Søg i 1200 opslag:

29/12/2019

Brut til 20erne IV: Masser af Champagne -og en Eiswein

Jeg tror slet ikke, du kan lære at sige 20erne, hvis du ikke har Champagne i glasset gentagne gange, når du om en uge skal sige farvet til 10erne! 


Her er 4. del om brus til 20erne igen med fokus på Champagne.  I denne blog er det især Salling-gruppens Champagner, men Aldi, Meny og den udmærkede Joseph Perrier fra Irma får også et par ord med på vejen. 
      Det BEDSTE KØB er nok Comte de Brismond (se tidligere blog).
      BEDSTE VIN er Joseph Perrier Vintage 2008, en 11 år gammel flot Champagne. Fulgt af flere vine, bl.a. Bissinger Premier Cru (169 i Lidl, se tidl. indlæg), som er en af vinderne i  Which?, det engelske forbrugermagasins testpanel, foran bl.a. Piper-Heidsieck og Moêt Chandon (269 i Føtex). 

      Vi slutter af med en sjælden Eiswein fra Aldi, der er superkøb. 

Champagne Veuve Durand, Brut eller Demi-Sec... 109,- 


**** (4/5 til tilbudspris), Aldi, spar 23% indtil tirsdag 31.12. -endnu en enke (Veuve!) og endnu et mærke, jeg er så heldig ikke at have smagt, men kan se, at folk, jeg stoler på, har vurderet den noget under Comte de Brismond (Lidl, 99 indtil tirsdag). Mærket distribueres af Aldi i hele Europa, men laves af firma i Champagne. 
      Med små bogstaver står der nederst på etiketten, "MA", der står for "Købers eget mærke", "Marque d'Acheteur". Andre kalder vinen ok, måske lidt for sød, selvom etiketten siger brut (den tørreste). 

Champagne Montaudon, Brut eller Demi-Sec... 139,- 

***** (5/5 til tilbudspris), Netto, norm: 199, indtil tirsdag 31.12. Jeg har altid holdt af etiketten med det karakteristiske og iøjnefaldende "M". Har dog aldrig været vild med Champagnen, men den vil tiltale mange -ret let, nydelig frugt, ung, en ægte party-Champagne på godt og ondt med snert af sødme til sidst, som trækker ned. Til prisen får den dog 5 små stjerner. 
Firmaet var i 100 år ejet af familien Montaudon, men er i dag del af Jacquart, som også importeres af Salling-gruppen. Jeg vil tro, at det er Jacquart's "2.vin", lidt yngre end hovedmærket. 

Champagne Charles Montaine, brut eller demi-sec.... 135,-

**** (4/5), Meny, indtil tirsdag 31.12. Jeg har aldrig hørt om dette mærke, som importøren køber fra et firma -som igen køber den fra et andet firma, som formodes at være producenten! Which (det engelske Tænk!) har den med i Top 15 -og den er suverænt den billigste af de smagte vine (£ 10, 90 kr i England). Ej smagt, men mon ikke 4* er fair. Lad mig vide, his du smager den! Men umiddelbart er Lidl's Comte de Brismond nok bedre køb (p.t. 99).

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 199,-

 **** (4/5), Føtex, indtil tirsdag 31. 12., norm. 284,67.  Fås i brut (tør) og demi-sec (sødlig). En god Champagne, som er meget tæt på de kendte mærker i kvalitet, selvom den kommer fra kooperativ. En god Champagne, som jeg ikke tror helt er i klasse med f.eks. Coop's Canard-Duchêne eller Joseph Perrier i samme prisklasse. Navnet "Mosaik" hentyder til den mosaik af vinmarker, der leverer vinen (1800 dyrkere med 2500 hektar vin!). 

