vinene generelt gode, men ikke billige. Jeg holder af de franske Guilhem-vine, som er ok køb samt det dansk-ejede Vignelaure (men undgå den gamle rosé!). 
Men i dag vil jeg anbefale ispanske Comenge: 


Comenge Ribera del Duero, 6 fl. i smagekasse... 599,- 

***** (5/5), Nemlig.com, indtil fredag 3.maj
Kassen indeholder 2 fl. hvid og 4 fl rød:
1 fl. Comenge Verdejo 2018, Rueda 
1 fl. Biberius 2018, Ribera del Duero 
2 fl. Comenge El Origen 2017
1 fl. Comenge Familia 2015, Reserva
1 fl. Comenge Don Miguel 2016, Reserva


En glimrende hvid verdejo , som er bedst til hvid), rig frugt, fyldig, men frisk -en sjælden kombination i hvid. 
      De røde er alle Ribera del Duero, hvor familien Comenge -far og søn- ejer 34 hektar mellem Legaris og Emilio Moro -to af de store navne- og formentlig får lidt druer udefra. Men huset er ret lille og leverer ialt formentlig ikke mere end 100.000 flasker fordelt på 6-7 vine. 
      De 2 flasker "Origen" er bedre vin, med mere eg, længere smag, ganske flot. De 2 reserva vine er begge flotte, men jeg hælder mest til "Familia". 

Comenge "Biberius" eller hvid Rueda, 6 fl... 375,- 

= 62,5/fl, 2016, ***** (5/5), Nemlig.com, indtil fredag 3.maj
Vælger du ikke smagekassen er denne et godt bud på et køb. Den hvide er rigtig flot, fuld af aroma, fyldig og friskBiberius er en ung vin med snert af eg, fyldig, rund, overdådig drueduft -perfekt til grill retterne. Server kælderkold. '16 fik 90p/100 af Guía Gourmets. 
      Begge vine er væsentlig bedre end de Pagos del Rey Rueda, Toro og Ribera del Duero, du finder i Bilka, Føtex, Irma og Coop, som ofte koster det samme. 
Foto: Vingården er grundlagt i 1999 af Jaime Comenge (t.v.), som leder det sammen med sønnen. Huset ejer 34 hektar, men får også vin udefra især til Rueda og Biberius. 

Comenge "Origen", Ribera del Duero 6 fl:... 699,- 

= 116,5/fl, 2016/17 økologisk, ***** (5/5), Nemlig.com, indtil fredag 3.maj
Husets bedre vine er alle fra egne 34 hektar vin, som dyrkes økologisk. 16 mdr i eg, men det mærkes ikke. Meget intens og flot vin, som nok er flot nu, men nok bedre om et par år. Vinen fik 93p/100 af den respektable Guía Gourmets. 

Comenge "Familia", Ribera del Duero 6 fl:... 945,- 

= 157,5/fl, 2015, **** (4/5), Nemlig.com, indtil fredag 3.maj. Er nok familiens bedste vin, som trods sine 15% alkohol og hele 2 år i små egefade faktisk har god syre og længde. Rigtig god nu og de kommende 3-5 år. En stor Ribera, som er tæt på 5* værd. 2014 fik 94p af Guía Gourmets. 

Drostdy Hof, rød eller hvid... 35,- 

Western Cape, ***** (5/5), Netto, indtil torsdag 30.april
Den hvide er slet ikke ringe, men den røde er uskadelig. Hvid på den fine chenin blanc, som sydafrikanerne bruger som industridrue -men vinen har alligevel fin aroma, tør og frisk. Den røde på shiraz og merlot er rund og krydret -ganske uskadelig! 
Rosé ej smagt, men tror ikke på den. Rød og især hvid får 5* for prisen -og så bygningen Drostfy Hof, som er et smukt eksempel på den hollandske stil i Sydafrika. Det ligger i smukke Tulbagh nord for Paarl. I dag er Drostdy et mærke med vin fra Western Cape, der dækker over halvdelen af Sydafrikas vinmarker.  

Clos de May 2015, Haut-Médoc... 139,- 

**** (4/5), Netto, indtil torsdag 30.april. En herlig vin, men ikke et topkøb og egentlig slet ikke en Netto-vin. Men Løgismose importerer vinen -sikkert i håb om, at Netto kan sælge den. Slet ikke sikker! Men en flot etiket! 
      Prisen er nok korrekt uden at imponere. Clos du May er en lille 2 hektar, som hører under det større bedre kendte Maucamps i den sydlige del af Médoc -faktisk meget tæt på Margaux. Vinen er ret blød og atypisk for området, da den er lavet på 100% merlot uden cabernet, som er Médocs signaturdrue.  2015 har fået 3 år på flaske og er egentlig rigtig flot, afrundet, lang, men stadig med potentiale til et par år på flaske. Har ikke smagt vinen for nylig, men kender den temmelig godt, bl.a. fra '00erne, hvor HJ Hansen solgte den.