Champagne G. H. Mumm, Cordon Rouge.... 219,95

Brut, **** (4/5), Meny, indtil tirsdag 31.12. Aldrig en af mine favoritter, men det er også et par år siden, jeg har smagt den sidst. Huset er et af de historiske tophuse, som efter nogle hastige ejerskifter, bl.a. Seagram's, Allied-Domecq og kapitalfond, i de seneste 10-12 år har været ejet af Pernod-Ricard, som generelt er en garant for kvalitet. Spectator giver vinen 90p/100 med pæne ord som sprød og mineralsk samt lidt pære i aroma. Lyder godt!
      I '00erne var flasken med det røde bånd på det jævne, men i dag kan den matche de fleste -og flot ser den jo ud! Huset ejer over 300 hektar fine vinstokke, men 3/4 købes ind -Mumm er et af de 4-5 største huse! Fås også som Demi-Sec (med lyst grønt bånd, engang Cordon Vert!) egnet til kransekage, som jeg aldrig har smagt, desværre!
Foto: Mumm's kældre. Tirage i hånden anno 1879 -her fjerner man proppen, så bundfaldet fra 2. gæringen kan fjernes og en ny prop med trådnet sættes på. 
      Jeg foretrækker Mumm's røde bånd for Moët & Chandon, som tilbydes i til 269 (3*, Føtex). 


Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  199,-

Brut/tør ***** (5/5), Demi-Sec/halvsød, **** (4/5), Irma, indtil tirsdag 31.12.
En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af restsødmen på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-13 g/l!). 
Vinen er ikke stor, men indbydende, en rigtig party vin. Wine enthusiast gav den 93p i 2017 og 88p i 2018. Den seneste karakter et nok mest rigtig. 

Den svenske nestor Juhlin kan ikke lide demi-sec, men jeg synes faktisk Joseph er god for sin type -38g restsødme- bedst til kransekagen sidst på året!
Joseph Perrier er slet ikke i familie med  den blidt perlende Perrier vand -og slægtskabet til de bedre kendte naboer Laurent-Perrier og Perrier-Jouet er også noget usikkert. I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og sent i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, som også ejer bl.a. Canard-Duchêne (som meget praktisk importeres af søsteren Coop), Marie Stuart og andre, foruden et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Joseph Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" ... 259,-

Brut, ***** (5/5), Irma, indtil tirsdag 31.12. 100% chardonnay (hvor de øvrige er typisk 65-70% pinot og 30-35% chardonnay). Lettere og friskere, en anelse tørrere., faktisk altid en flot vin.

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 259,-

**** (4/5), Irma, indtil tirsdag 31.12. . Meningerne er delte om denne lyserøde Champagne (hvor Champagnen er hvid, men bliver tilsat 12% rødvin efter 2. gæringen). Ekstrabladet sætter den højt, men jeg var ikke helt så begejstret.

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2008" 299,-


***** (5/5), Irma, indtil tirsdag 17.12 .Her er alle til gengæld enige! Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, indtil de særlige prestige-Champagner kom i 1950erne. Men ofte er Vintage lige så god -og et bedre køb! Denne er efter 10 år er i sit livs form, selvom jeg kender én og anden, der mener, den vil blive bedre med yderligere 5-10 år på flaske. Jeg hører dog til dem, der kan lide vinen, mens den som denne stadig er livlig og forbavsende frisk efter 10 år på flaske! Excellent køb.

En sjælden "Isvin" fra Tyskland 

Eiswein "Edelsüss", Rheinhessen, 50cl.... 89,-

2018, ***** (5/5), Aldi (partivare). Jeg er ikke vild med meget søde vine. Jeg undtager de bedste fra Tyskland og andre, hvor vinen har en syre, der holder sødmen i skak -som denne, der er lavet af druer fra Rheinhesssen, et af de få områder, hvor vinen laves i dag.
      Hvis loven følges (og der er kontrol i Tyskland), skal druerne være helt frosne -og stadig være frosne (ved minus 7 grader), når de kommer til kælderen. Bærrene presses, men pga isen kommer der stort set kun syre og sukker med i vinen -dvs. en sød vin med masser af syre. Mosten skal have et sukkerindhold svarende til Beerenauslese, dvs. potentielt ca. 15% alkohol, og med 8,5% alkohol + ca. 7% i form af restsødme, er denne vin bestemt ikke meget sød, vinen er glimrende, med en del frugt (fersken, mango) og stor friskhed. En herelig ledsager til f.eks. frugtsalat.
     Den globale opvarmning har gjort den ægte vin ekstremt dyr og sjælden. Historisk har Eiswein været en specialitet for Neusiedler See i Østrig samt enkelte vingårde i Canada, men her laves i dag næsten ingen Eiswein, desværre.